Wykonanie
Sernik, który powinien nazywać się "marzenie" :-). Powstał z połączenia przepisu na sernik i banoffee pie, czyli ciasto z
bananami,
bitą śmietaną i masą kajamkową. Na delikatnym spodzie
ciasteczkowym, dwukolorowy, z czapą
bitej śmietany oprószoną startą
czekoladą. Smakuje wspaniale i nie jest przesłodzony, choć patrząc na niego można odnieść takie wrażenie ;-). Bardzo polecam!Składniki na spód:120 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive50 g
masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć lub zmiksować w malakserze na drobny piasek. Dodać
masło i wymieszać.Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno, schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
serka mascarpone2/3 szklanki
cukru4 duże
jajka1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 puszka masy kajmakowej z puszki (dulce de leche, zwane też masą karmelową lub 'krówkową'), ok. 400 gWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka zmiksować lub dokładnie roztrzepać. Dodać
cukier i zmiksować. Po łyżce dodawać
twaróg i
mascarpone, miksując do otrzymania bezgrudkowej serowej masy, nie dłużej. Dodać przesianą
mąkę ziemniaczaną, wymieszać.Masę
serową podzielić na dwie części, jedna o około 100 g lżejsza. Do lżejszej części dodać 200 g masy kajmakowej z puszki (pozostałą część odłożyć), zmiksować do połączenia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony
ciasteczkowy spód wylać masę
serową kajmakową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec około 30 minut. Otworzyć piekarnik, wyjąć delikatnie formę z pierkarnika i na górę wyłożyć białą masę sernikową (ostrożnie i łyżka po łyżce), wyrównać. Włożyć do piekarnika i piec dalej, około 1 godziny w temperaturze 150ºC. Po skończeniu pieczenia lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik do wystygnięcia, by uniknąć gwałtownej zmiany temperatury.Po wystudzeniu sernik wyjąć, schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc.Dodatkowo:3
banany, pokrojone w plasterki i skropione lekko
sokiem z cytryny (by nie ciemniały)300 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%1 łyżka
cukru pudrukilka kostek
czekoladySernik przełożyć na paterę. Boki i wierzch posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej. Na górę sernika poukładać plasterki
bananów, w taki sposób, by na siebie zachodziły.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając przesiany
cukier puder. Wyłożyć na
banany. Na górę zetrzeć kilka kostek ulubionej
czekolady.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).