ßßß
Najlepsze ciasto na majówkę, tuż obok nieśmiertelnego biszkoptu z truskawkami ;-). Teraz jeszcze prostsze w wykonaniu i bez pieczenia. Tylko dzięki użyciu gotowych ciasteczek z nadzieniem czekoladowym. Wypełnienie ciasta to banany i bita śmietana, którą ubiłam z serkiem mascarpone, by nie dodawać do ciasta żelatyny. Przygotujecie je w kilkanaście minut, od podstaw, dzięki czemu na majówce będzie można poświęcić więcej czasu potrawom wytrawnym, rodzinie, gościom i wypoczynkowi... :-).Składniki na spód:350 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. oreo lub neo z nadzieniem czekoladowym)70 g masłaSkładniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.Ponadto:7 średniej wielkości bananów1 łyżka soku z cytryny500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej250 g serka mascarpone, schłodzonego1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii2 - 3 łyżki cukru pudru80 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej250 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. oreo lub neo z nadzieniem czekoladowym)Spód do tarty przenieść na paterę. Obrane banany skropić sokiem z cytryny, poukładać obok siebie na spodzie ciasteczkowym.
W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i serek mascarpone. Ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać czekoladę, pastę z wanilii i wymieszać. Wyłożyć w kształcie kopca na banany.Ciasteczka zmiksować w malakserze do otrzymania masy o konsystencji grubego piasku. Posypać po górze ciasta, schłodzić.Smacznego :-).
