ßßß
Potrzebujemy:350 g ciastek typu oreo70 g masłaWszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym lub blenderze do uzyskania konsystencji mokrego piasku.Formę do tarty smarujemy masłem, wsypujemy do niej ciasteczkową masę, tak żeby pokryła dno i boki. Wygładzamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny.7 bananów1 łyżka soku z cytryny (niezbędna, żeby banany nie ściemniały)500 ml schłodzonej śmietany kremówki250 g schłodzonego serka mascarpone1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (mój M. dodał kropelkę aromatu waniliowego)3 łyżki cukru pudru250 g ciastek typu oreo80 g drobno posiekanej mlecznej czekoladyObrane banany skraplamy sokiem z cytryny i układamy na spodzie ciasteczkowym - jeden obok drugiego (w całości).Śmietanę kremówkę z mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy czekoladę, ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na nasze banany, tak aby powstała górka (kopiec).Ciasteczka miksujemy do otrzymania ziarenek grubego piasku. Posypujemy kopiec z wierzchu. Schładzamy w lodówce. Najlepiej smakuje jak się "przegryzie".
* M. przepis znalazł tutaj