ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Ostatnio napisałam Wam, że Elexis wyszła z kuchni...dzisiaj mam dla Was jeszcze jedną nowość. Nie tylko wyszłam z kuchni i ruszyłam "na miasto", ale...do mojej kuchni wkroczył mój M. O tak! Działo się! O dziwo był większy porządek niż jak ja tam jestem (M. jest dość pedantyczny jeśli o to chodzi), a kopiec kreta, który dla mnie zrobił z okazji moich urodzin - boski! Najlepszy! Po prostu pyszny, na pewno sama jeszcze powtórzę ten przepis :)
Koniecznie musicie zrobić...lub podsunąć przepis swoim Mężczyznom, może też tak sobie świetnie poradzą? :) (a Wy będziecie się potem zajadać ;)
Potrzebujemy:
350 g ciastek typu oreo
70 g masła
Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym lub blenderze do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Formę do tarty smarujemy masłem, wsypujemy do niej ciasteczkową masę, tak żeby pokryła dno i boki. Wygładzamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
7 bananów
1 łyżka soku z cytryny (niezbędna, żeby banany nie ściemniały)
500 ml schłodzonej śmietany kremówki
250 g schłodzonego serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (mój M. dodał kropelkę aromatu waniliowego)
3 łyżki cukru pudru
250 g ciastek typu oreo
80 g drobno posiekanej mlecznej czekolady
Obrane banany skraplamy sokiem z cytryny i układamy na spodzie ciasteczkowym - jeden obok drugiego (w całości).
Śmietanę kremówkę z mascarpone ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy czekoladę, ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na nasze banany, tak aby powstała górka (kopiec).
Ciasteczka miksujemy do otrzymania ziarenek grubego piasku. Posypujemy kopiec z wierzchu. Schładzamy w lodówce. Najlepiej smakuje jak się "przegryzie".
* M. przepis znalazł tutaj
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/10/maz-w-kuchni-i-najlepszy-kopiec-kreta.html