ßßß
Ilość: Mała tortownicaCzas przygotowania: 30-40 minutSkładniki:
450g herbatników kakaowych z kremem (My kupujemy ciasteczka w biedronce. Są to wówczas 2 paczki i 2,3 sztuki)330ml śmietany kremówki70g masła170g serka mascarpone5 bananów2 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytrynyMałą formę do tortów wykładamy papierem do pieczenia. Około 300g ciasteczek rozgniatamy wraz z masłem. Powstaje nam lepka, plastyczna masa. Wówczas rozprowadzamy ją w tortownicy mocno dociskając i pozostawiając nieco wyższe brzegi. Ciasto umieszczamy w zamrażalniku. W czasie kiedy spód się chłodzi przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę miksujemy na bitą pianę. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder oraz pokrojoną czekoladę. Chwilkę ubijamy. Wyciągamy ciasteczkowy spód. Nakładamy odrobinę kremu, a na to układamy banany. Skrapiamy je odrobiną soku z cytryny by nie ściemniały. Nakładamy pozostały krem formując półkole. Pozostałe ciasteczka kruszyny i rozsypujemy na kremie. Chwilkę chłodzimy i zajadamy. Smacznego!



