ßßß Cookit - przepis na Kopiec Kreta

Kopiec Kreta

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 listopada 2013 r. Krety mogą poszczycić się wiekowym rodowodem. Żyły w Europie już 40 mln lat temu. Czy wiecie, że aktywność tego zwierzątka przypada na godziny poranne i wtedy właśnie powstają największe kretowiska ? Tego lata na stałe zagościły w moim ogródku i dokładnie poznałam obraz krecich pagórków. W ogrodach Wersalu nadal pracuje oficjalnie "królewski łapacz kretów". Krety szkodzą i szpecą nasze trawniki. Denerwuje nas, gdy po wielu pracach pielęgnacyjnych w naszym ogródku pojawiają się
wzniesienia. Trzeba jednak wiedzieć, że są pożytecznymi zwierzątkami, w Polsce pod ochroną, nie należy ich tępić, a tylko pozwolić na zmianę lokalizacji na przykład "do sąsiada":-)Jeden kret może w ciągu dnia zrobić 30 kopców - po prostu nie mogę w to uwierzyć. I właśnie na kopczykach chciałabym się zatrzymać, dlatego, że dzisiaj przygotowałam wzniesioną słodycz . Kto by się spodziewał, że smak tego ciasta jest iście niebiański. Aksamitne i wilgotne w środku, puszyste i delikatne na zewnątrz. Połączenie bananów skropionych cytryną z masą serowo-śmietanową i płatkami czekolady, spowite na masie ciasteczkowej tworzy bardzo zgraną oraz wyrafinową kompozycję smaków.
Ciasto bardzo proste w wykonaniu, doskonałe na każdą okazję - serdecznie polecam:-)
Kopiec Kreta Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 11 listopada . Wyśmienity Kopiec Kreta! Świetny smak, wyszukany wygląd, oryginalna receptura oraz intrygująca nazwa. To ciasto zaspokoi oczekiwania i sprawi dużo radości nawet najbardziej wybrednym smakoszom:-)
Oceny: 4 , 9
Czas przygotowania: 30 min Łączny czas: 30 min
Składniki:
Źródło przepisu - "Moje Wypieki"
Spód:
ciasteczka czekoladowe z nadzieniem czekoladowym (np. oreo lub neo): 350 g
masło : 70 g
Nadzienie:
banany : 5 średniej wielkości
sok z cytryny : 1 łyżka
schłodzona śmietana kremówka 36% : 500 ml
schłodzony serek Mascarpone : 250 g
pasta z wanilii lub ekstrakt z wanilii : 1 łyżeczka
cukier puder : 2-3 łyżki
mleczna czekolada (drobno posiekana): 80-100 g
Wierzch:
ciasteczka czekoladowe (jak wyżej): 250 g
Przygotowanie:
Spód:
składniki przenoszę do malaksera i miksuję do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku
tortownicę o średnicy 24 cm smaruję masłem i wsypuję do niej masę, którą wyrównuję wygładzam i dokładnie wgniatam w dno formy
schładzam przez 30 minut w lodówce
następnie spód przenoszę na paterę, to było trudne, trzeba bardzo delikatnie
obrane banany kropię sokiem z cytryny, układam obok siebie na spodzie ciasteczkowym
ubijam śmietankę kremówkę i serek Mascarpone na sztywno, pod koniec dodaję cukier puder, na koniec wiórki startej czekolady, pastę z wanilii i mieszam
wykładam w kształcie kopca na banany
ciasteczka miksuję w malakserze do otrzymania masy o konsystencji grubego piasku posypuję po wierzchu ciasta i schładzam
Smacznego!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/11/kopiec-kreta.html