ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 listopada 2013 r. Krety mogą poszczycić się wiekowym rodowodem. Żyły w Europie już 40 mln lat temu. Czy wiecie, że aktywność tego zwierzątka przypada na godziny poranne i wtedy właśnie powstają największe kretowiska ? Tego lata na stałe zagościły w moim ogródku i dokładnie poznałam obraz krecich pagórków. W ogrodach Wersalu nadal pracuje oficjalnie "królewski łapacz kretów". Krety szkodzą i szpecą nasze trawniki. Denerwuje nas, gdy po wielu pracach pielęgnacyjnych w naszym ogródku pojawiają sięwzniesienia. Trzeba jednak wiedzieć, że są pożytecznymi zwierzątkami, w Polsce pod ochroną, nie należy ich tępić, a tylko pozwolić na zmianę lokalizacji na przykład "do sąsiada":-)Jeden kret może w ciągu dnia zrobić 30 kopców - po prostu nie mogę w to uwierzyć. I właśnie na kopczykach chciałabym się zatrzymać, dlatego, że dzisiaj przygotowałam wzniesioną słodycz . Kto by się spodziewał, że smak tego ciasta jest iście niebiański. Aksamitne i wilgotne w środku, puszyste i delikatne na zewnątrz. Połączenie bananów skropionych cytryną z masą serowo-śmietanową i płatkami czekolady, spowite na masie ciasteczkowej tworzy bardzo zgraną oraz wyrafinową kompozycję smaków.Ciasto bardzo proste w wykonaniu, doskonałe na każdą okazję - serdecznie polecam:-)Kopiec Kreta Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 11 listopada . Wyśmienity Kopiec Kreta! Świetny smak, wyszukany wygląd, oryginalna receptura oraz intrygująca nazwa. To ciasto zaspokoi oczekiwania i sprawi dużo radości nawet najbardziej wybrednym smakoszom:-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 30 min Łączny czas: 30 minSkładniki:Źródło przepisu - "Moje Wypieki"Spód:ciasteczka czekoladowe z nadzieniem czekoladowym (np. oreo lub neo): 350 gmasło : 70 gNadzienie:banany : 5 średniej wielkościsok z cytryny : 1 łyżkaschłodzona śmietana kremówka 36% : 500 mlschłodzony serek Mascarpone : 250 gpasta z wanilii lub ekstrakt z wanilii : 1 łyżeczkacukier puder : 2-3 łyżkimleczna czekolada (drobno posiekana): 80-100 gWierzch:ciasteczka czekoladowe (jak wyżej): 250 gPrzygotowanie:Spód:składniki przenoszę do malaksera i miksuję do otrzymania masy o konsystencji mokrego piaskutortownicę o średnicy 24 cm smaruję masłem i wsypuję do niej masę, którą wyrównuję wygładzam i dokładnie wgniatam w dno formy
schładzam przez 30 minut w lodówcenastępnie spód przenoszę na paterę, to było trudne, trzeba bardzo delikatnieobrane banany kropię sokiem z cytryny, układam obok siebie na spodzie ciasteczkowym
ubijam śmietankę kremówkę i serek Mascarpone na sztywno, pod koniec dodaję cukier puder, na koniec wiórki startej czekolady, pastę z wanilii i mieszam
wykładam w kształcie kopca na banany
ciasteczka miksuję w malakserze do otrzymania masy o konsystencji grubego piasku posypuję po wierzchu ciasta i schładzam

Smacznego!