Banoffee pie nie mogło zabraknąć i u mnie. Ciasto – a właściwie deser- jest bardzo słodki, bardzo dobry i bardzo prosty w wykonaniu. Jego przyrządzanie zajmuje dosłownie chwilę a efekt jest zadawalający. Kruchy ciasteczkowy spód z bananami zanurzonymi w karmelu zwieńczony śmietankową chmurką zachwyci każdego łasucha.Tak więc gorąco polecam!!250 g ciastek typu digestive10 dag masła1puszka masy kajmakowej2 banany250 g serka mascarpone200 ml śmietanki 30%2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka żelatynygorzka czekolada do dekoracjiCiastka pokruszyć na drobny pył.Masło roztopić i połączyć z ciasteczkami.Ciasteczkowymciastem włożyć spód i boki tortownicy – włożyć na 1 godzinę do lodówki.Masę kajmakową lekko podgrzać (aby lepiej się rozprowadzała) i wyłożyć na ciasteczkowy spód.Na masę wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki banany.Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.Serekmascarpone zmiksować razem ze śmietanką .Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia i połączyć z masą śmietankową.Masę wyłożyć na banany.Na wierzch zetrzeć czekoladę.Smacznego!!