ßßß Cookit - przepis na Banoffee pie

Banoffee pie

nazwa

Wykonanie

Banoffee pie nie mogło zabraknąć i u mnie. Ciasto – a właściwie deser- jest bardzo słodki, bardzo dobry i bardzo prosty w wykonaniu. Jego przyrządzanie zajmuje dosłownie chwilę a efekt jest zadawalający. Kruchy ciasteczkowy spód z bananami zanurzonymi w karmelu zwieńczony śmietankową chmurką zachwyci każdego łasucha.
Tak więc gorąco polecam!!
250 g ciastek typu digestive
10 dag masła
1puszka masy kajmakowej
2 banany
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
gorzka czekolada do dekoracji
Ciastka pokruszyć na drobny pył.
Masło roztopić i połączyć z ciasteczkami.
Ciasteczkowym ciastem włożyć spód i boki tortownicy – włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Masę kajmakową lekko podgrzać (aby lepiej się rozprowadzała) i wyłożyć na ciasteczkowy spód.
Na masę wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki banany.
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
Serek mascarpone zmiksować razem ze śmietanką .
Żelatynę podgrzać do rozpuszczenia i połączyć z masą śmietankową.
Masę wyłożyć na banany.
Na wierzch zetrzeć czekoladę.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/banoffee-pie