ßßß
Przepis z bloga Słodkiej Babeczki.Spód:120 g ciastek zbożowych (np.Digestive)2 łyżeczki kakao50 g masła roztopionegoCiastka wrzucić do blendera i pokruszyć, dodać kakao i masło. Ma powstać mokry piasek.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki mocno wysmarować tłuszczem. Przygotowanymi ciastkami wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20-22 cm. Schłodzić przez czas przygotowywania masy serowej.Masa serowa:400 g twarogu 2 krotnie zmielonego (może byc z wiaderka)150 g serka mascarponeziarenka z 1 laski wanilii1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)60 g cukru pudru200 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej (przestudzonej)3 jajkaDodatkowo:200 g mrożonych lub świeżych żurawin (ewentualnie wiśnie)Wszystkie składniki oprócz jajek umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Do masy wmieszać ok. 120 g żurawiny i wylać ją na przygotowany spód, na wierzch wysypać resztę żurawiny.Piec w kąpieli wodnej. Sernik wstawić na środkowy poziom. Piec w 180°C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 50 minut. Jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę, należy skrócić czas pieczenia. Sernik jest gotowy, gdy boki odchodzą od blaszki, a środek sprężynuje. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.SMACZNEGO