ßßß Cookit - przepis na Sernik z białą czekoladą i żurawiną

Sernik z białą czekoladą i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Kolejny sernik jaki trafia do kolekcji tych "ulubionych". Cudownie kremowy, delikatny o idealnej strukturze i konsystencji. Słodycz białej czekolady przełamana kwaskowym smakiem żurawiny. Idealnie będzie smakować również z wiśniami, czerwoną porzeczką lub np granatem o ile nie przeszkadzają Wam ziarenka :)
Przepis znalazłam na blogu Śladami Słodkiej Babeczki - ilość składników jednak dostosowałam do tortownicy 24 cm :) - Polecam Wam baaardzo :)
Tortownica 20 cm
Składniki na spód
120g ciasteczek digestive
2 łyżeczki kakao
50g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
400g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie
150g serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik) lub ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
60g cukru pudru
200g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
3 jajka
ponadto:
200g mrożonej lub świeżej żurawiny (doskonały będzie również z wiśniami lub granatem)
Tortownica 24 cm
Składniki na spód
210g ciasteczek digestive
3 łyżeczki kakao
80g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
600g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie
200 g serka mascarpone
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (klik) lub ziarenka z 1 laski wanilii
1,5 łyżki budyniu waniliowego w proszku
85g cukru pudru
300g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
5 jajek
ponadto:
290g mrożonej lub świeżej żurawiny (doskonały będzie również z wiśniami lub gr anatem)
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki natłuścić. Składniki na spód bardzo dokładnie zmiksować. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy, wyrównac i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować.
Większość żurawiny (ok. 180-200g) wmieszać delikatnie do masy.
Wylać ją delikatnie na ciasteczkowy spód. Na wierzch wysypać resztę żurawiny.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wrzątkiem. Tortownicę umieszczamy na środkowym poziomie i pieczemy sernik 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy kolejne 50 minut. Po tym czasie sernik wyjąc, wystudzić. Wystudzony wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/11/sernik-z-biaa-czekolada-i-zurawina.html