Wykonanie
Jakiś czas temu mój mąż, który po prostu kocha
czekoladę postanowił sprawdzić smak przepisu, który zaprezentowała prowadząca program ABC Gotowania . Korzystając z jej przepisu zrobiliśmy tartę
czekoladową na spodzie z
ciastek bez pieczenia i wyszło świetnie - co możecie zaobserwować na zdjęciach. Jednak dla mnie jako osoby nie przepadającej za słodkim jeden kawałek tej czekoladowej bomby to za dużo, dlatego następnym razem zamierzam wzbogacić ją o
powidła śliwkowe;)) A kochających
czekoladę zapraszam do spróbowania tego przepisu;)
Składniki:Spód:50 g
czekolady gorzkiej, połamanej i roztopionej50 g
masła, o temperaturze pokojowej2 łyżki
kakao175 g
ciastek, pokruszonych2 łyżki
cukru pudruMus czekoladowy:150 g
czekolady1 szklanka (250 ml) kremówki75 g
cukru3
jaja1 czubata łyżeczka
kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoWarstwa wierzchnia:
orzechy wedle uznania.Przygotowanie:1.
Ciastka mielimy na pył.2.50 g
czekolady rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.3. Rozpuszczoną
czekoladę, wraz z miękkim
masłem,
cukrem oraz
kakao mieszamy z
ciastkami4. Na wcześniej wyłożoną papierem i wysmarowaną
masłem formę do tarty wykładamy ciasto i mocno go ubijamy nadając kształt
spodu. Następnie wstawiamy go do lodówki.5. Następnie rozpuszczamy kolejne 150 g
czekolady.6.
Śmietanę kremówkę z
cukrem podgrzewamy delikatnie mieszając, by
cukier się rozpuścił.7. Kolejną czynnością jest staranne roztrzepanie jaj, do których dolewamy chochlą po troszku ciepłej
śmietanki cały czas mieszając. Dolewamy całość do reszty
śmietanki. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Nie możemy dopuścić do zagotowania, krem ma zgęstnieć jak
budyń.8. Gdy krem zgęstnieje ściągamy go z ognia i dodajemy rozpuszczoną
czekoladę,
kawę i ekstrakt lub esencje
waniliową i miksujemy delikatnie na gładki krem.9. Następnie Przelewamy na formę ze
spodem i studzimy min. 4 godziny w lodówce. Do lodówki wstawiamy chłodne ciasto.My dodaliśmy na wierzchu
orzechów i to odrobinę przełamało smak
czekolady. Jednak uważam, że
powidła śliwkowe na spodzie dodałyby większej lekkości temu ciastu.To
czekolada w
czekoladzie;) Kto chętny niech próbuje.