Wykonanie
Idealny sernik dla kochających
kawę... Mało tego... okazuje się też ze sernik bardzo posmakował mojemu mężowi, który
kawę owszem lubi ale tylko w filiżance, natomiast w ciastach, lodach i deserach już niekoniecznie ;) a jednak... i Jego powalił smakiem na kolana :)Przepis znalazłam u Kasi na blogu Słodkie fantazje . Zmieniłam jedynie proporcje zwiększając je by dopasować je do tortownicy o średnicy 24 cm. Polecam Wam baaardzo :)Składniki na spód:200g
ciasteczek digestive60g roztopionego
masła1,5 łyżki
kakaoCiasteczka zmielić w blenderze. Dodać
masło i
kakao. Dokładnie zmiksować. Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masą
ciasteczkową dokładnie wyłożyć spód tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowejSkładniki na masę
serową:1 kg
sera białego trzykrotnie zmielonego lub sernikowego wiaderkowego6
jajek1 szkl
cukru pudru+ 1 kopiata łyżka3 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego200 ml
śmietany kremówki 30-36%5 łyżek
likieru kawowego (np.Kahlua)5 łyżeczek
kawy rozpuszczalnej1 łyżka
mąki ziemniaczanejKawę zalać kilkoma łyżkami gorącej
wody i dobrze rozmieszać. Dodać
likier.
Jajka dokładnie ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Masę wylać na spód
ciasteczkowy w tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godz w temp. 180 stopni. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.Składniki na polewę:100g
gorzkiej czekolady150 ml kwaśnej
śmietany 12 lub 18%1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 2-3 łyżkach gorącej
wody1/4 szkl.
cukru pudruCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Dodać rozpuszczoną
kawę,
cukier i
śmietanę. Podgrzewać do zgęstnienia na parze mieszając rózgą cały czas. Polewą (przestudzoną) polać ostudzony sernik i dobrze wystudzić. Najlepiej jest by chłodził się przez całą noc w lodówce. Należy tez pamiętać o zdjęciu po jakimś czasie obręczy tortownicy by sernik mógł swobodnie "oddychać".Smacznego :)