Wykonanie
Gdy delikatna kremowa
słodycz białej i
mlecznej czekolady rozpływa się w ustach subtelnie łagodząc ledwo uchwytną gorycz ciemnej delicji, zamykam oczy i przenoszę się na piaski karaibskiej plaży, gdzie targane ciepłym, morskim wiatrem kakaowce Ciollo rodzą najwspanialsze na świecie nasiona.
Kakao, jak się bez niego obejść? Jak żyć bez topiącej się pod podniebieniem czekoladowej kosteczki? chociażby jednej w ciągu dnia? Grożono niedawno, że produkcja ziaren kakaowca, nie nadąży z zaspokajaniem zapotrzebowania światowego rynku, a
czekolada i
kakao powoli będą znikać ze sklepowych półek. Pełna trwogi przynoszę do domu kolejne tabliczki, uzupełniam zapasy na "gorsze czasy", chociaż po cichu mam nadzieję, że szybko nie nadejdą...Uwielbiam wiejski
ser oraz
czekoladę, kocham "ciężkie" serniki i ubóstwiam
czekoladowe ciasta- jeżeli i Wy macie podobne upodobania to ciasto na pewno jest dla Was!!(wspaniały przepis znaleziony w Kuchni nad Atlantykiem)Sp ód:150g
herbatników50g
masła3 łyżki
kakaoMasa serowa:1 kg
twarogu150 g
cukru25 g
mąki ziemniaczanej4
jajka150 ml kwaśnej
śmietany1 łyżka ekstraktu z
waniliidodatkowo:100 g ciemnej
czekolady100 g
mlecznej czekolady100 g
białej czekolady3 łyżki
mleka lub słodkiej
śmietankiMała tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować
masłem.
Herbatniki zmielić na proszek, dodać
kakao oraz miękkie
masło i wymieszać.
Ciastem wyłożyć spód tortownicy, wstawić do lodówki na pół godziny.
Ser utrzeć z
cukrem dodając stopniowo po jednym
jaju. Gdy masa będzie gładka dodać
śmietanę,
mąkę i ekstrakt z
wanilii. Mieszać tylko do momentu połączenia składników.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej (do każdej dodajmy po 1 łyżce
mleka lub słodkiej
śmietanki). Masę
serową podzielić na 3 części do każdej dodając 1 rodzaj rozpuszczonej
czekolady. Na spód z
herbatników wykładamy najpierw masę z
białej czekolady, następnie bardzo delikatnie masę z
mleczną, a na końcu z ciemną
czekoladą.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, następnie temperaturę obniżamy do 160 stopni i pieczemy około godziny. Gdy brzegi masy serowej będą sztywne wyłączamy piekarnik i uchylamy delikatnie drzwiczki pozostawiając sernik do całkowitego wystudzenia.