ßßß
1 kg zmielonego twarogu śmietankowego, bez cukru½ szklanki cukru200 g masła4 duże jajka2 budynie o smaku śmietanowym½ szklanki mleka500 g herbatników pełnoziarnistych4 łyżki kakao na polewę:1 tabliczka białej czekolady4 łyżki kakao¾ szklanki cukru½ kostki masłaPrzygotowanie:W garnku na małym ogniu roztapiamy masło z cukrem i odstawimy z palnika. Ser dokładnie miksujemy z jajkami, a mleko mieszamy z budyniami.Do garnka z masłem oraz cukrem dodajemy mleko i ser, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Ponownie ustawiamy na małym ogniu i gotujemy do zgęstnienia, około 15-20 minut. Ważne, żeby przez cały ten czas masę mieszać.Blaszkę o wymiarach 34x25 wykładamy papierem do pieczenia i całe dno starannie pokrywamy herbatnikami. Wylewamy na herbatniki połowę, gorącej serowej masy. Do pozostałej masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Układamy kolejną warstwę herbatników, następnie wlewamy kakaową masę, a następnie nakładamy trzecią warstwę herbatników. Czekamy jak ciasto ostygnie i wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki.W tym czasie przygotowujemy polewę. Cukier gotujemy w połowie szklanki wody aż całość zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Masło ucieramy mikserem, a następnie dodajemy powoli masę kakaową, cały czas miksując. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto masą kakaową, a następnie robimy zygzaki z białej czekolady.Sernik trzymamy w lodówce najlepiej przez całą noc, żeby stężał.Smacznego :)