Wykonanie
Gotowany sernik to łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Na pewno posmakujewielbicielom
słodyczy oraz
czekolady.
Herbatniki tworzą z masą jednolitą całość, pychotka ;)Składniki:
1 kg zmielonego
twarogu śmietankowego, bez
cukru½ szklanki
cukru200 g
masła4 duże
jajka2 budynie o smaku
śmietanowym½ szklanki
mleka500 g
herbatników pełnoziarnistych4 łyżki
kakao na polewę:1 tabliczka
białej czekolady4 łyżki
kakao¾ szklanki
cukru½ kostki
masłaPrzygotowanie:W garnku na małym ogniu roztapiamy
masło z
cukrem i odstawimy z palnika.
Ser dokładnie miksujemy z
jajkami, a
mleko mieszamy z budyniami.Do garnka z
masłem oraz
cukrem dodajemy
mleko i
ser, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Ponownie ustawiamy na małym ogniu i gotujemy do zgęstnienia, około 15-20 minut. Ważne, żeby przez cały ten czas masę mieszać.Blaszkę o wymiarach 34x25 wykładamy papierem do pieczenia i całe dno starannie pokrywamy
herbatnikami. Wylewamy na
herbatniki połowę, gorącej serowej masy. Do pozostałej masy dodajemy
kakao i dokładnie mieszamy. Układamy kolejną warstwę
herbatników, następnie wlewamy
kakaową masę, a następnie nakładamy trzecią warstwę
herbatników. Czekamy jak ciasto ostygnie i wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki.W tym czasie przygotowujemy polewę.
Cukier gotujemy w połowie szklanki
wody aż całość zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, dodajemy
kakao i dokładnie mieszamy.
Masło ucieramy mikserem, a następnie dodajemy powoli masę
kakaową, cały czas miksując.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Polewamy ciasto masą
kakaową, a następnie robimy zygzaki z
białej czekolady.Sernik trzymamy w lodówce najlepiej przez całą noc, żeby stężał.Smacznego :)
Zainspirowała mnie: kuchnia na parterze