Wykonanie
Wszystkich amatorów wegańskiej i bezglutenowej kuchni serdecznie zapraszam do krakowskiej restauracji Spółdzielnia Organic Bar & Take-away, gdzie od soboty, 28 czerwca, do końca lipca można skosztować moich potraw. Przekąski, zupa, dania główne, desery i
napój, dla każdego coś dobrego!To było nie lada wyzwanie! Nie dość, że menu bezglutenowe (z tym bym sobie poradziła) i oczywiście, jak to u mnie, bezcukrowe, bezgotowcowe,
bezE-dodatkowe, bezgumoguarowe :), to jeszcze wegańskie. Zazwyczaj gotuję i piekę bez krowiego
nabiału lub nawet bez żadnego
zwierzęcego mleka czy
sera, ale
jajka wykorzystuję dość często. Wcale nie jest łatwo je zastąpić i żadne rozgniecione
banany,
skrobia kukurydziana, zaparzone
siemię lniane ani inne cuda nie pomagały… W dodatku menu było tworzone przy permanentnym braku czasu, ale udało się wszystko dopiąć i mam nadzieję, że będzie wam smakowało!Dań z mojego menu możecie skosztować w Spółdzielni Organic Bar & Take-away przy ul. Meiselsa 11 w
Krakowie w ramach projektu Blogger’s Food – Blogerzy Gotują. Będzie tam gościć tylko w lipcu, więc trzeba się spieszyć! Zróbcie sobie miłą wakacyjną wycieczkę :)

A co dokładnie znalazło się w moim menu?PRZEKĄSKITabbouleh z quinoa

Placuszki
cukiniowo-
botwinkowe podawane z hummusem(przepis na placuszki tutaj)

ZUPYMarokańska harira z
tofu i świeżą
kolendrą(przepis tutaj, w
Krakowie będzie serwowana nieco zmieniona wersja)

DANIA GŁÓWNEZapiekane
cukinie z
kaszą i warzywami(przepis tutaj, w
Krakowie oczywiście w wersji wegańskiej bez
łososia)

Spaghetti z pesto z naci
marchewki i
słonecznika
Lasagne z nadzieniem
szpinakowym i
tofu-
pomidorowym z wegańskim beszamelemWrapy warzywne z sosamiCzerwone warzywne
curry z chrupiącym
imbirem
DESERYJaśminowo-
migdałowy pudding ryżowy z
truskawkami i
miętą
Trójkolorowy „sernik” z
nerkowców z
borówkami lub
jagodami
Muffinki z
czerwonymi porzeczkami
NAPOJEBrzoskwiniowo-
morelowe lassi na
jogurcie sojowym
Smacznego!Znajdź na stronieakcje promocyjne (26)babeczki i muffinki (8)chemia w żywności (16)chwasty, kwiaty, dzikie rośliny (9)ciasta kruche (12)ciasta ucierane (30)
ciastka i drobne wypieki (25)
czekolada (7)dania wegańskie (32)dania wegetariańskie (36)konkursy (4)kremy –
puddingi – budynie (2)książkowe inspiracje (11)
lody i
sorbety (2)makarony/kluski/pierogi (7) na słodko (86) na śniadanie (7)naleśniki/racuchy/placki (6)
napoje (3)orientalnie (2)pasztety/pasty/nadzienia (5)podstawowe (3)przekąski i dodatki (3)
ryby i owoce morza (3)sałatki i surówki (2)smażone (3)testy produktów (5)
torty (2)
trufle i inne drobnostki (5)wypieki (68)wypieki i desery z warzywami (8) z
owocami (33)zupy (14)ArchiwumArchiwumMoja druga książka (premiera 4 . 11.2015 r.)

Moja pierwsza książka (premiera 8 . 10.2014 r.)

Polub profil książki na FB

Tagi
amarantus bez
cukru bez glutenu bez
jajek bez
mleka bez
nabiału bez proszku/sody
cebula ciastka cynamon cytryna czekolada czosnek gałka muszkatołowa goździki imbir jabłka kakao karob
kasza jaglana kozieradka ksylitol kurkuma marchewka migdały miód mąka gryczana mąka kukurydziana
mąka migdałowa
mąka orkiszowa
mąka ryżowa mąka ziemniaczana
olej kokosowy orzechy owoce siemię lniane stewia syrop z agawy tofu truskawki wanilia wegańskie wegetariańskie zupa
śliwkiWarto zajrzećFood infoKuchnia EdukacyjnaKulinarna czytelnia
