Wykonanie
Wegetarianizm –
moda czy zdrowy styl życia??
Wegetarianizm ostatnimi czasy uważany jest za popularną formą prowadzenia zdrowego trybu życia. Wiąże się z nim dużo wyrzeczeń ale również dużo zalet. Umiejętnie dobrana i dobrze zaplanowana dieta wegetariańskie może uchronić nas przed wieloma cywilizacyjnymi chorobami. Ostatnie badania wskazują, że jest to sposób odżywiania wskazany dla wszystkich grup ludzi, również dla dzieci oraz kobiet w ciąży jak też matek karmiących.Dietę wegetariańską definiuje się jako sposób odżywiania nie zawierający
mięsa (w tym także drobiu) oraz ryb i
owoców morza. Wegetarianizm ze względu na produkty włączane lub wyłączane z diety można podzielić na kilka jego odmian. Oto najważniejsze z nich:Weganizm (ścisły wegetarianizm)- spożywanie wyłącznie produktów pochodzenia roślinnegoLaktowegetarianizm – dopuszcza oprócz spożycia produktów roślinnych również spożycie
nabiału i jego
przetworów.Laktoowowegetarianizm – dopuszcza oprócz spożycia produktów roślinnych również
nabiał i jego
przetwory oraz
jaja.Semiwegetarianizm – (najbardziej racjonalna dieta wegetariańska) – dopuszcza spożywanie w ograniczonych ilościach ryb i drobiuFrutarianizm – spożywanie wyłącznie
owoców – bardzo radykalna dieta wegetariańskaWitarianizm – opiera się na spożywaniu żywności nie przetworzonej przemysłowo.Diety wegetariańskie kojarzone są często, i słusznie, z szeregiem zalet zdrowotnych takich jak obniżenie cholesterolu we
krwi, zmniejszenie ryzyka zapadalności na choroby
serca, obniżonym ryzykiem nadciśnienia tętniczego oraz cukrzycy typu II. Badania wykazują że wegetarianie mają zwykle niższe BMI (
Body Mass Indeks) od nie wegetarian oraz rzadziej zapadają na choroby nowotworowe. To zasługa m.in. wysokiego spożycia
warzyw i owoców które dostarczają bardzo dużej
dawki przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki. Jak też niższego spożycia cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Dobrze zbilansowana dieta bez
mięsna to również wyższe spożycie błonnika, magnezu , potasu, witamin C i E , kwasu foliowego, karotenoidów i flawonoidów. Wykluczenie pewnych grup produktów u wegetarian wiąże się z niedoborami takich składników jak: witamina B12, witamina D, wapń, cynk oraz długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega 3.Poniżej przedstawiam żródła witamin w diecie wegetarianskiejWITAMINAJEJ ŹRÓDŁO W ŻYWNOŚCIA
Marchewka,
szpinak,
pietruszka,
pomidor,
jarmuż,
dynia,
suszone owoceB
Soja,
fasola, zielone warzywa liściaste, produkty pełnoziarnisteB1 tiamina
Soja,
fasola, zielone warzywa liściaste, produkty pełnoziarniste,
orzechyB2 ryboflawina
Soja,
fasola, zielone warzywa liściaste, produkty pełnoziarniste,
śliwki,
daktyle,
moreleB6
Banany,
pestki słonecznika,
soja,
winogronaPP kwas foliowyProdukty pełnoziarniste, zielone warzywa liściaste,
pomarańcze,
orzechy włoskie,
migdałyB 12Zawarta w produktach mleczarskich, oraz produktach w nią wzbogaconych jak
mleko sojowe,
płatki śniadaniowe. W przypadku diety wegańskiej zalecana dodatkowa suplementacja.C kwas askorbinowyŚwieże
owoce, zielone warzywa liściaste,
pomidory,
papryka,
kapusta,
brokuły,
soja,
groch,
ziemniakiDSyntetyzowane za pośrednictwem światła
słonecznego, zalecana Suplementacja w okresie jesienno-zimowymE
Oleje roślinne,
otręby pszenne,
migdały, produkty pełnoziarniste oraz zielone warzywa liściasteK
Sałata,
ogórki,
ziemniaki,
szpinak,
pomidory,
brokuły,
awokadoGłówne żrodła najważniejszych składników mineralnych w diecie wegetariańskiejSKŁADNIKI MINERALNEICH ŹRÓDŁO W ŻYWNOŚCIMagnez
Owoce suszone,
orzechy, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowePotas
Orzechy, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe,
pomidory,
ziemniaki,
bananyŻelazo
Orzechy, rośliny strączkowe jak
fasola,
soja,
soczewica,
pestki dyni i
słonecznika, produkty pełnoziarniste, zielone warzywa zwłaszcza
natka pietruszki,
suszone owoce,
burakiWapńWarzywa zielone,
brokuły,
mak,
sezam,
migdały, fortyfikowane (wzbogacane) produkty
sojoweCynk
Orzechy,
pestki dyni,
kiełki pszenicy,
kukurydza,
groch,
płatki owsianeFosfor
Pieczywo pełnoziarniste, rośliny strączkowe jak
fasola i
grochKilka słów o
białkuŻródłem pełnowartościowego
białka czyli takiego które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (te których organizm nie jest w stanie sam syntetyzować) są
jaja oraz
mięso. Pod tym względem dieta wegetariańska może być problematyczna. Można jednak uniknąć niedoborów aminokwasów egzogennych poprzez łączenie różnych produktów roślinnych. Najlepszym sposobem jest spożywanie produktów pełnoziarnistych (
brązowy ryż,
wafle ryżowe,
razowy chleb i
makarony) w połączeniu z roślinami strączkowymi (
fasola,
groch,
soja,
soczewica). I tak zboża ubogie są w lizynę – jeden z niezbędnych aminokwasów. Odpowiednią podaż lizyny może natomiast zapewnić odpowiednie spożycie
fasoli i produktów
sojowych. Przykłady –
chleb razowy z pastą
sojową, kotlety z
soczewicy z
ryżem razowym, risotto z
groszkiem. Badania wykazują, że konsumpcja zróżnicowanych produktów roślinnych w ciągu dnia jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne aminokwasy oraz zapewnia odpowiednie zatrzymywanie i wykorzystanie azotu u dorosłych, zdrowych osób.KWASY OMEGA-3 – co robić by ich nie zabrakło w diecie wegetariańskiejKwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowego rozwoju. Jest możliwe ich dostarczenie z diety bez spożywania ryb. Istnieją bowiem roślinne źródła kwasów omega-3. Najlepszym jest
siemię lniane oraz wyrabiany z niego
olej lniany. Ponad to
siemię lniane jest bogate w magnez, fosfor i niektóre witaminy. Ze względu na walory smakowe warto dodawać świeżo mielone
siemię lniane do sałatek. Najlepiej spożyć je od razu gdyż zmielone siemię pozostawione na kilka godzin
traci swoje właściwości. Dobrym źródłem kwasów omega-3 są również
orzechy włoskie.Przejście na dietę wegetariańską wiąże się z faktem że nie jesteśmy w stanie z pożywieniem bezmięsnym dostarczyć w odpowiednich ilościach wszystkich niezbędnych składników odżywczych naszemu organizmowi, stąd należy dokładnie zastanowić się nad wyborem jednej z opcji wegetarianizmu. Najbardziej sprzyjający dostarczeniu wszystkich składników odżywczych jest semiwegetarianizm (dopuszczający
drób oraz
ryby) oraz laktoowowegetarianizm (dopuszczający
jaja i
nabiał).Wybierając wegetarianizm pamiętajmy że aby dał pożądane efekty powinniśmy w 100% utożsamiać się z jego wszystkimi aspektami! Włączyć
sport do codziennego tryby życia oraz, co często jest niestety popularne wśród wegetarian, unikać przetworzonych
słodyczy, gdyż z założenia wegetarianizm ma służyć zdrowiu.