Wykonanie
Wiele osób skarży się na złe samopoczucie po spożyciu niektórych pokarmów. Niektórzy nie mają bezpośrednich objawów po zjedzeniu czegoś, ale wciąż źle się czują. Używane przy tym przez nich określenia to alergia lub nietolerancja. T erminy te zazwyczaj są często
mylone.Alergia pokarmowa to nie to samo, co nietolerancja pokarmowa.Poniżej przedstawione są r óżnice*:Nietolerancja pokarmowaAlergia pokarmowaReakcje bywają oddalone w czasie – symptomy mogą pojawić się po kilku dniachMożesz wykazywać nietolerancje kilku różnych grup pokarmów w tym samym czasie.Objawy mogą być złożone, od migreny do wzdęć, biegunki, letargu i ogólnego złego samopoczucia.Reakcje zazwyczaj pojawiają się szybko, po
kontakcie z alergenem mogą być oddalone najwyżej 2 godziny.Alergia pokarmowa pociąga za sobą reakcję układu immunologicznego i jest odpowiedzią na konkretne pożywienie.Jej objawami mogą być kłopoty z oddychaniem, wysypka, obrzęk, katar i wstrząs anafilaktyczny, który może okazać się śmiertelny.Na rynku jest kilka firm, które zajmują się przeprowadzaniem badań nietolerancji pokarmowej .Food Detective to pierwszy na rynku test do samodzielnego wykonania, który możemy przeprowadzić we własnym domu. Nie musimy iść do lekarza, czy czekać na
wyniki badań z laboratorium (
wyniki w badaniu pojawiają się po 40 minutach). Test jest prosty, bezpieczny i dokładny. Bada reakcję organizmu na 5 9 produktów żywnościowych. Z ostał opracowany przez firmę Cambridge Nutritional Sciences z Wielkiej Brytanii, która od 1994 r. specjalizuje się w dostarczaniu testów z zakresu chorób zakaźnych i autoimmunologicznych .Testowane pokarmy:Zboża:
kukurydza, pszenica durum, gluten,
ryż, pszenica, żyto, owies.
Orzechy i strączkowe:
migdały,
orzechy brazylijskie,
orzechy cashew (nerkowca), ziarno kakaowca,
orzechy włoskie,
orzeszki ziemne,
groch,
soczewica,
fasola,
soja.
Mięsa:
wołowina,
kurczak,
baranina,
wieprzowina.
Ryby i owoce morza:
mięso ryb słodkowodnych (
łosoś,
pstrąg), skorupiaki (
krewetka,
krab,
homar,
małż jadalny),
tuńczyk, białe
mięso ryb (łupacz,
dorsz,
flądra)Warzywa:
brokuły,
kapusta,
marchewka,
seler,
ogórek,
ziemniak,
por,
papryka (czerwona, zielona, żółta).
Owoce:
jabłko,
czarna porzeczka,
grejpfrut,
melon (cantalupa i
arbuz),
oliwki,
pomarańcze i
cytryny,
truskawki,
pomidory.Inne:
jajko (całe),
mleko krowie,
czosnek,
imbir,
grzyby,
herbata,
drożdże.
Do zestawu dołączona jest prosta instrukcja przeprowadzenia testu w
języku polskim oraz poradnik dotyczący nietolerancji pokarmowej. Tacka do przeprowadzania badania ma
pola pokryte wyciągami z
białek występujących w pokarmach. Po pobraniu niewielkiej próbki
krwi z opuszka palca i rozpuszczeniu jej w roztworze, trzeba ją wylać na tackę.W kolejnych etapach badania, używając odpowiednich odczynników, można zidentyfikować obecność przeciwciał pokarmowych w miejscach, gdzie na tacce pojawiły się niebieskie plamy. Porównanie z załączonym
planem umieszczenia próbek żywności pozwoli dowiedzieć się, jakie pokarmy źle są przez nas tolerowane.Wynik testu należy zanotować od razu po jego wykonaniu (na załączonej do zestawu ulotce).Jeżeli wynik testu wykaże jakieś pokarmy, niestety wszystkie trzeba całkowicie wyłączyć z diety na minimum 3-6 miesięcy. Dopiero po zakończeniu diety, można wprowadzać rotacyjnie produkty (raz na 4 dni, jeżeli nie ma objawów). Odstawienie pokarmów wykazujących pozytywną reakcję może polepszyć samopoczucie już nawet po kilku dniach.O ile wyeliminowanie np.
grochu,
orzechów brazylijskich,
krewetek czy
nerkowców jest w miarę proste do wykonania, to bardzo trudne może okazać się wyeliminowanie produktów spożywanych codziennie (np.
herbata, pszenica,
mleko,
jajko).Dziękuję firmie 4Active, za możliwość sprawdzenia testu na sobie i zaprezentowania go bliżej czytelnikom bloga. Byłam bardzo ciekawa co pokaże test. Stawiałam na
jajka (miałam wysypkę po zjedzeniu większej ilości) oraz pszenicę,
drożdże,
kapustę,
por,
pomarańcze,
paprykę - ponieważ najczęściej po tych produktach źle się czułam.
Jak się okazało, najmocniej wyszła nietolerancja na
mleko krowie.Trochę mniejsza nietolerancja na: gluten,
jajka i
ryż, pszenicę durum, pszenicę, żyto.Prawie niewidoczne zabarwienie:
migdały,
kapusta,
ziemniaki,
papryka,
pomidory,
imbir,
czosnek,
drożdże,
kukurydza.Najtrudniej będzie z glutenem - jest naprawdę w bardzo wielu produktach.
Jajko jest składnikiem wielu wypieków, więc też będzie trudno.
Mleka i produktów
mleko-pochodnych nie lubię, więc nie ma problemu (ale muszę czytać skład produktów, w których może się znajdować).Będzie bardzo ciężko, ale postaram się dostosować do wyniku testu. Na blogu znajdzie się na pewno więcej przepisów, które nie będą zawierać podanych wyżej produktów (ale spokojnie -
będę gotować dla rodziny wiec będą też i tradycyjne posiłki :) ).Szkoda, że test bada tylko 59 produktów. Eliminując pokarmy, które wychodzą na teście podstawowym, a jedząc często te, których nie ma na liście (a być może na nas źle wpływają, np.
banany,
kokos,
cebula,
słonecznik - w moim przypadku), można nadal nie odczuwać znaczącej poprawy...Skoro nie
mogę ryżu, żyta i pszenicy, a przerzucę się np. na grykę i
kaszę jaglaną - być może któraś
kasza też mi nie służy. A jedząc często te dwa produkty,
mogę się w końcu na nie uczulić.Dlatego, jeśli warunki finansowe pozwalają, lepiej jednak zrobić bardziej dokładny test, np. na 200 produktów.Może kiedyś testy staną się bardziej popularne i tańsze, wówczas więcej osób, czy nawet całe rodzinny, będą mogły je wykonać.Jeśli ktoś z Was przeprowadzał już podobny test (lub stosował restrykcyjną dietę eliminacyjną we własnym zakresie) - proszę podzielcie się informacjami czy i po jakim czasie, po odstawieniu produktów, odczuliście poprawę?Jeśli ktoś z Was przypuszcza, że może
mieć nietolerancję na jakieś produkty, może warto to potwierdzić (bądź zaprzeczyć), wykonując test?Test Food Detective kosztuje sporo: 399zł, ale na moją prośbę, dla czytelników bloga Szybkie gotowanie, firma 4Active przygotowała 13% rabatu na zakup tego testu w sklepie internetowym. Aby otrzymać kod rabatowy, należy zgłosić się poprzez formularz i powołać się na mój blog. Promocja obowiązuje do 17 . 10.2014r.*Tekst powstał na podstawie informacji zawartych na stronie http://fooddetective.pl/.