Wykonanie
Ależ ten czas leci! Wierzyć mi się nie chce, że to już półmetek mojego 30 dniowego
śniadaniowego projektu. To co, zaczynamy?

Dzień dziewiątyZestawienie z tamtego tygodnia uświadomiło mi, że za mało w moim życiu owsianki, która szczególnie w zimowym okresie jest dla naszego organizmu niesamowitym zastrzykiem energii. Pamiętajcie, że dobrze zrobiona ows ianka może być tak dobra jak jajecznica na
boczku....no prawie:)OWSIANKA RAFAELLO

Składniki:pół szklanki
płatków owsianychszklanka
wodydwie szczypty
soli morskiejwiórki kokosowesuszone
bananyorzechy i nasiona
miódOwsiankę mieszamy z
wodą i
solą, gotujemy dosłownie parę minut. Gorącą posypujemy wiórkami i polewamy
miodem (pachnie jak rafaello) . Na końcu dodajemy odrobinę suszonych
bananów,
orzechów i nasion. Smacznego:)Dzień dziesiątyTo powtórka z dnia wczorajszego. Owsianka tak smakowała, że musiałam zrobić jeszcze raz!

Dzień jedenastyDzisiaj oboje mamy wolne, więc śniadanie będzie na bogato, choć robi się 5 minut.
JAJKA Z
SEREM ZAPIEKANE W
PAPRYCE
Składniki:2
jajkapaprykaser żółtykropla
oliwysos
chili lub
keczupsól/pieprzKroimy
paprykę w plastry (pół centymetra) - plastry obsmażamy na patelni, chwilę z każdej strony. Do
paprykowych ramek wbijamy po jednym
jajku, solimy i
pieprzymy, smażymy pod przykryciem, aż się
białko zetnie. Posypujemy tartym
serem i znów przykrywamy, aż
ser się rozpuści. Przekładamy na talerz, polewamy odrobinką
keczupu lub sosem
chili, podajemy z
razowym chlebem i zieloną
herbatą z
cytryną.Dzień dwunastyTak jak już kiedyś wspomniałam , pozmieniałam kiedyś naszą dietę i zamiast
kiełbas,
parówek i
schabowych pojawiła się
rybka w różnych odsłonach. Oczywiście nadal jest miejsce w naszym życiu na kawałek
schabowego z kością, ale ograniczyliśmy nam widzenia.SZYBKA
SAŁATKA Z
MAKRELI
Składniki:2 puszki
makreli w kremowym
sosie pomidorowym Neptun4
ogórki kiszone1 biała
cebulakawałek
sera żółtegopieprz kajeński do smakususzony
koperekOgórki i
ser trzemy na tarce,
cebulę drobno siekamy i mieszamy z
makrelą, posypujemy
suszonym koperkiem. Gotowe, podajemy z
chlebem typu graham(domowy wypiek) , a do popicia na resztę dnia,
wodą z plastrami
cytryny i
limonki z odrobiną
miodu.Dzień trzynastyDOMOWE BUŁECZKI Z SERNICZKIEM

Przepis na bułeczki bez wyrabiania podam na końcu, a serniczki robimy następująco - łączymy ulubiony
dżem z ulubionym
białym serkiem kremowym i gotowe. Uwielbiam takie śniadania. DO popicia gorąca
herbata z
cytryną.Dzień czternasty
BAGIETKI Z PASTĄ
SEROWĄ I
TUŃCZYKOWĄ
składniki:
bagietkatuńczyk w puszce2 rodzaje
sera żółtegojogurt naturalnymajonezmusztardaszczypiorogóreksólpieprzTuńczyka odcedzam z
wody i mieszam z
jogurtem naturalnym, odrobiną
musztardy, doprawiam
pieprzem i
solą.Na tarce ścieram 2 rodzaje
sera -dojrzały i delikatny czedar, dodaje posiekany
szczypiorek oraz sporo
pieprzu. Łączę z odrobina
majonezu i
jogurtu.Dzień piętnasty

Zacznijmy poniedziałek na wesoło:) Oto kolejna odsłona WESOŁEGO ROMKA I WKURZONEGO BRONKA, którą kanapkę wybierasz dla siebie? W jakim jesteś nastroju? Romkowym czy Bronkowym ?Jako BONUS podam Wam przepis na przepyszne bułeczki lub chlebek, który się robi dosłownie w godzinę, bez wyrabiania, bez trzymania w ciepłym miejscu. Takie bułeczki podawano do zup w hotelu , w którym pracowałam, rozpływają się w ustach.SZYBKI
CHLEB I
BUŁKI bez
drożdży czy zakwasu

500 g
mąki razowej lub pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g letniej
wodypól szklanki maślanki/ kefiru/jogurt naturalny2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
kurkumy1/2 łyżeczki ziaren
gorczycySuche produkty mieszamy razem, podlewamy ciepłą
wodą, mieszamy drewnianą łyżką. Dolewamy
maślanki, delikatnie zarabiamy rękami aż składniki się wymieszają. Na koniec dodajemy
oliwę i formujemy
chleb lub
bułki.Z tej ilości wyjdzie 6
bułek lub mały bochenek
chleba. Ciasto będzie się trochę kleiło, ale to nic nie szkodzi. Oczywiście wygląd
bułek też jest trochę inny , taki bardziej rustykalny. Rozgrzewamy piekarnik na 200 C i pieczemy 40 minut (
chleb) 20 minut (
bułki). Zawsze na
boku warto
mieć przygotowaną
mąkę, bo w zależności od gęstości
jogurtu czy też
maślanki trzeba tej
mąki trochę dosypać podczas wyrabiania, a raczej łączenia składników.
Pieczywo smakuje najlepiej na świeżo lub dnia następnego.
Bułki można podawać na gorąco do zupy . Posmarowane
masełkiem smakują bosko! Do ciasta można dodać
ziaren słonecznika lub innych.