Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Sos słodko-kwaśnyAutor ANITA
![](/Data/Images/ugotuj.to\ugotuj_slash_-20971250_slash_sos slodkokwasny_slash_p/l/-225121821.jpg)
Czas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: kuchnia chińskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)
Sos słodko-kwaśny - składniki:3 kg
pomidorów1 kg
cebuli1
papryka czerwona1 puszka
ananasów1 puszka
kukurydzy1/2 łyżki
chili1/2 łyżki
czosnku mielonego2 łyżki
musztardy2 łyżki
papryki słodkiej mielonej1 łyżka
vegety1 łyżka
curry1 łyżka
pieprzu mielonego3 szklanki
cukru1 szklanka
octu2 łyżki
soli2 łyżki
mąki ziemniaczanejSos słodko-kwaśny - sposób przygotowania:
Pomidory obrać ze skórki,
cebulę i
pomidory pokroić, posolić, gotować na wolnym ogniu ok 1 h. następnie dodać pokrojonego
ananasa i pokrojoną
paprykę, pozostałe składniki (oprócz
mąki) gotować około 1/2 h. na koniec rozrobić
mąkę z niewielką ilością
wody i dodać do sosu. zagotować. gorący sos wkładać do słoików. nie pasteryzować. do gotowego sosu można podawać pokrojoną
pierś z kurczaka i
ryż, smaczny jest również do pizzy.1 kg dyni 4 duże
ziemniaki łyżka
masła czubata łyżka
curry kawałek
imbiru papryczka chilli kostka rosołowa 1/2 szklanki
śmietanki (niekoniecznie)
sól cukier Dynię i
ziemniaki obieramy ze skórki, płuczemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy
masło, wrzucamy
curry, posiekane
imbir i
paprycSajgonki po mazursku
![](/Data/Images/ugotuj.to\ugotuj_slash_-20971250_slash_sos slodkokwasny_slash_p/l/-1281635283.jpg)
sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia, wrzucając kawałek placka - powinien zacząć się smażyć od razu. Smażyć po 4 sztuki, żeby temperatura
oleju nie spadła po wrzuceniu za dużej ilości sajgonek. Odsączyć w papierowym ręczniku. Podawać ciepłe z
sosem słodko - kwaśnym z
chili.papieru zaginamy do środka. Następnie całość przecinamy na dwie połówki. Do tego idealnie pasuje
sos słodko - kwaśny . Zobacz więcej przepisów na Rożki z
papieru ryżowego z
mango i
krewetkami Źródło: Miesięcznik Kuchnia Danie główne to iście japoński kontrast tekstur. Idealnie kruche
krewetki smażone wSushi wciąż kusi
![](/Data/Images/ugotuj.to\ugotuj_slash_-20971250_slash_sos slodkokwasny_slash_p/l/-1561138702.jpg)
zaginamy do środka. Następnie całość przecinamy na dwie połówki. Do tego idealnie pasuje
sos słodko - kwaśny .
Stek z
tuńczyka w
sezamie z
sosem ostrygowo-
sojowym (Dla 3 osób) 1
stek z
tuńczyka (50 dag) 1 łyżka
sezamu (jasnego)
oliwa do smażenia 4 łyżki
sosu ostrygowego 3 łyżki
sosu sojowego 2 łyżki
wody 1Egzotyczne dania z pysznymi
owocami - w sam raz na chłody i niepogodę
![](/Data/Images/ugotuj.to\ugotuj_slash_-20971250_slash_sos slodkokwasny_slash_p/l/-1022191930.jpg)
, polędwiczek wieprzowych lub
polędwicy wołowej.
Ogórek możesz zastąpić kawałkami
melona lub
awokado. Autor: Aneta Kosiba Nie przestrasz się listy składników. Jest długa, ale samo danie robi się naprawdę ekspresowo. Warzywa w
sosie słodko - kwaśnym z
ananasem 150 g ugotowanego
ryżu jaśminowego 2 łyżki
oleju 2Kebab - nie tylko
mięso![](/Data/Images/ugotuj.to\ugotuj_slash_-20971250_slash_sos slodkokwasny_slash_p/l/-434344871.jpg)
posyp posiekanym
imbirem. Autor: Kurt Scheller Szaszłyki z
mięsa krewetek możesz nadziewać również na łodyżki
trawy cytrynowej, dzięki
czemu nabiorą dodatkowego aromatu. Oprócz
sosu słodko - kwaśnego , pasuje do nich również sos tysiąca wysp. Szaszłyki z
krewetek 30 dag posiekanych
krewetek 1/2 łyżeczkiNa jeden kęs
![](/Data/Images/ugotuj.to\ugotuj_slash_-20971250_slash_sos slodkokwasny_slash_p/l/1866120249.jpg)
, ściśle zawijamy i podgrzewamy kilka minut w piekarniku w temp. 200°C. Ciepłe tortille kroimy na cztery części i układamy na talerzu. Idealnym dodatkiem będzie
sos słodko - kwaśny . Składniki: 16 suszonych
śliwek, 8 cienkich plasterków
boczku, listki
tymianku, 1 łyżka
miodu,
sól,
pieprz RozgrzewamyNie mroki, a smaki średniowiecza
![](/Data/Images/ugotuj.to\ugotuj_slash_-20971250_slash_sos slodkokwasny_slash_p/l/703513047.jpg)
czasem jest bardziej słodkawa, a czasem mniej, więc ilość
octu w przepisie jest orientacyjna - można go dodać więcej lub mniej. Del brodo del pesce -
ryba w
sosie słodko - kwaśnym (dla 6 osób) 1 kg
ryby (np.
dorsz,
panga lub tilapia) 4 łyżki
oliwy 4 duże
cebule 1/2 łyżki
migdałów bez skórki 10 dag
rodzynekWięcej o
Sos słodko-kwaśny