Kończą się moje studenckie wakacje i pora wracać do siebie więc pora na robienie zapasów jak to na "słoika" przystało :D Wczoraj były duże zakupy i kilka nowych gadżetów do kuchni ( w takich sklepach mogłabym cały dzień przesiedzieć i pół wynieść do domu :P) , a teraz pora na gotowanie, przetwory a jutro klejenie pierogów bo czasem z braku czasu i nadmiaru zajęć na uczelni i mrożone pierogi się przydają chociaż jak mam czas to i na stancji sobie kleje ;p No ale nie o tym miało być dziś pomysł na sos idealny do makaronu, kaszy,ryżu i jako dodatek to różnych potraw zamknięty w słoiczkach będzie dostępny całą zimę bez wątpienia smakuje mi bardziej niż te sklepoweSos słodko-kwaśny( ok. 15 słoików po dżemie)3 kg pomidorów1 kg cebuli1 papryka czerwona1 papryka żółta1 główka czosnku1 puszka kukurydzy1 puszka ananasów0,5 łyżki musztardy0,5 łyżeczki chili2 łyżki papryki słodkiej1 łyżka pieprzu1 łyżka curry1 łyżeczka kurkumy2 szklanki cukru1 szklanka octu2 łyżki soli2 łyżki mąki ziemniaczanejPomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w kostkę i razem z pomidorami gotować ok. godzinę na małym ogniu.Gdy pomidory zmiękną zblendować.Do pomidorów dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ananasa i kukurydzę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze ok. 30 min mieszając.2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać z sokiem z ananasów i wlać do sosu pod koniec gotowania.Zagotować i wlewać do słoików, odwrócić do góry dnem i w ten sposób pasteryzować.