Z reguły ludzie nie lubią września. Kojarzy im się ze szkołą, jesienią, zimnymi wieczorami. Ja lubię ten miesiąc, ponieważ jest to czas przetworów z pomidorów, czas gdy warzywa są tanie i można z nimi naprawdę zaszaleć:) Dziś przedstawiam przepis na sos słodko-kwaśny. Smakuje idealnie z kawałkami kurczaka lub schabu oraz ryżemSkładniki:3 kg pomidorów1 kg cebuli4 papryki czerwone1 puszka ananasów ( sok zostawić!)1 puszka kukurydzy½ łyżeczki chili½ łyżeczki curry1 łyżka Vegety1 i ½ łyżki soli2 łyżki musztardy2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej½ łyżeczki pieprzuziołowego½ łyżeczki czosnku suszonego ( lub 1 ząbek świeżego)Szklanka octu winnego1 i ½ szklanki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanejPomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i gotować na wolnym ogniu do rozpadu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i sól. Gotować kilka minut, po czym dodać pokrojone w kostkę papryki i ananasa, a następnie resztę składników i przyprawy(OPRÓCZ MĄKI ! ) i gotować na wolnym ogniu około 20 minut do lekkiego zmięknięcia warzyw, ale NIE doprowadzając do rozpadu. W syropie z ananasa wymieszać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i wlać do powstałego sosu. Gotowy sos zagotować i gorący nakładać do słoików. Odwrócić dnem do góry na kilka minut. Dla bezpieczeństwa można zapasteryzować.Aga:)