ßßß Cookit - przepis na Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny

nazwa

Wykonanie

Z reguły ludzie nie lubią września. Kojarzy im się ze szkołą, jesienią, zimnymi wieczorami. Ja lubię ten miesiąc, ponieważ jest to czas przetworów z pomidorów, czas gdy warzywa są tanie i można z nimi naprawdę zaszaleć:) Dziś przedstawiam przepis na sos słodko-kwaśny. Smakuje idealnie z kawałkami kurczaka lub schabu oraz ryżem
Składniki:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
4 papryki czerwone
1 puszka ananasów ( sok zostawić!)
1 puszka kukurydzy
½ łyżeczki chili
½ łyżeczki curry
1 łyżka Vegety
1 i ½ łyżki soli
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
½ łyżeczki czosnku suszonego ( lub 1 ząbek świeżego)
Szklanka octu winnego
1 i ½ szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i gotować na wolnym ogniu do rozpadu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i sól. Gotować kilka minut, po czym dodać pokrojone w kostkę papryki i ananasa, a następnie resztę składników i przyprawy(OPRÓCZ MĄKI ! ) i gotować na wolnym ogniu około 20 minut do lekkiego zmięknięcia warzyw, ale NIE doprowadzając do rozpadu. W syropie z ananasa wymieszać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i wlać do powstałego sosu. Gotowy sos zagotować i gorący nakładać do słoików. Odwrócić dnem do góry na kilka minut. Dla bezpieczeństwa można zapasteryzować.
Aga:)
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2012/09/sos-sodko-kwasny.html