Wykonanie
Przepis znalazłam już w zeszłym roku, ale jakoś tak wyszło ,że dopiero w wczoraj zrobiłam. .. Taki sos można kupić gotowy w słoiczku , ale zrobiony w domu smakuje ..wyśmienicie..Zrobiłam z jednej porcji, ale jeszcze zrobię i to z większej porcji.Przepis znaleziony tutaj .3 kg
pomidorów1 kg
cebuli1
papryka czerwona1 puszka
ananasów1 puszka
kukurydzy1/2 łyżeczki
chili3 ząbki
czosnku-wycisnąć maszynką2 łyżki
musztardy1 łyżka
słodkiej papryki mielonej1 łyżka
wegety1 łyżka
curry1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu3 szkl.
cukru1/2 - 3/4 szkl.
octu2 łyżki
soli2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanejPomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę i razem z
pomidorami - posolić- gotować na wolnym ogniu około godziny.Następnie dodać pokrojonego w kostkę
ananasa, pokrojoną
paprykę i pozostałe składniki (OPRÓCZ
MĄKI ! ) i gotować na wolnym ogniu około 1/2 godziny, albo na tyle długo, aby
papryka się nie rozgotowała.
Mąkę rozrobić w
soku z ananasa i na końcu dodać do sosu. Zagotować.Gorący sos wkładać do słoików. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. NIE PASTERYZOWAĆ !Przepis dodaję do akcji
Przetwory 2011,Warzywa psiankowate i Paprykujemy 2 . Domowy wyrób.