Wykonanie
Sos, który ma wiele zastosowań, ale ja najczęściej używam go do
makaronu. Zawszę robię więcej i przechowuję go w słoikach. Jeśli chcę, aby był bardziej wytrawny, przed wymieszaniem z
makaronem podgrzewam go i dodaję trochę
oliwek i
ser pleśniowy.Składniki:- 3 kg.
pomidorów- 1 kg.
cebuli- 1 puszka
kukurydzy- 1 puszka
ananasa- 2
papryki- pół łyżeczki mielonego
chilli- 1 łyżka
curry- 2 łyżki
słodkiej papryki- 1 łyżeczka
pieprzu- 2 łyżki
musztardy chrzanowej- pół łyżki
czosnku mielonego- 1 łyżka
soli- półtorej szklanki
octu- 3 szklanki
cukru- 2 łyżki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:
Cebulę i
pomidory kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na 4-5 godzin. Następnie gotujemy je z wszystkimi
przyprawami, powoli dodajemy
paprykę,
ananas i
kukurydzę. Gotujemy wszystko 15 minut.Dodajemy
mąkę ziemniaczaną, rozrobioną z
syropem z
ananasa. Gotujemy to kolejne 15 min. Gorący sos nakładamy do słoika, i stawiamy go do góry dnem, najlepiej pod kocem, na kilka godzin.Smacznego!!