Wykonanie
Z tej okazji kilka słów na temat tego jak odżywiać się przy cukrzycy.
Produkty zbożowe należy jeść z umiarem i uważać na nadmierną ilość węglowodanów.
Pieczywo najlepiej jeść
razowe a unikać jasnego i przede wszystkim słodkiego np.
chałki. Można jeść
kasze gruboziarniste, np. gryczaną.
Musli ale bez
miodu,
czekolady, karmelu.
Ryż najlepiej wybierać brązowy, ponieważ ma większą ilość błonnika.Warzywa przy cukrzycy są bardzo polecane. Z umiarem jednak należy spożywać
kapustę,
marchew,
paprykę,
buraki,
cebulę i
fasolę szparagową. Surówki i sałatki najlepiej sporządzać z dodatkiem
oleju słonecznikowego,
sojowego lub kukurydzianego. Zamiast
śmietany lepiej użyć
kefir,
jogurt naturalny lub typu greckiego. Do gotowany warzyw warto dodać trochę
masła lub
margaryny.
Ponieważ cukrzyk musi uważać na węglowodany warto pamiętać, które z
owoców zawierają ich najwięcej a które najmniej.Najmniej węglowodanów zawierają:-
poziomki-
truskawki-
arbuz-
grejpfrutyŚrednią ilość węglowodanów mają:-
pomarańcze-
mandarynki-
morele-
agrest-
brzoskwinie-
czereśnie-
jagody-
jabłka-
gruszki-
kiwi-
maliny-
wiśnie-
czerwone porzeczkiNależy uważać z
owocami takimi jak:-
śliwki-
czarne porzeczki-
banany-
winogrona-
ananasy-
brzoskwinie z puszkiNależy unikać
syropów owocowych, wysoko słodzonych
dżemów i
marmolad. Z niskosłodzonymi także trzeba zachować umiar.
Soki owocowe również należy ograniczać. Najlepiej pić
wodę mineralną z odrobiną soku lub
cytryną.Z
mleka i
przetworów mlecznych nie wolno rezygnować, lecz należy uważać z ich ilością. Najlepiej wybierać produkty o niskim poziomie tłuszczu- do 2%.
Sery chude lub półtłuste. Należy ograniczać spożycie
serów żółtych, pleśniowych, i topionych, ponieważ zawierają dużo cholesterolu.Najlepiej jeść
mięso chude-
indyk,
kurczak,
cielęcina,
wołowina.Najlepsze
przetwory mięsne to
wędliny wołowe i drobiowe. Lepiej zrezygnować z tłustych
parówek, pasztetów,
salcesonów.
Mięso przyrządzać najlepiej dusząc je, gotując lub piekąc w folii. Trzeba całkowicie zrezygnować z
boczku,
smalcu,
słoniny.Najlepsze
ryby:-
mintaj-
flądra-
dorsz-
morszczuk-
tuńczyk-
makrela-
halibut-
śledźWarto ograniczyć tłuszcze do smarowania
pieczywa.
Oleje używać najlepiej na surowo, np. do sałatek (
olej słonecznikowy, kukurydziany,
sojowy). Do gorących posiłków najlepiej stosować
oliwę z oliwek.Spożywanie produktów słodkich i
miodu powinno być silnie ograniczane i kontrolowane. Można sobie na nie pozwolić tylko na malutką ilość przy specjalnych okazjach. Można ewentualnie używać słodzika i gotowe produkty bez
cukry- np.
czekolady, ale też z umiarem.
Alkohol należy ograniczać, pić należy zawsze z jedzeniem. W czasie spożywania
alkoholu trzeba częściej badać stężenie
cukru we
krwi. Po piciu a przed snem niezbędne jest zjedzenie czegoś bogatego w węglowodany.