Wykonanie
gotujcośniecośRSSczwartek, 16 maja 20135 jaj 3 łyżki
majonezu 3
pory 2
ogórki kwaszone jabłko sól,
cukier łyżeczka
musztardyWYKONANIE
Pory umyć, odrzucić nadpsute części, przepołowić , opłukać i pokroić na cienkie plasterki.
Ogórki i
jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach. Połączyć składniki, dodać
musztardę wymieszaną z połową
majonezu doprawić
solą i
cukrem do smaku.
Sałatkę wyłożyć na półmisek. Ułożyć na niej połówki jaj ugotowanych na twardo i obranych ze skorupek.Tagi:
jabłko jajka majonez musztarda ogórek kwaszony por sałatka15:24, wela2 ,
sałatkaLink Komentarze (3) »wtorek, 23 kwietnia 2013BLINKI Z
MLEKA ZSIADŁEGO2 szklanki
zsiadłego mleka 3
jaja 40 dag
mąki 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia 20 dag
smalcu (
oleju)20 dag
cukru,
dżemWYKONANIE
Mleko rozmieszać z
jajami, dodać
mąkę, wsypać
proszek do pieczenia i wymieszać. Na patelni stopić część tłuszczu, rozgrzać, wlać trochę ciasta, uformować małe okrągłe placuszki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.Podawać na gorąco posypane
cukrem pudrem i
dżemem.Tagi:
cukier jajka mąka placuszki
proszek do pieczenia tłuszcz
zsiadłe mleko17:18, wela2środa, 17 kwietnia 2013TAGLIATELLE Z
ZIELONYM GROSZKIEM20 dag
makaronu 4 grube plastry
boczku wędzonego 50 dag
zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)3-4
cebule 5 dag
masła 1 łyżka
śmietany sól,
pieprz,
vegetaWYKONANIEUgotować
makaron. W rondelku rozpuścić
masło i przesmażyć pokrojony w kostkę
boczek, następnie dorzucić drobno posiekaną
cebulę, gdy będzie przezroczysta, dołożyć
zielony groszek i parę łyżek
wody. Gotować ok. 5 minut. Dodać
śmietanę. Wymieszać z
makaronem. Doprawić do smaku.Tagi:
boczek cebula makaron masło przyprawy śmietana zielony groszek16:10, wela2 ,danie z
makaronemśroda, 10 kwietnia 2013SURÓWKA Z
PORÓW W
ŚMIETANIE2
pory pół
jabłka 1 łyżka posiekanego
szczypiorku szklanka
śmietany sok z cytryny sól,
cukier,
pieprz,
papryka mielona
WYKONANIE
Pory dokładnie umyć,pokrajać w słomkę i wymieszać ze
śmietaną. Umyte
jabłko pokroić w kostkę, dodać do
porów i wymieszać ze
szczypiorkiem. Przyprawić do smaku
sokiem z cytryny,
solą,
cukrem,
pieprzem i
papryką mieloną.Tagi:
jabłko Pory przyprawy sok z cytryny szczypiorek śmietana13:39, wela2 ,surówkaLink Komentarze (1) »wtorek, 02 kwietnia 2013PIEROGI-KLUSKI LENIWE BŁYSKAWICZNE50 dag
sera homogenizowanego 3
jaja 5 czubatych łyżek
mąki sól 4 dag
masła do polania pierogów 2-3 dag
cukru do posypania pierogów
WYKONANIE
Twarożek homogenizowany włożyć do miseczki, dodać
jaja, sprawdzając świeżość,
mąkę i
sól, utrzeć na gładka masę. Wkładać do wrzącej osolonej
wody i gotować powoli. Wybrać łyżką cedzakową, osączyć, włożyć na talerz i polać
masłem i posypać
cukrem.Tagi:
cukier jajka masło mąka serek homogenizowany12:01, wela2 ,knedle, kluski, pyzysobota, 30 marca 2013BABKA UCIERANA20 dag
mąki pszennej 5 dag
mąki ziemniaczanej 10 dag
masła 12 dag
cukru 4
jajka olejek migdałowy skórka z cytryny sok cytrynowy 1 łyżeczka
proszku do pieczenia cukier puder do posypania tłuszcz i
mąka do formy
cukier waniliowyWYKONANIE
Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno
żółtka,
cukier i pozostałe składniki . Na koniec dodać ubitą pianę z
białek. Piec w wysmarowanej i posypanej
mąką formie ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Tagi: babka
cukier jajka masło mąka olejek
proszek do pieczenia12:20, wela2 ,ciastoponiedziałek, 25 marca 2013
PiECZEŃ WIEPRZOWA ZE
ŚLIWKAMIokoło 1,5 kg
szynki wieprzowej,
schabu, karczku,
łopatki bez kości
sól,
pieprz,
przyprawa grillowa,
czosnek suszony,garść
śliwek 100 ml białego
wytrawnego wina oliwa,
olej 2 dag
mąkiWYKONANIE
Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć
przyprawami, włożyć do lodówki na 2-4 godziny. Po tym czasie zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Śliwki umyć i namoczyć w
białym wytrawnym winie. Dodać do przyrumionego
mięsa obkładają go, piec, skrapiając
winem pozostałym z namoczenia. Jeśli sos za bardzo nam odparuje możemy uzupełniać go dolewając
wody, ale nie za dużo na raz. Po upieczeniu sos i
śliwki przetrzeć przez sito lub blenderem. Następnie
mięso oprószyć
mąką, zalać przetartym sosem, doprawić do smaku i jeszcze chwilę dusić.Tagi: białe
wytrawne wino mąka przyprawy śliwki suszone tłuszcz
wieprzowina18:03, wela2 ,
mięsoczwartek, 21 marca 2013
PIECZEŃ WIEPRZOWA Z
MUSZTARDĄ1 kg
mięsa wieprzowego bez kości (
szynki ,
schabu, karczku lub
łopatki)
oliwa lub
olej na marynatę 3 łyżki
musztardy ostrej 3 łyżki
musztardy francuskiej z ziarnami
gorczycy 1 szklanka
białego wina ziołowego sól,
pieprz ziołowyWYKONANIE
Mięso umyć, posypać
sola i
pieprzem, posmarować
oliwą i
musztardą. Odstawić na 2-3 godziny. Wstawić do bardzo gorącego pieca (230° C.) Gdy pieczeń sie zarumieni, polewać co pewien czas
winem. Po godzinie lub tak naprawdę jak
mięso będzie miękkie zostawić pieczeń na 10 minut w wygaszonym piecu. Po wyjęciu
mięsa blachę wypłukać niewielką ilością gotowanej
wody, wymieszać i podać ten sos w sosjerce.Bardzo smaczne na zimno jak i na gorąco.Tagi:
musztarda oliwa pieprz sól wieprzowina wino16:17, wela2 ,
mięsoponiedziałek, 18 marca 2013MUSSAKA20 dag
makaronu (kolanka, krajanka)30 dag
pomidorów 30 dag
parówek 25 dag
mięsa wieprzowego bez kości tłuszcz 2
cebule mąka pół szklanki
mleka jajo tłuszcz do wysmarowania naczynia 5 dag
żółtego sera utartego
pieprz i
sól,
papryka mielona do smaku
WYKONANIE
Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić , przepłukać zimną
wodą, odsączyć.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w plastry.
Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plastry, posypać
mąką, usmażyć na tłuszczu.
Mięso umyć, zemleć, podsmażyć na tłuszczu. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać w nim warstwami
makaron i
parówki obrane z osłonek i pokrajanymi w plastry,
pomidory,
cebula, przesypując jednocześnie
mięsem i
przyprawami, zalać
mlekiem wymieszanym z
jajem i posiekana
natka pietruszki, posypać
startym serem i wstawić do piekarnika na 20-30 minut. Podawać.Tagi:
cebula makaron mleko parówki pomidory tłuszcz
wieprzowina16:46, wela2 ,zapiekankawtorek, 12 marca 2013KAPUŚNIAK Z
KISZONEJ KAPUSTY50 dag
kapusty kiszonej 40 dag
żeberek porcja
włoszczyzny 3 dag
słoniny zabek
czosnku liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty,
sól,
pieprz ziołowy 50 dag
ziemniakówWYKONANIE
Włoszczyzne umyć, obrać, opłukać i zalać
wodą (5 szklanek). Osolić, włożyć umyte
żeberka, dodać
liście laurowe oraz
ziele angielskie oraz
pieprz ziarnisty i gotować. W osobnym naczyniu ugotować pokrajaną
kapustę z niewielka ilościa
wody.
Wywar przecedzić, z miękkich
żeberek usunąć kości,
mieso i
włoszczyznę pokrajać i połączyć z
kapustą oraz z
wywarem.
Ziemniaki gotujemy osobo i dodajemy pokrojone w kostkę do zupy.
Słoninę podsmażyć z
cebulą, rozprowadzić
wywarem i dodać do zupy. Przyprawić
czosnkiem roztartym z
solą. Przyprawiać do smaku i podać.Tagi:
cebula czosnek kapusta kiszona przyprawy włoszczyzna ziemniaki żeberka11:53, wela2 ,zupa1 , 2, 3, 4, 5 ... 16następne