ßßß Cookit - przepis na My Cat Cooks: tygodniowe OBIADanie wg Joli, cz.3

My Cat Cooks: tygodniowe OBIADanie wg Joli, cz.3

nazwa

Wykonanie

Kolejna porcja przepisów na cały tydzień.
PONIEDZIAŁEK
I danie: Rosół z niedzieli (jak został!)
II danie: Domowe spaghetti
Składniki: mielone wieprzowe mięso (najlepiej z łopatki lub szynki), puszka pomidorów, cebula, czosnek przyprawy, ewentualnie żółty ser, ale nie koniecznie.
Mięsko smażę na oliwie, często mieszam aby się nie skleiło, pod koniec smażenia dorzucam cebulę pokrojoną drobno cebulę i ząbek czosnku. Gdy się zeszklą wlewam pokrojone pomidory i przyprawy: sól, pieprz, bazylię i oregano. Gdy sos zgęstnieje jest gotowy. Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i wrzucam do sosu. Po wymieszaniu wkładam na talerze. Dobrze jest wtedy posypać danie startym serem.
WTOREK
I danie: Kapuśniak
Składniki: wędzona kość, warzywa, ziemniaki i kiszona kapusta. Kapustę płuczę i drobno kroję. Do garnka wlewam wodę wkładam kość. Gdy mięso zmięknie dokładam pokrojone w słupki warzywa i gotuję do miękkości. Na koniec dodaję kapustę i dobrą chwilę gotuję aby była miękka. Do zupy dorzucam obrane z kości mięso. Czasami też wytopione skwarki boczku, ale rzadko bo niestety – tuczą. Z tego powodu nie robię zasmażki, ale jak ktoś może i lubi…
II danie: Cynaderki w sosie z ziemniakami i buraczkami
Składniki; cynaderki czyli inaczej nerki, warzywa.
Nereczki dokładnie myję, wrzucam do wody i chwilę gotuję. Następnie wylewam wodę, jeszcze raz nerki płuczę i ponownie wstawiam do gotowania. Gdy są miękkie wyjmuję, i kroję na słupki, paski lub jak kto woli. Rozgrzewam masło i chwilę podsmażam je razem z cebulą, marchewką i selerem. Pod koniec oprószam wszystko mąką i czekam, aż się zrumieni. Potem dolewam wodę i dorzucam przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy. Cynaderki są pyszne z ziemniakami i buraczkami.
Buraczki, ugotowane i starte na tarce wyjęłam wcześniej z zamrażarki. Dodaję cebulę, sól, cukier i ocet do smaku. Na koniec polewam oliwą.
ŚRODA
I danie: zupa z wtorku
II danie: mielone z ziemniakami i sałatą
Składniki: mięso mielone z łopatki, czerstwa bułka, jajko, przyprawy, bułka tarta, cebula.
Mięso mieszam z drobniutko pokrojoną i podsmażoną cebulą. Następnie dorzucam namoczoną wcześniej bułkę i całe jajo oraz przyprawy: sól, majeranek, ząbek czosnku. Masę dokładnie wyrabiam dodając 2 łyżki zimnej wody. Kotlety będą wtedy pulchniejsze. Na koniec masę dzielę na kotlety. Aby były w miarę równe robię to łyżką do lodów. Potem obtaczam w bułce i smażę na oliwie. Pod koniec przykrywam patelnię pokrywką aby „doszły”. W międzyczasie gotuję ziemniaki i przygotowuję sałatę. Po umyciu i osuszeniu układam na talerzach. Do śmietany dodaję sól, cukier i polewam liście.
CZWARTEK
I danie: Rosołek z ryżem i zielonym groszkiem
Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka, warzywa, ryż i zielony groszek z puszki lub mrożony.
Do garnka wkładam umyte skrzydełka i pokrojone w słupki warzywa: marchewkę, pietruszkę, por, seler i całą cebulę, aby można było ją potem wyjąć (tylko córka lubi cebulę w zupie). Dodaję ½ puszki groszku. Doprawiam do smaku. Osobno w osolonej wodzie gotuję ryż i dodaję do zupy po ugotowaniu. Rosołek czasami zaprawiam niewielką ilością śmietany.
II danie: Kopytka z sosem pieczarkowym
Składniki: Ziemniaki (najczęściej wykorzystuję te z poprzedniego dnia), mąka pszenna, jajko, pieczarki, cebula, śmietana, przyprawy.
Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę dodaję jajko, mąkę i zagniatam ciasto. Gdy jest zbyt luźne dodaję więcej mąki, ale nie za dużo, bo kopytka będą twarde (mniej więcej na 1 kg ugotowanych ziemniaków półtorej szklanki mąki). Gotuję w dużej ilości posolonej wody. Pieczarki obieram, kroję na plasterki. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę i smażę na oliwie do miękkości. Na koniec dolewam śmietanę. Jeszcze chwilę gotuję i doprawiam do smaku.
Kopytka obficie polewam sosem.
PIĄTEK
I danie: zupa z czwartku
II danie: Kotlety jajeczne z ziemniakami
Składnik: 6 ugotowanych na twardo jaj, 1 jajo surowe, 2-3 łyżki bułki tartej, 3 łyżki śmietany, 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach, koperek, przyprawy, bułka tarta.
Do ziemniaków przepuszczonych przez maszynkę dodaję posiekane jaja na twardo i wbijam surowe jajo. Dodaję posiekany koperek i sól do smaku.
Zwilżonymi w wodzie rękami lub łyżką do lodów formuję kotleciki. Obtoczone w bułce tartej smażę na sklarowanym maśle. Moim domownikom te kotlety najlepiej smakują z pomidorową lub ogórkową sałatką.
SOBOTA
I danie: Jarzynowa z brukselką
Składniki: Włoszczyzna, cebula, ziemniaki, koperek, brukselka, masło.
Marchewkę, pietruszkę i seler kroję na słupki i gotuję. Dodaję również pokrojone ziemniaki, brukselkę i pora. Cebulę obsmażam na maśle i dodaję do zupy na kilka minut przed końcem gotowania. Po doprawieniu przyprawami zupę obficie posypuję koperkiem
II danie: Pierogi z ziemniakami i boczkiem
Składniki: Farsz - Ugotowane i ugniecione ziemniaki, drobno pokrojony i podsmażony z cebulką boczek, koperek Mąka, całe jajo, odrobina oliwy.
Składniki na farsz mieszam i doprawiam solą, pieprzem, koperkiem.
Mąkę przesiewam na stolnicę. W wgłębienie wbijam całe jajko, wlewam płaską łyżkę oliwy. Do wyrobienia ciasta dodaję gorącą (nie wrzątek!) wodę. Wrabiam, aż będzie gładkie. Następnie ciasto wkładam do foliowego worka i odstawiam do wystudzenia na około 1/2 godziny. Dzięki temu ciasto lepiej się klei i pierogi są pulchniejsze. Po wystudzeniu ciasto dzielę na części, rozwałkowuję, wycinam szklanką lub większą filiżanką kółka, napełniam farszem i zlepiam. Gotowe pierogi gotuję w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Na talerzach polewam wytopionym boczkiem z cebulką. Z tymi pierogami pracy jest dość dużo ale za to sukces i uznanie rodziny murowane, więc warto spróbować.
NIEDZIELA
I danie: Żurek bez zakwasu
Składniki: Kiełbasa, włoszczyzna, ziemniaki, śmietana, przyprawy
Kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na łyżce masła. Na tym samym tłuszczu smażę drobno pokrojoną cebulę. Wszystko razem wrzucam do garnka, zalewam wodą dodaję przyprawy tj. liść laurowy pieprz, majeranek ewentualnie sól (kiełbasa może być słona), pokrojone warzywa i ziemniaki. Gotuję do miękkości. Na koniec żurek zaprawiam śmietaną.
II danie: Piersi kurczaka na bogato
Składniki: sól, pieprz, bułka tarta, jajko, żółty ser, podsmażone pieczarki.
Piersi oczyszczam i rozbijam tłuczkiem jak schabowe. Panieruję w jajku i bułce. Smażę z obu stron na złoto. Układam na blaszce z piekarnika. Na każdym kotlecie kładę po kilka pieczarek i posypuję startym serem. Tak przygotowane wkładam do piekarnika aby ser się roztopił. Kotlety podaję z głównie z ziemniakami, a czasami z ryżem i selerową surówką.
Surówka: 1 seler, 2 jabłka, sok z cytryny, śmietana, sól, cukier.
Selera i jabłka ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję śmietanę przyprawy i gotowe!
Pozdrawiam,
Jola
Źródło:http://mycatcooks.blogspot.com/2012/11/tygodniowe-obiadanie-wg-joli-cz3.html