Wykonanie
Kolejna porcja przepisów na cały tydzień.PONIEDZIAŁEKI danie: Rosół z niedzieli (jak został!)II danie: Domowe spaghettiSkładniki: mielone
wieprzowe mięso (najlepiej z
łopatki lub
szynki), puszka
pomidorów,
cebula,
czosnek przyprawy, ewentualnie
żółty ser, ale nie koniecznie.
Mięsko smażę na
oliwie, często mieszam aby się nie skleiło, pod koniec smażenia dorzucam
cebulę pokrojoną drobno
cebulę i ząbek
czosnku. Gdy się zeszklą wlewam pokrojone
pomidory i
przyprawy:
sól,
pieprz,
bazylię i
oregano. Gdy sos zgęstnieje jest gotowy.
Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i wrzucam do sosu. Po wymieszaniu wkładam na talerze. Dobrze jest wtedy posypać danie
startym serem.WTOREKI danie: KapuśniakSkładniki: wędzona kość, warzywa,
ziemniaki i
kiszona kapusta.
Kapustę płuczę i drobno kroję. Do garnka wlewam
wodę wkładam kość. Gdy
mięso zmięknie dokładam pokrojone w słupki warzywa i gotuję do miękkości. Na koniec dodaję
kapustę i dobrą chwilę gotuję aby była miękka. Do zupy dorzucam obrane z kości
mięso. Czasami też wytopione skwarki
boczku, ale rzadko bo niestety – tuczą. Z tego powodu nie robię zasmażki, ale jak ktoś może i lubi…II danie: Cynaderki w sosie z
ziemniakami i
buraczkamiSkładniki; cynaderki czyli inaczej nerki, warzywa.Nereczki dokładnie myję, wrzucam do
wody i chwilę gotuję. Następnie wylewam
wodę, jeszcze raz nerki płuczę i ponownie wstawiam do gotowania. Gdy są miękkie wyjmuję, i kroję na słupki, paski lub jak kto woli. Rozgrzewam
masło i chwilę podsmażam je razem z
cebulą,
marchewką i
selerem. Pod koniec oprószam wszystko
mąką i czekam, aż się zrumieni.
Potem dolewam
wodę i dorzucam
przyprawy:
sól,
pieprz,
majeranek,
liść laurowy. Cynaderki są pyszne z
ziemniakami i
buraczkami.
Buraczki, ugotowane i starte na tarce wyjęłam wcześniej z zamrażarki. Dodaję
cebulę,
sól,
cukier i
ocet do smaku. Na koniec polewam
oliwą.ŚRODAI danie: zupa z wtorkuII danie: mielone z
ziemniakami i
sałatąSkładniki:
mięso mielone z
łopatki, czerstwa
bułka,
jajko,
przyprawy,
bułka tarta,
cebula.
Mięso mieszam z drobniutko pokrojoną i podsmażoną
cebulą. Następnie dorzucam namoczoną wcześniej
bułkę i całe
jajo oraz
przyprawy:
sól,
majeranek, ząbek
czosnku. Masę dokładnie wyrabiam dodając 2 łyżki zimnej
wody. Kotlety będą wtedy pulchniejsze. Na koniec masę dzielę na kotlety. Aby były w miarę równe robię to łyżką do
lodów.
Potem obtaczam w
bułce i smażę na
oliwie. Pod koniec przykrywam patelnię pokrywką aby „doszły”. W międzyczasie gotuję
ziemniaki i przygotowuję
sałatę. Po umyciu i osuszeniu układam na talerzach. Do
śmietany dodaję
sól,
cukier i polewam liście.CZWARTEKI danie: Rosołek z
ryżem i
zielonym groszkiemSkładniki: 2 skrzydełka z
kurczaka, warzywa,
ryż i
zielony groszek z puszki lub mrożony.Do garnka wkładam umyte skrzydełka i pokrojone w słupki warzywa:
marchewkę,
pietruszkę,
por,
seler i całą
cebulę, aby można było ją
potem wyjąć (tylko córka lubi
cebulę w zupie). Dodaję ½ puszki
groszku. Doprawiam do smaku. Osobno w osolonej wodzie gotuję
ryż i dodaję do zupy po ugotowaniu. Rosołek czasami zaprawiam niewielką ilością
śmietany.II danie: Kopytka z
sosem pieczarkowymSkładniki:
Ziemniaki (najczęściej wykorzystuję te z poprzedniego dnia),
mąka pszenna,
jajko,
pieczarki,
cebula,
śmietana,
przyprawy.
Ugotowane
ziemniaki przeciskam przez praskę dodaję
jajko,
mąkę i zagniatam ciasto. Gdy jest zbyt luźne dodaję więcej
mąki, ale nie za dużo, bo kopytka będą twarde (mniej więcej na 1 kg ugotowanych
ziemniaków półtorej szklanki
mąki). Gotuję w dużej ilości posolonej
wody.
Pieczarki obieram, kroję na plasterki. Dodaję pokrojoną w piórka
cebulę i smażę na
oliwie do miękkości. Na koniec dolewam
śmietanę. Jeszcze chwilę gotuję i doprawiam do smaku.Kopytka obficie polewam sosem.
PIĄTEKI danie: zupa z czwartkuII danie: Kotlety jajeczne z
ziemniakamiSkładnik: 6 ugotowanych na twardo jaj, 1
jajo surowe, 2-3 łyżki
bułki tartej, 3 łyżki
śmietany, 3
ziemniaki ugotowane w mundurkach,
koperek,
przyprawy,
bułka tarta.Do
ziemniaków przepuszczonych przez maszynkę dodaję posiekane
jaja na twardo i wbijam surowe
jajo. Dodaję posiekany
koperek i
sól do smaku.Zwilżonymi w wodzie rękami lub łyżką do
lodów formuję kotleciki. Obtoczone w
bułce tartej smażę na sklarowanym
maśle. Moim domownikom te kotlety najlepiej smakują z
pomidorową lub
ogórkową sałatką.SOBOTAI danie: Jarzynowa z
brukselkąSkładniki:
Włoszczyzna,
cebula,
ziemniaki,
koperek,
brukselka,
masło.
Marchewkę,
pietruszkę i
seler kroję na słupki i gotuję. Dodaję również pokrojone
ziemniaki,
brukselkę i
pora.
Cebulę obsmażam na
maśle i dodaję do zupy na kilka minut przed końcem gotowania. Po doprawieniu
przyprawami zupę obficie posypuję
koperkiemII danie: Pierogi z
ziemniakami i
boczkiemSkładniki: Farsz - Ugotowane i ugniecione
ziemniaki, drobno pokrojony i podsmażony z
cebulką boczek,
koperek Mąka, całe
jajo, odrobina
oliwy.Składniki na farsz mieszam i doprawiam
solą,
pieprzem,
koperkiem.
Mąkę przesiewam na stolnicę. W wgłębienie wbijam całe
jajko, wlewam płaską łyżkę
oliwy. Do wyrobienia ciasta dodaję gorącą (nie wrzątek!)
wodę. Wrabiam, aż będzie gładkie. Następnie ciasto wkładam do foliowego worka i odstawiam do wystudzenia na około 1/2 godziny. Dzięki temu ciasto lepiej się klei i pierogi są pulchniejsze. Po wystudzeniu ciasto dzielę na części, rozwałkowuję, wycinam szklanką lub większą filiżanką kółka, napełniam farszem i zlepiam. Gotowe pierogi gotuję w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Na talerzach polewam wytopionym
boczkiem z
cebulką. Z tymi pierogami pracy jest dość dużo ale za to sukces i uznanie rodziny murowane, więc warto spróbować.NIEDZIELAI danie: Żurek bez zakwasuSkładniki:
Kiełbasa,
włoszczyzna,
ziemniaki,
śmietana,
przyprawyKiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na łyżce
masła. Na tym samym tłuszczu smażę drobno pokrojoną
cebulę. Wszystko razem wrzucam do garnka, zalewam
wodą dodaję
przyprawy tj.
liść laurowy pieprz,
majeranek ewentualnie
sól (
kiełbasa może być słona), pokrojone warzywa i
ziemniaki. Gotuję do miękkości. Na koniec żurek zaprawiam
śmietaną.II danie:
Piersi kurczaka na bogatoSkładniki:
sól,
pieprz,
bułka tarta,
jajko,
żółty ser, podsmażone
pieczarki.Piersi oczyszczam i rozbijam tłuczkiem jak
schabowe. Panieruję w
jajku i
bułce. Smażę z obu stron na złoto. Układam na blaszce z piekarnika. Na każdym kotlecie kładę po kilka
pieczarek i posypuję
startym serem. Tak przygotowane wkładam do piekarnika aby
ser się roztopił. Kotlety podaję z głównie z
ziemniakami, a czasami z
ryżem i
selerową surówką.Surówka: 1
seler, 2
jabłka,
sok z cytryny,
śmietana,
sól,
cukier.
Selera i
jabłka ze skórką ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję
śmietanę przyprawy i gotowe!Pozdrawiam,Jola