ßßß Cookit - przepis na Kuskus

Kuskus

nazwa

Wykonanie

Święta się szczęśliwie skończyły, niestety zjadłam niewyobrażalną ilość pierogów i mam wrażenie, że źle się to dla mnie skończy, jeśli już nie widać efektów. Dlatego dalej od kilku dni dalej nie gotuję i jem owoce. Ale po sylwestrze już chyba pieprzę to odchudzanie i jem normalnie, byle NIE PRZESADZAĆ.
Czy widzicie jakąś różnicę? Tak, nie tylko blog setny raz zmienił swój wygląd, ale pieróg na górze wygląda zupełnie inaczej niż dotychczas.... Żegnaj Nokio, witaj Nikonie!!! Ile krwi mi napsuł ten telefon, ile walk trzeba było stoczyć w photoshopie, żeby te zdjęcia jako tako wyglądały. Wędrówki po całym mieszkaniu żeby znaleźć najlepsze oświetlenie, bo ciemno za oknem, setki rozmazanych ujęć, koniec z tym, koniec godzin spędzonych na robieniu postów, słodki Jezu.
Wrzucam więc ostatnie przepisy robione telefonem, pamparapam.
Oszukane baba ghanoush :
Duży bakłażan
pół puszki fasoli
3-4 łyżki oliwy
1 duży ząbek czosnku
Łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz
Pół łyżeczki kolendry mielonej
Chili do posypania
Nagrzewam piekarnik do 150 stopni. Umytego bakłażana przekrawam na pół, polewam oliwą ( ale nie tą z przepisu ) i posypuję solą, piekę godzinę. Po upieczeniu czekam aż ostygnie. Obieram ze skóry, wrzucam do blendera. Miksuję na gładką masę z resztą pozostałych składników. Chowam do lodówki na pół godziny.
Lekki kuskus z tofu i warzywami ( ilość składników orientacyjna ) :
Kuskus
Papryka
Tofu
Por
Kawałek cukinii
Cebula
Dużo pietruszki
Sezam, nie żałować
Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Kuskus zalewam wrzątkiem tak, żeby był lekko przykryty, tofu pokrojone w małą kostkę przyprawiam solą i pieprzem, obsmażam na oliwie. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażam, potem dodaję cukinię i paprykę, jak zmiękną to dodaję tofu, kuskus i resztę składników.
I absolutny hit, sos "tatarski". Nie ma pieczarek, ale to nieważne! Jest PRZEPYSZNY, zresztą możecie sami sobie dodać pieczarki czy co tam chcecie. Nadaje się właściwie do wszystkiego, sałatki, kanapki, grzanki, kotlety sojowe, parówki, seitan i tak dalej i tak mi się coś ubzdurało w głowie, żeby zjeść go z makaronem, jeszcze nie jadłam ogórków kiszonych w ten sposob, ale why not?
Pół kostki tofu
Pół szklanki mleka sojowego ( można trochę mniej jak ma być gęsty )
3 łyżki oleju
Pół dużego ogórka kiszonego
Łyżeczka kaparów ( można trochę więcej )
2 łyżeczki ostrej musztardy ( ja użyłam Dijon )
Łyżka posiekanego koperku
Sól, pieprz, odrobina octu balsamicznego
+ drobno posiekane ogórki i ewentualnie pieczarki
Wszystko blendujemy oprócz drobno posiekanych warzyw i koperku. Dodajemy resztę, mieszamy, można wstawić na pół godziny do lodówki żeby się przegryzło.
Szpinak, szynka sojowa, sos "tatarski", plastry cukinii lekko skropione octem balsamicznym, pomidor, sól, pieprz i koperek. Cudowne, przepyszne, po prostu brak mi słów.
A tutaj sos w sałatce, z porem, kapustą pekińską, selerem i kukurydzą.
Pół szklanki sosu "tatarskiego"
Nieduży kawałek selera
Puszka kukurydzy
Połowa średniej wielkości pekinki
Kawałek pora
Sól, pieprz, może być troszkę octu winnego
Seler ścieramy na tarce o małych oczkach, pora siekamy w wiórki, kapustę drobno szatkujemy, kukurydzę odsączamy, mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Żegnamy obiektyw telefonu i witamy obiektyw APARATU.
O, tutaj widać jak bardzo się z niego cieszę w pierwszy dzień świąt.
Tutaj też, ale już zaczynam cudaczyć z nadmiaru wrażeń.
Czy pamiętacie Hugo Frugo? Musiał zostać ostrzyżony prawie że do n aga, bo zaatakowała go plaga kołtunów, n ie zmienił o się jednak to, że nadal jest najsłodszym psem na świecie, chociaż większ ość mojej rodziny uważa, że teraz jest brzydki D: wtf people?
1000% słodkości.
Bałtyk w grudniu o 8 . 00 rano, kto by pomyślał.
I na koniec niecodzienna propozycja na tosty. Nie ma sera, nie pieczarek, chciałoby się powiedzieć : nie ma niczego, banalne ale to działa.
Tosty z rukolą i pomidorami :
Duża garść rukoli
Pieczywa tostowego mnóstwo
Pomidorki koktajlowe
Drobno posiekana cebula
Keczup, musztarda, sól i pieprz.
Co tu dużo mówić, każdą stronę smarujemy innym sosem, na jedną kładziemy rukolę, a na drugą resztę składników. Ładnie składamy i pieczemy. Nie trzeba żadnych sosów :)
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2012/12/i-po-swietach-kanapki-saatki-kuskusy.html