Wykonanie

Święta się szczęśliwie skończyły, niestety zjadłam niewyobrażalną ilość pierogów i mam wrażenie, że źle się to dla mnie skończy, jeśli już nie widać efektów. Dlatego dalej od kilku dni dalej nie gotuję i jem
owoce. Ale po sylwestrze już chyba
pieprzę to odchudzanie i jem normalnie, byle NIE PRZESADZAĆ.Czy widzicie jakąś różnicę? Tak, nie tylko blog setny raz zmienił swój wygląd, ale pieróg na górze wygląda zupełnie inaczej niż dotychczas.... Żegnaj Nokio, witaj Nikonie!!! Ile
krwi mi napsuł ten telefon, ile walk trzeba było stoczyć w photoshopie, żeby te zdjęcia jako tako wyglądały. Wędrówki po całym mieszkaniu żeby znaleźć najlepsze oświetlenie, bo ciemno za oknem, setki rozmazanych ujęć, koniec z tym, koniec godzin spędzonych na robieniu postów, słodki
Jezu.Wrzucam więc ostatnie przepisy robione telefonem, pamparapam.

Oszukane baba ghanoush :Duży
bakłażanpół puszki
fasoli3-4 łyżki
oliwy1 duży ząbek
czosnkuŁyżka
soku z cytrynySól,
pieprzPół łyżeczki
kolendry mielonej
Chili do posypaniaNagrzewam piekarnik do 150 stopni. Umytego
bakłażana przekrawam na pół, polewam
oliwą ( ale nie tą z przepisu ) i posypuję
solą, piekę godzinę. Po upieczeniu czekam aż ostygnie. Obieram ze skóry, wrzucam do blendera. Miksuję na gładką masę z resztą pozostałych składników. Chowam do lodówki na pół godziny.

Lekki
kuskus z
tofu i warzywami ( ilość składników orientacyjna ) :
KuskusPaprykaTofuPorKawałek
cukiniiCebulaDużo
pietruszkiSezam, nie żałować
Sól,
pieprz,
zioła prowansalskieKuskus zalewam wrzątkiem tak, żeby był lekko przykryty,
tofu pokrojone w małą kostkę przyprawiam
solą i
pieprzem, obsmażam na
oliwie.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażam,
potem dodaję
cukinię i
paprykę, jak zmiękną to dodaję
tofu,
kuskus i resztę składników.

I
absolutny hit, sos "tatarski". Nie ma
pieczarek, ale to nieważne! Jest PRZEPYSZNY, zresztą możecie sami sobie dodać
pieczarki czy co tam chcecie. Nadaje się właściwie do wszystkiego, sałatki, kanapki, grzanki, kotlety
sojowe,
parówki, seitan i tak dalej i tak mi się coś ubzdurało w głowie, żeby zjeść go z
makaronem, jeszcze nie
jadłam ogórków kiszonych w ten sposob, ale why not?Pół kostki
tofuPół szklanki
mleka sojowego ( można trochę mniej jak ma być gęsty )3 łyżki
olejuPół dużego
ogórka kiszonegoŁyżeczka
kaparów ( można trochę więcej )2 łyżeczki ostrej
musztardy ( ja użyłam Dijon )Łyżka posiekanego
koperkuSól,
pieprz, odrobina
octu balsamicznego+ drobno posiekane
ogórki i ewentualnie
pieczarkiWszystko blendujemy oprócz drobno posiekanych warzyw i
koperku. Dodajemy resztę, mieszamy, można wstawić na pół godziny do lodówki żeby się przegryzło.
Szpinak,
szynka sojowa, sos "tatarski", plastry
cukinii lekko skropione
octem balsamicznym,
pomidor,
sól,
pieprz i
koperek. Cudowne, przepyszne, po prostu brak mi słów.

A tutaj sos w
sałatce, z
porem,
kapustą pekińską,
selerem i
kukurydzą.Pół szklanki sosu "tatarskiego"Nieduży kawałek
seleraPuszka
kukurydzyPołowa średniej wielkości pekinkiKawałek
poraSól,
pieprz, może być troszkę
octu winnegoSeler ścieramy na tarce o małych oczkach,
pora siekamy w wiórki,
kapustę drobno szatkujemy,
kukurydzę odsączamy, mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki.Żegnamy obiektyw telefonu i witamy obiektyw APARATU.

O, tutaj widać jak bardzo się z niego cieszę w pierwszy dzień świąt.

Tutaj też, ale już zaczynam cudaczyć z nadmiaru wrażeń.

Czy pamiętacie Hugo Frugo? Musiał zostać ostrzyżony prawie że do n aga, bo zaatakowała go plaga kołtunów, n ie zmienił o się jednak to, że nadal jest najsłodszym psem na świecie, chociaż większ ość mojej rodziny uważa, że teraz jest brzydki D: wtf people?

1000% słodkości.

Bałtyk w grudniu o 8 . 00 rano, kto by pomyślał.

I na koniec niecodzienna propozycja na tosty. Nie ma
sera, nie
pieczarek, chciałoby się powiedzieć : nie ma niczego,
banalne ale to działa.Tosty z
rukolą i
pomidorami :Duża garść
rukoliPieczywa tostowego mnóstwo
Pomidorki koktajloweDrobno posiekana
cebulaKeczup,
musztarda,
sól i
pieprz.

Co tu dużo mówić, każdą stronę smarujemy innym sosem, na jedną kładziemy
rukolę, a na drugą resztę składników. Ładnie składamy i pieczemy. Nie trzeba żadnych
sosów :)