Wykonanie
Pomyślałem sobie – co można dodać i jak podać
schabowego żeby był trochę inny od tradycyjnego. Wyszło mi takie zestawienie. Jeszcze uwaga. Należy pamiętać że przy smażeniu np. kotletów w panierunku, tłuszczu na patelni lepiej żeby było więcej niż mniej. Ważna jest temperatura tłuszczu na patelni , nie powinna być za niska, ponieważ nasza
bułka się napije i kotlet będzie niesmaczny.1. Kotlet
schabowy po
myśliwskuSos –
kiełbasa np. śląska pokrojona w drobne paski,
cebula w pół talarki,
ogórek kiszony w paski,
pieczarki w talarki.Wszystkie warzywa i
kiełbasę przesmażyć na
oleju, przełożyć do rondelka zalać odrobiną
bulionu z drobiu, poddusić, popieprzyć, dodać trochę koncentratu i na końcu 3 łyżki
śmietany kwaśnej 18% , odrobinę
cukru do smaku.Kotlety posolić , popieprzyć, posypać
mąką, strzepnąć nadmiar i usmażyć. Usmażone kotlety zalać sosem
myśliwskim. Smacznego.2. Kabza JuhasaDuży rozbity kotlet
schabowy b/k , posolić popieprzyć. Na połowę kotleta położyć plasterek
szynki, 3 plasterki
ogórka konserwowego i kilka plasterków podsmażonych
pieczarek. Złożyć, panierować , usmażyć. Na usmażony kotlet położyć jeszcze kilka przesmażonych
pieczarek, plasterek
sera i zapiec. Podając, roztopiony
ser posypać cienko pokrojonym
szczypiorkiem.3.Kotlety po francusku z
musztardą2 łyżki
musztardy Dijon z
gorczycą wymieszać z 2 łyżkami
bulionu i 2 łyżkami
oliwy. Rozbite kotlety posolone i popieprzone posmarować marynatą, zawinąć w folię, wstawić na 2 godziny do lodówki. Kotlety smażyć razem z marynatą na
ostrym ogniu, a następnie zmniejszyć płomień, przykryć pokrywką i dusić jeszcze około 6 minut.4. Kotlety po greckuKotlety
schabowe b/k obtoczyć w
mące, strzepnąć nadmiar, usmażyć. Położyć na blaszce do zapiekania i na każdym kotlecie położyć plasterki
pomidora bez skórki, posypać
solą i świeżo zmielonym
pieprzem , na pomidorach ułożyć kawałki greckiej
fety i pokrojone
zielone oliwki. Całość posypać świeżym
tymiankiem i
rozmarynem. Skropić
oliwą i zapiekać 10 minut w temperaturze 200 C.5.
Schabowy po parysku z
suszonymi pomidoramiCiasto w którym będziemy maczać kotlety robimy następująco. 4
jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy odrobinę
soli i ubijając
jajka dodajemy
mąkę. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Można dodać trochę
wody mineralnej. Do ciasta dodajemy pokrojone w cienkie paski włoskie
suszone pomidory, posiekane listki
pietruszki i
bazylii. Całość dokładnie wymieszać. Kotlety obtaczamy w
mące, nadmiar jak zwykle strzepujemy i maczamy w cieście. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.6.Kotlet
schabowy babuniRozbity i doprawiony kotlet zalać
naturalnym jogurtem i odstawić na 10 godzin do lodówki. Wyjąć z
jogurtu. Panierować –
mąka,
jajko,
bułka tarta. Kotlet bardzo soczysty.7. Kotlet
schabowy po góralskuKotlet
schabowy rozbić. Posolić, popieprzyć, posmarować
musztardą i położyć 2 plasterki grillowanego
bekonu. Złożyć na pół, panierować, usmażyć. Podać z zasmażaną
kapustą.
Musztarda +
bekon daje bardzo dobry smak.8.Kotlet
schabowy po kowalsku
Schabowy doprawić, panierować i usmażyć.
Cebulę w piórka, zeszklić na patelni, dodać do
cebuli curry,
sól i
pieprz. Poddusić 3 minuty i położyć na usmażony kotlet. Posypać
żółtym serem. Na
ser 1 łyżeczkę
majonezu i 1 łyżeczkę
ketchupu. Zapiec w piekarniku.Zebrało mi się na tydzień plus 1 dzień. Tak naprawdę to najbardziej smakuje mi tradycyjny świeży (nie rozmrożony ) kotlet
schabowy z kością, przyniesiony od rzeźnika i usmażony na
smalcu i do tego zasmażana
kapusta i
młode ziemniaczki. Smacznego.