ßßß
Składniki:- 0,5 kg schabu wieprzowego- 30 dkg pieczarek- 1 cebula- główka kalafiora- jajko- 50 ml mleka- bułka tarta do panierowania kotletów (1-2 szklanki)- 1/2 szklanki mąki- olej do smażeniaPrzygotowanie:Schab umyć, pokroić na plastry 2 cm, każdy plaster roztłuc młotkiem do mięsa uważając, aby go nie rozerwać. Ja zawsze tłukę mięso przez folię. Roztłuczony plaster ma mieć około 1 cm grubości. Mięso dobrze przyprawić z jednej i z drugiej strony solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku z mlekiem, bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki, również ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki, usmażyć na patelni wraz z posiekaną cebulą, doprawiając solą i pieprzem.Zrobić zasmażkę z bułki tartej do kalafiora. Na patelni rozpuścić dwie łyżki masła, wsypać bułkę pozostałą po panierowaniu kotletów, podsmażyć chwilę ciągle mieszając, dodać ugotowany kalafior, wymieszać z bułką i chwilę podsmażyć w razie konieczności. Doprawić do smaku. Na talerzu wyłożyć trochę ziemniaków, kotleta, na kotleta zasmażkę z pieczarek, obok kalafior. Ziemniaki można opcjonalnie posypać koperkiem i polać odrobiną tłuszczyku pozostałego ze smażenia kotletów. Smacznego.