Wykonanie
Kotlety
schabowe to jedne z najbardziej znanych
polskich potraw. Przygotowuje się je ze
schabu wieprzowego pokrojonego w plastry i rozbitego. Gotowe
schaby najlepiej smakują podane z zasmażką z
pieczarek. Jako danie obiadowe serwuje się je najczęściej z
ziemniakami oraz różnymi rodzajami sałatek/surówek. Moją propozycją jako dodatek jest
kalafior przyrządzony w
bułce tartej.

Składniki:- 0,5 kg
schabu wieprzowego- 30 dkg
pieczarek- 1
cebula- główka
kalafiora-
jajko- 50 ml
mleka-
bułka tarta do panierowania kotletów (1-2 szklanki)- 1/2 szklanki
mąki-
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Schab umyć, pokroić na plastry 2 cm, każdy plaster roztłuc młotkiem do
mięsa uważając, aby go nie rozerwać. Ja zawsze tłukę
mięso przez folię. Roztłuczony plaster ma
mieć około 1 cm grubości.
Mięso dobrze przyprawić z jednej i z drugiej strony
solą i
pieprzem. Obtoczyć w
mące, roztrzepanym
jajku z
mlekiem,
bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym
oleju do uzyskania złotego koloru.
Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem
soli.
Kalafior podzielić na mniejsze różyczki, również ugotować w osolonej wodzie.
Pieczarki obrać, pokroić na plasterki, usmażyć na patelni wraz z posiekaną
cebulą, doprawiając
solą i
pieprzem.Zrobić zasmażkę z
bułki tartej do
kalafiora. Na patelni rozpuścić dwie łyżki
masła, wsypać
bułkę pozostałą po panierowaniu kotletów, podsmażyć chwilę ciągle mieszając, dodać ugotowany
kalafior, wymieszać z
bułką i chwilę podsmażyć w razie konieczności. Doprawić do smaku. Na talerzu wyłożyć trochę
ziemniaków, kotleta, na kotleta zasmażkę z
pieczarek, obok
kalafior.
Ziemniaki można opcjonalnie posypać
koperkiem i polać odrobiną tłuszczyku pozostałego ze smażenia kotletów. Smacznego.