Wykonanie
Zestaw mieszanek przypraw
indyjskichZestaw przypraw
indyjskich otrzymałem do przetestowania od firmy Skworcu .Spośród chyba 30 różnych ciekawych pozycji, w tym miejscu postaram się opisać „Masale”
Garam masalaWrażenia : W smaku mocno korzenna ale nie słona i nie ostra.W skali ostrości (1-10) dałbym 1Skład :
kolendra,
gorczyca, kumin,
kozieradka,
goździki,
pieprz,
cynamon,
anyż,
imbir,
czosnek,
kminek.Pakora
MasalaWrażenia : W smaku korzenna, słona i ostra.W skali ostrości (1-10) dałbym 4Skład :
kolendra,
sól,
chili,
mango suszone,
kmin, liście
kozieradki, liście
kminku,
sól indyjska,
imbir,
pieprz,
kardamon,
cynamon,
gałka muszkatołowa,
goździki, kwiat
gałki muszkatołowej.Chana
MasalaWrażenia : W smaku mocno korzenna ale nie słona i nie ostra.W skali ostrości (1-10) dałbym 2Skład :
kolendra,
sól,
chili,
mango suszone, nasiona
granatu, ziarno
melonu,
pieprz czarny, kumin, liście
kozieradki,
sól indyjska,
imbir,
kardamon,
cynamon,
gałka muszkatołowa,
goździki,
mięta,
gałka muszkatołowa i jej kwiat,
liście laurowe,
goździkiSambar
MasalaWrażenia : O smaku
chili, słona i ostra.W skali ostrości (1-10) dałbym 6Skład :
kolendra,
kurkuma,
kmin rzymski (kumin),
chili,
kozieradka,
gorczyca,
biała sól,
pieprz czarny,
groch,
goździki,
gałka muszkatołowa, mace,
cynamon, ziarna
kardamonu,
imbir suszony, asafetyda.Pav Bhaji
MasalaWrażenia : O smaku
chili, korzenna, słona i ostra.W skali ostrości (1-10) dałbym 6Skład : olendra,
chili,
kminek rzymski,
mango,
kardamon,
czarny pieprz,
sól,
koper włoski,
cynamon,
imbir,
liście laurowe,
goździki,
anyż,
kminek zwyczajny, gałka i kwiat
gałki muszkatołowej.Parantha
MasalaWrażenia : W smaku mocno korzenna, słona i delikatnie ostra.W skali ostrości (1-10) dałbym 3Skład :
kolendra,
sól, kumin, suszone
mango, ziarno
granatów,
chilli,
koper,
melon,
pieprz czarny,
mięta,
sól czarna, fenkuł,
cynamon,
goździki,
gałka muszkatołowa (ziarno i kwiat)Chunky Chat
MasalaWrażenia : W smaku mocno korzenna delikatnie słona i delikatnie ostra.W skali ostrości (1-10) dałbym 2Skład :
sól, suszone
mango,
sól indyjska,
kmin, ziarno
melonu,
pieprz czarny, ziarno
granatu,
kolendra, liście
mięty, suszony
imbir,
gałka muszkatołowa,
chili,
kminek, podagrycznik pospolity,
goździki, asafoetida.
Curry PremiumSkład :
kurkuma,
kozieradka,
gałka muszkatołowa mielona, kumin,
cynamon,
kardamon,
goździki,
imbir,
chili,
sól.Nie pozostaje już teraz nic innego, jak zagłębić się bardziej w tajniki kuchni indyjskiej i próbować kolejno każdej mieszanki…. a może od razu, kilku na raz 🙂DANIA Z
MIĘSA (32)DANIA Z RYB (4)INNE (5)KUCHNIA INDYJSKA (7)
MAKARONY (5)NA SŁODKO (11)PIZZA (1)
PRZETWORY (2)PRZYSTAWKI (7)
SERY (3)ŚNIADANIA (7)WĘDZENIE (1)WEGETARIAŃSKIE (5)ZUPY (7)FotoGoto na FacebookuWYBRANE ZDJĘCIARoy Tanck 's Flickr Widget requires Flash Player 9 or better. Get this widget at roytanck.comPRENUMERATAKALENDARZKwiecień 2016P W Ś C P S N« Lut1 2 34 5 6 7 8 9 1011 12 13 14 15 16 1718 19 20 21 22 23 2425 26 27 28 29 30
ryż mąka jabłka boczek ziemniaki groszek makaron cieciorka kurczak indyk śmietana mięso mielone mozarella marchew warzywa
wołowina ser kefir pomidory jajka cebula czosnekZaprzyjaźnione stronyArt KulinariaJadłoJakub Milczarek
Kasia JanoskaNa kuchennym proguPrzychodniaSblogiSkworcuSzczypta Krytyki
Ziołowy ZakątekBANERY