ßßß Cookit - przepis na Zestaw mieszanek przypraw indyjskich

Zestaw mieszanek przypraw indyjskich

nazwa

Wykonanie

Zestaw mieszanek przypraw indyjskich
Zestaw przypraw indyjskich otrzymałem do przetestowania od firmy Skworcu .
Spośród chyba 30 różnych ciekawych pozycji, w tym miejscu postaram się opisać „Masale”
Garam masala
Wrażenia : W smaku mocno korzenna ale nie słona i nie ostra.
W skali ostrości (1-10) dałbym 1
Skład :kolendra, gorczyca, kumin, kozieradka, goździki, pieprz, cynamon, anyż, imbir, czosnek, kminek.
Pakora Masala
Wrażenia : W smaku korzenna, słona i ostra.
W skali ostrości (1-10) dałbym 4
Skład : kolendra, sól, chili, mango suszone, kmin, liście kozieradki, liście kminku, sól indyjska, imbir, pieprz, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kwiat gałki muszkatołowej.
Chana Masala
Wrażenia : W smaku mocno korzenna ale nie słona i nie ostra.
W skali ostrości (1-10) dałbym 2
Skład : kolendra, sól, chili, mango suszone, nasiona granatu, ziarno melonu, pieprz czarny, kumin, liście kozieradki, sól indyjska, imbir, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, mięta, gałka muszkatołowa i jej kwiat, liście laurowe, goździki
Sambar Masala
Wrażenia : O smaku chili, słona i ostra.
W skali ostrości (1-10) dałbym 6
Skład : kolendra, kurkuma, kmin rzymski (kumin), chili, kozieradka, gorczyca, biała sól, pieprz czarny, groch, goździki, gałka muszkatołowa, mace, cynamon, ziarna kardamonu, imbir suszony, asafetyda.
Pav Bhaji Masala
Wrażenia : O smaku chili, korzenna, słona i ostra.
W skali ostrości (1-10) dałbym 6
Skład : olendra, chili, kminek rzymski, mango, kardamon, czarny pieprz, sól, koper włoski, cynamon, imbir, liście laurowe, goździki, anyż, kminek zwyczajny, gałka i kwiat gałki muszkatołowej.
Parantha Masala
Wrażenia : W smaku mocno korzenna, słona i delikatnie ostra.
W skali ostrości (1-10) dałbym 3
Skład : kolendra, sól, kumin, suszone mango, ziarno granatów, chilli, koper, melon, pieprz czarny, mięta, sól czarna, fenkuł, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa (ziarno i kwiat)
Chunky Chat Masala
Wrażenia : W smaku mocno korzenna delikatnie słona i delikatnie ostra.
W skali ostrości (1-10) dałbym 2
Skład : sól, suszone mango, sól indyjska, kmin, ziarno melonu, pieprz czarny, ziarno granatu, kolendra, liście mięty, suszony imbir, gałka muszkatołowa, chili, kminek, podagrycznik pospolity, goździki, asafoetida.
Curry Premium
Skład : kurkuma, kozieradka, gałka muszkatołowa mielona, kumin, cynamon, kardamon, goździki, imbir, chili, sól.
Nie pozostaje już teraz nic innego, jak zagłębić się bardziej w tajniki kuchni indyjskiej i próbować kolejno każdej mieszanki…. a może od razu, kilku na raz 🙂
DANIA Z MIĘSA (32)
DANIA Z RYB (4)
INNE (5)
KUCHNIA INDYJSKA (7)
MAKARONY (5)
NA SŁODKO (11)
PIZZA (1)
PRZETWORY (2)
PRZYSTAWKI (7)
SERY (3)
ŚNIADANIA (7)
WĘDZENIE (1)
WEGETARIAŃSKIE (5)
ZUPY (7)
FotoGoto na Facebooku
WYBRANE ZDJĘCIA
Roy Tanck 's Flickr Widget requires Flash Player 9 or better. Get this widget at roytanck.com
PRENUMERATA
KALENDARZ
Kwiecień 2016
P W Ś C P S N
« Lut
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
ryż mąka jabłka boczek ziemniaki groszek makaron cieciorka kurczak indyk śmietana mięso mielone mozarella marchew warzywa wołowina ser kefir pomidory jajka cebula czosnek
Zaprzyjaźnione strony
Art Kulinaria
Jadło
Jakub Milczarek
Kasia Janoska
Na kuchennym progu
Przychodnia
Sblogi
Skworcu
Szczypta Krytyki
Ziołowy Zakątek
BANERY
Źródło:http://fotogoto.pl/laboratorium/przyprawy/zestaw-mieszanek-przypraw-indyjskich