ßßß
Chlebki z warzywami to ciekawa potrawa, która może pełnić zarówno rolę przystawki, ale i dania głównego.Chlebki przygotowane przeze mnie w tym przepisie wyszły dość spore i na przystawkę nadawałyby się po pokrojeniu.Można je jednak wykonać w dowolnej wielkości i do farszu dodać dowolne warzywa i zioła.
Ja użyłem kabaczka i bakłażana oraz kilka ząbków czosnku, papryczkę chili i dymkę.Zaczynamy od przygotowania ciasta na chleb.Potrzebuje ono nieco czasu na wyrośnięcie dlatego robimy to w pierwszej kolejności.
Mieszamy mąkę, drożdże (mogą być suszone), sól i cukier z wodą i zagniatamy na jednolite ciasto.
Warzywa kroimy w kostkę i smażymy. Zaczynamy oczywiście od przesmażenia cebuli z czosnkiem.Warzywa grillujemy na patelni bez tłuszczu z odrobiną soli i przyprawami (zioła prowansalskie z dodatkiem kminku i tymianku)
Pod sam koniec grillowania wrzucamy pokrojoną czuszkę.
Po około 1h, zostawione w ciepłym miejscu ciasto powinno już ładnie wyrosnąć.
Ponownie je zagniatamy i dzielimy na niewielkie kulki. Mnie wyszły spore kule i w efekcie niezłe chlebki 🙂
Każdą kulkę dzielimy na dwie części i do jednej nakładamy farszu a następnie smarujemy brzeg niewielką ilością wody i przykrywamy drugim placuszkiem.
Niektóre chlebki zagniotłem na kształt pierogów.Wszystkie lądują na blasze, posmarowane wcześniej oliwą z oliwek.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez jakieś 40 stopni (BEZ TERMOOBIEGU)
Gotowe, wyrośnięte, świeże chlebki powinny być dobrze upieczone a warzywa intensywne w smaku.
SMACZNEGO !DANIA Z MIĘSA (32)DANIA Z RYB (4)INNE (5)KUCHNIA INDYJSKA (7)MAKARONY (5)NA SŁODKO (11)PIZZA (1)PRZETWORY (2)PRZYSTAWKI (7)SERY (3)ŚNIADANIA (7)WĘDZENIE (1)WEGETARIAŃSKIE (5)ZUPY (7)FotoGoto na FacebookuWYBRANE ZDJĘCIARoy Tanck 's Flickr Widget requires Flash Player 9 or better. Get this widget at roytanck.comPRENUMERATAKALENDARZKwiecień 2016P W Ś C P S N« Lut1 2 34 5 6 7 8 9 1011 12 13 14 15 16 1718 19 20 21 22 23 2425 26 27 28 29 30ryż kurczak cieciorka ziemniaki warzywa mięso mielone indyk mąka jabłka pomidory marchew groszek kefir mozarella cebula czosnek jajka śmietana boczek ser makaron wołowinaZaprzyjaźnione stronyArt KulinariaJadłoJakub MilczarekKasia JanoskaNa kuchennym proguPrzychodniaSblogiSkworcuSzczypta KrytykiZiołowy ZakątekBANERY