Wykonanie
Chlebki z warzywami to ciekawa potrawa, która może pełnić zarówno rolę przystawki, ale i dania głównego.
Chlebki przygotowane przeze mnie w tym przepisie wyszły dość spore i na przystawkę nadawałyby się po pokrojeniu.Można je jednak wykonać w dowolnej wielkości i do farszu dodać dowolne warzywa i
zioła.

Ja użyłem
kabaczka i
bakłażana oraz kilka ząbków
czosnku,
papryczkę chili i
dymkę.Zaczynamy od przygotowania ciasta na
chleb.Potrzebuje ono nieco czasu na wyrośnięcie dlatego robimy to w pierwszej kolejności.

Mieszamy
mąkę,
drożdże (mogą być suszone),
sól i
cukier z
wodą i zagniatamy na jednolite ciasto.

Warzywa kroimy w kostkę i smażymy. Zaczynamy oczywiście od przesmażenia
cebuli z
czosnkiem.Warzywa grillujemy na patelni bez tłuszczu z odrobiną
soli i
przyprawami (
zioła prowansalskie z dodatkiem
kminku i
tymianku)

Pod sam koniec grillowania wrzucamy pokrojoną czuszkę.

Po około 1h, zostawione w ciepłym miejscu ciasto powinno już ładnie wyrosnąć.

Ponownie je zagniatamy i dzielimy na niewielkie kulki. Mnie wyszły spore kule i w efekcie niezłe
chlebki 🙂

Każdą kulkę dzielimy na dwie części i do jednej nakładamy farszu a następnie smarujemy brzeg niewielką ilością
wody i przykrywamy drugim placuszkiem.


Niektóre
chlebki zagniotłem na kształt pierogów.Wszystkie lądują na blasze, posmarowane wcześniej
oliwą z oliwek.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez jakieś 40 stopni (BEZ TERMOOBIEGU)

Gotowe, wyrośnięte, świeże
chlebki powinny być dobrze upieczone a warzywa intensywne w smaku.

SMACZNEGO !DANIA Z
MIĘSA (32)DANIA Z RYB (4)INNE (5)KUCHNIA INDYJSKA (7)
MAKARONY (5)NA SŁODKO (11)PIZZA (1)
PRZETWORY (2)PRZYSTAWKI (7)
SERY (3)ŚNIADANIA (7)WĘDZENIE (1)WEGETARIAŃSKIE (5)ZUPY (7)FotoGoto na FacebookuWYBRANE ZDJĘCIARoy Tanck 's Flickr Widget requires Flash Player 9 or better. Get this widget at roytanck.comPRENUMERATAKALENDARZKwiecień 2016P W Ś C P S N« Lut1 2 34 5 6 7 8 9 1011 12 13 14 15 16 1718 19 20 21 22 23 2425 26 27 28 29 30
ryż kurczak cieciorka ziemniaki warzywa
mięso mielone indyk mąka jabłka pomidory marchew groszek kefir mozarella cebula czosnek jajka śmietana boczek ser makaron wołowinaZaprzyjaźnione stronyArt KulinariaJadłoJakub Milczarek
Kasia JanoskaNa kuchennym proguPrzychodniaSblogiSkworcuSzczypta Krytyki
Ziołowy ZakątekBANERY