ßßß Cookit - przepis na Oliwa z czosnkiem i ostrą czuszką

Oliwa z czosnkiem i ostrą czuszką

nazwa

Wykonanie

Kilka razy przygotowywałem już taką oliwę i zawsze „schodziła” dość szybko.
Lubię zjeść kromkę świeżego, chrupiącego chleba (najlepiej własnej produkcji), maczanego jedynie w rozlanej po talerzu oliwie, z odrobiną dobrego octu winnego.
Dodatkowo, jeżeli oliwa ma intensywny zapach i smak czosnku, zaostrzony papryczką, nie potrzebuję nic więcej.
Do przygotowania oliwy użyłem przesuszone papryczki, które kupiłem na rynku jeszcze latem, główkę czosnku oraz szklankę oliwy z oliwek.
Papryczkę pokroiłem na cieniutkie plasterki i wraz z nasionami dodałem do słoika.
Czosnek kroiłem razem ze skórą, ponieważ jest w niej sporo aromatu.
Tak przygotowany słoiczek zalałem oliwą z oliwek i odstawiłem na 2 tygodnie do przegryzienia, co jakiś czas obracając.
Po około 10 dniach postanowiłem zlać oliwę do specjalnie do tego celu zakupionego naczynia.
Moglibyśmy przygotować w ten sposób oliwę bezpośrednio w naczyniu, z którego później można by jej było używać, ale znacznie skróciłby się nam termin przydatności do spożycia.
Czosnek w takich warunkach, nie wytrzymałby pewnie dłużej niż 3-4 tygodnie i po tym czasie zacząłby wydzielać bardzo intensywny i niezbyt przyjemny zapach, który zepsułby naszą oliwę.
Do przelania najlepiej użyć lejka i odpowiadającego mu rozmiarem drobnego sitka.
Instalujemy lejek wraz z sitkiem na naszym docelowym naczyniu i rozpoczynamy odcedzanie oliwy.
Pozostawiamy na jakieś kilkanaście minut połączone w ten sposób naczynia, aby oliwa spokojnie spłynęła do karafki. Pod sam koniec możemy wycisnąć jej resztki łyżką.
Ostatecznie otrzymamy delikatnie zabarwioną na czerwono, ostrą oliwę z oliwek o aromacie czosnku.
SMACZNEGO !!!
DANIA Z MIĘSA (32)
DANIA Z RYB (4)
INNE (5)
KUCHNIA INDYJSKA (7)
MAKARONY (5)
NA SŁODKO (11)
PIZZA (1)
PRZETWORY (2)
PRZYSTAWKI (7)
SERY (3)
ŚNIADANIA (7)
WĘDZENIE (1)
WEGETARIAŃSKIE (5)
ZUPY (7)
FotoGoto na Facebooku
WYBRANE ZDJĘCIA
Roy Tanck 's Flickr Widget requires Flash Player 9 or better. Get this widget at roytanck.com
PRENUMERATA
KALENDARZ
Kwiecień 2016
P W Ś C P S N
« Lut
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
makaron groszek mąka wołowina indyk cieciorka cebula pomidory boczek czosnek warzywa kurczak jajka ziemniaki śmietana ryż marchew mozarella kefir mięso mielone ser jabłka
Zaprzyjaźnione strony
Art Kulinaria
Jadło
Jakub Milczarek
Kasia Janoska
Na kuchennym progu
Przychodnia
Sblogi
Skworcu
Szczypta Krytyki
Ziołowy Zakątek
BANERY
Źródło:http://fotogoto.pl/inne/oliwa-z-czosnkiem-i-ostra-czuszka