Wykonanie
Kilka
razy przygotowywałem już taką
oliwę i zawsze „schodziła” dość szybko.Lubię zjeść kromkę świeżego, chrupiącego
chleba (najlepiej własnej produkcji), maczanego jedynie w rozlanej po talerzu
oliwie, z odrobiną dobrego
octu winnego.Dodatkowo, jeżeli
oliwa ma intensywny zapach i smak
czosnku, zaostrzony papryczką, nie potrzebuję nic więcej.

Do przygotowania
oliwy użyłem przesuszone papryczki, które kupiłem na rynku jeszcze latem, główkę
czosnku oraz szklankę
oliwy z oliwek.

Papryczkę pokroiłem na cieniutkie plasterki i wraz z nasionami dodałem do słoika.
Czosnek kroiłem razem ze skórą, ponieważ jest w niej sporo aromatu.

Tak przygotowany słoiczek zalałem
oliwą z oliwek i odstawiłem na 2 tygodnie do przegryzienia, co jakiś czas obracając.

Po około 10 dniach postanowiłem zlać
oliwę do specjalnie do tego celu zakupionego naczynia.Moglibyśmy przygotować w ten sposób
oliwę bezpośrednio w naczyniu, z którego później można by jej było używać, ale znacznie skróciłby się nam termin przydatności do spożycia.
Czosnek w takich warunkach, nie wytrzymałby pewnie dłużej niż 3-4 tygodnie i po tym czasie zacząłby wydzielać bardzo intensywny i niezbyt przyjemny zapach, który zepsułby naszą
oliwę.Do przelania najlepiej użyć lejka i odpowiadającego mu rozmiarem drobnego sitka.

Instalujemy lejek wraz z sitkiem na naszym docelowym naczyniu i rozpoczynamy odcedzanie
oliwy.

Pozostawiamy na jakieś kilkanaście minut połączone w ten sposób naczynia, aby
oliwa spokojnie spłynęła do karafki. Pod sam koniec możemy wycisnąć jej resztki łyżką.Ostatecznie otrzymamy delikatnie zabarwioną na czerwono, ostrą
oliwę z oliwek o aromacie
czosnku.

SMACZNEGO !!!DANIA Z
MIĘSA (32)DANIA Z RYB (4)INNE (5)KUCHNIA INDYJSKA (7)
MAKARONY (5)NA SŁODKO (11)PIZZA (1)
PRZETWORY (2)PRZYSTAWKI (7)
SERY (3)ŚNIADANIA (7)WĘDZENIE (1)WEGETARIAŃSKIE (5)ZUPY (7)FotoGoto na FacebookuWYBRANE ZDJĘCIARoy Tanck 's Flickr Widget requires Flash Player 9 or better. Get this widget at roytanck.comPRENUMERATAKALENDARZKwiecień 2016P W Ś C P S N« Lut1 2 34 5 6 7 8 9 1011 12 13 14 15 16 1718 19 20 21 22 23 2425 26 27 28 29 30
makaron groszek mąka wołowina indyk cieciorka cebula pomidory boczek czosnek warzywa
kurczak jajka ziemniaki śmietana ryż marchew mozarella kefir mięso mielone ser jabłkaZaprzyjaźnione stronyArt KulinariaJadłoJakub Milczarek
Kasia JanoskaNa kuchennym proguPrzychodniaSblogiSkworcuSzczypta Krytyki
Ziołowy ZakątekBANERY