ßßß Cookit - przepis na Tani weganizm, czyli sezonowe warzywa i owoce na wiosnę

Tani weganizm, czyli sezonowe warzywa i owoce na wiosnę

nazwa

Wykonanie

Sezonowe warzywa i owoce to coś, z czego naprawdę warto korzystać, aby nie tylko zaoszczędzić, ale również dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Jakiś czas temu opublikowałam wpis: Tani weganizm, czyli czy weganizm jest drogi, gdzie weryfikowałam mity na temat tego, że dieta roślinn a musi kosztować fortunę. Wspominałam tam przede wszystkim o sezonowości, a tym razem postanowiłam zgłębić ten temat nieco bardziej. Co jeść wiosną i dlaczego warto wybierać sezonowe warzywa i owoce ? Jak korzystać z sezonowości ? O tym przeczytasz w dalszej części tego wpisu!
Czym jest sezonowość?
Sezonowość to okres, w którym konkretny gatunek owoców lub warzyw jest w naturalnym cyklu wzrostu i dojrzewania. Plony są wówczas owocne, a dany produkt ma zdecydowanie niższą cenę, niż w innych miesiącach roku. Właśnie wtedy jest dobry moment na to, aby korzystać z tego, co daje nam natura. Skąd wiedzieć, na jakie produkty decydować się wiosną?
Pomoże Ci w tym kalendarz sezonowości warzyw i owoców ! Możesz korzystać z dowolnego, jaki znajdziesz w internecie – wystarczy przybliżona wiedza na ten temat, aby wiedzieć, na jakie produkty najlepiej zwrócić uwagę w danym okresie. Kalendarz sezonowości warzyw i owoców to jedno, ale warto wiedzieć też, gdzie kupić tego typu produkty w świetnej jakości oraz oczywiście cenie. Ja polecam robić zakupy na pobliskich ryneczkach i u lokalnych dostawców, aby mieć pewność, że warzywa i owoce są świeże. Świetną inicjatywą jest też możliwość zamówienia skrzynki warzyw oraz owoców do swojego domu – coraz więcej firm pojawia się na rynku i oferuje takie usługi. Warto poszukać, czy w naszej okolicy rozwija się podobna inicjatywa – to idealny sposób na przemycenie sezonowych warzyw i owoców do swojej diety, kiedy nie mamy czasu zastanawiać się nad tym, na co jest teraz sezon.
Co jeść wiosną? Jakie sezonowe warzywa i owoce kupować? Poniżej przedstawię Ci krótkie zestawienie na to, jakie produkty wybierać z podziałem na owoce oraz warzywa. Zapisz sobie tę listę, aby podczas następnych zakupów zwrócić uwagę na produkty, które wiosną są po prostu tanie, bardzo smaczne i łatwo dostępne.
Na jakie warzywa jest teraz sezon? Jest to przede wszystkim:
burak
cebula
czosnek
fasola
jarmuż
kapusta biała i czerwona
marchew
pieczarki
pietruszka
por
rzodkiewka
sałata
seler
topinambur
ziemniak
W maju i czerwcu do tego grona dołączy jeszcze:
bób
botwina
bakłażan
brokuł
kalafior
kalarepa
ogórek
pomidor
szczaw
szparagi
szpinak
Na jakie owoce jest teraz sezon?
Tutaj lista jest zdecydowanie krótsza, ale wciąż warta zapamiętania:
gruszki
jabłka
W maju i czerwcu do tego grona dołączy jeszcze:
agrest
czereśnie
czerwona porzeczka
malina
poziomka
rabarbar
truskawka
Jak wiosną wykorzystać sezonowe warzywa i owoce?
Pisałam już o tym po części we wpisie, który przywołałam na początku, ale tym razem chciałabym dokładniej omówić temat. Przede wszystkim warto korzystać z tego, że mamy sezonowe warzywa i owoce, aby je po prostu zamrozić, kiedy kupimy ich większą ilość. Wbrew utartym przekonaniom mrożenie nie niweluje składników odżywczych i witamin, a pozwala korzystać z produktów nawet długi czas po ich zakupie. Wystarczy, że odpowiednio przygotujesz sezonowe warzywa i owoce do zamrożenia – obierasz, kroisz, a następnie pakujesz w pojemniczki lub woreczki.
Jeśli nie masz zbyt dużo miejsca w swojej lodówce, nic straconego! Sezonowe warzywa i owoce nie tylko warto mrozić, ale też tworzyć z nich pyszne przetwory szczelnie zamykane w słoikach, które również przez długi czas zachowują swoją świeżość. Możesz przygotować gotowe dania, takie jak potrawki, sosy czy zupy lub zamarynować swoje sezonowe warzywa i owoce na później.
Wegetariańskie oraz wegańskie przepisy z sezonowych warzyw i owoców – inspiracje
eBook Lekki oraz eBook Surówkowy to kopalnia inspirujących przepisów z sezonowych warzyw i owoców, jakie dostępne są wiosną. To właśnie w nich odkryjesz wiele genialnych receptur na wykorzystanie sezonowych produktów – szczególnie wiosną oraz latem. Daj się zainspirować i sprawdź, co możesz przygotować z poszczególnych sezonowych warzyw oraz owoców – a możliwości jest mnóstwo! W dalszej części wpisu znajdziesz też kilka przepisów z bloga, które idealnie wpisują się w tematykę wiosennej sezonowośc i .
Wegańskie przepisy z eBooków – wykorzystaj sezonowe warzywa i owoce
Jakie wegańskie, wiosenne przepis y znajdziesz w moich eBookach? Sprawdź przykładowe opcje!
eBook Moje ulubione lekkie przepisy :
Marynowany jarmuż – idealny jako dodatek do obiadu czy wrapów;
Marynowana marchewka – świetnie sprawdzi się jako składnik surówek lub sałatek;
Hummus z burakami – genialna, szybka przekąska w towarzystwie warzyw oraz pasta do kanapek;
Tarta ciecierzycowa z jarmużem – przepyszna propozycja obiadowa;
Zupa pieczarkowa – pożywna, aromatyczna zupa;
Spring rollsy z sałat y – świetna propozycja na kolację lub szybką przekąskę ;
Muffiny jabłkowe – idealne na pyszny, wiosenny dese r;
Jabłka z posypką – nietypowa propozycja na genialne, wegańskie śniadanie .
eBook Moje ulubione surówki :
Marynowana cebula – przepyszny dodatek do sałatek, burgerów czy wrapów;
Klasyczny coleslaw – ponadczasowa propozycja, która jest idealnym towarzyszem tradycyjnych obiadów. Po prostu comfort food wśród surówek;
Coleslaw z czerwonej kapusty – wykorzystaj ją do wrapów lub burgerów, a nabiorą zupełnie nowego smaku;
Marynowana czerwona kapusta – świetny towarzysz każdej sałatki – warto wypróbować!
Pamiętaj, że niektóre przepisy z eBooka możesz wypróbować już teraz – znajdziesz je we wpisie: Surówka do obiadu z najnowszego eBooka Surówkowego.
Wiosenne przepisy z bloga:
Kotleciki marchewkowe z tofu – przepyszna propozycja na szybki, wegański obiad z wykorzystaniem marchewki;
Zupa porowo-dyniowa – nie masz pomysłu na to, co przygotować z pora? Zupa porowo-dyniowa poleca się na obiad;
Koktajl z jarmużu i granatu – jeśli nie przepadasz za jarmużem, wypróbuj go wiosną, kiedy jest w naprawdę świetnej cenie i przygotuj przepyszny, wegański koktajl, a smak z pewnością Cię zaskoczy;
Burgery z buraków – wpadają do Ciebie znajomi? Przygotuj im burgery z buraków, które są szybkie w przygotowaniu, a do tego niezwykle pyszne;
Wegańskie ciasto drożdżowe z gruszkami – sezonowe warzywa i owoc e pozwalają też na przygotowanie genialnych deserów. Co powiesz na ciasto drożdżowe z gruszkami?
Zioła w diecie, czyli nie tylko sezonowe warzywa i owoce
Wiosną oraz latem warto sięgać nie tylko po sezonowe owoce i warzywa, lecz także po zioła, do których wtedy mamy naprawdę świetny dostęp. Można wykorzystać je, aby podkreślić smak potraw lub przygotować z nich samodzielne dania – na przykład genialne pesto z bazylii lub natki pietruszki! Z tak przygotowaną pastą możesz zrobić, co tylko chcesz.
Pesto wykorzystasz ją jako:
pastę na kanapki czy grzanki,
sos do makaronu lub sałatki,
dodatek do obiadu,
przepyszny farsz do naleśników lub sakiewek z ciasta francuskiego.
Koniecznie daj znać, jakie są Twoje sposoby na wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców!
Źródło:https://annasudol.pl/sezonowe-warzywa-i-owoce-na-wiosne