Wykonanie
Sezonowe
warzywa i owoce to coś, z czego naprawdę warto korzystać, aby nie tylko zaoszczędzić, ale również dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Jakiś czas temu opublikowałam wpis: Tani weganizm, czyli czy weganizm jest
drogi, gdzie weryfikowałam
mity na temat tego, że dieta roślinn a musi kosztować fortunę. Wspominałam tam przede wszystkim o sezonowości, a tym razem postanowiłam zgłębić ten temat nieco bardziej. Co jeść wiosną i dlaczego warto wybierać sezonowe
warzywa i owoce ? Jak korzystać z sezonowości ? O tym przeczytasz w dalszej części tego wpisu!Czym jest sezonowość?Sezonowość to okres, w którym konkretny gatunek
owoców lub warzyw jest w naturalnym cyklu wzrostu i dojrzewania. Plony są wówczas
owocne, a dany produkt ma zdecydowanie niższą cenę, niż w innych miesiącach roku. Właśnie wtedy jest dobry moment na to, aby korzystać z tego, co
daje nam natura. Skąd wiedzieć, na jakie produkty decydować się wiosną?Pomoże Ci w tym kalendarz sezonowości
warzyw i owoców ! Możesz korzystać z dowolnego, jaki znajdziesz w internecie – wystarczy przybliżona wiedza na ten temat, aby wiedzieć, na jakie produkty najlepiej zwrócić uwagę w danym okresie. Kalendarz sezonowości
warzyw i owoców to jedno, ale warto wiedzieć też, gdzie kupić tego typu produkty w świetnej jakości oraz oczywiście cenie. Ja polecam robić zakupy na pobliskich ryneczkach i u lokalnych dostawców, aby
mieć pewność, że
warzywa i owoce są świeże. Świetną inicjatywą jest też możliwość zamówienia skrzynki warzyw oraz
owoców do swojego domu – coraz więcej firm pojawia się na rynku i oferuje takie usługi. Warto poszukać, czy w naszej okolicy rozwija się podobna inicjatywa – to idealny sposób na przemycenie sezonowych
warzyw i owoców do swojej diety, kiedy nie mamy czasu zastanawiać się nad tym, na co jest teraz sezon.Co jeść wiosną? Jakie sezonowe
warzywa i owoce kupować? Poniżej przedstawię Ci krótkie zestawienie na to, jakie produkty wybierać z podziałem na
owoce oraz warzywa. Zapisz sobie tę listę, aby podczas następnych zakupów zwrócić uwagę na produkty, które wiosną są po prostu tanie, bardzo smaczne i łatwo dostępne.Na jakie warzywa jest teraz sezon? Jest to przede wszystkim:
burakcebulaczosnekfasolajarmużkapusta biała i czerwona
marchewpieczarkipietruszkaporrzodkiewkasałataselertopinambur
ziemniakW maju i czerwcu do tego
grona dołączy jeszcze:
bóbbotwina
bakłażanbrokułkalafiorkalarepaogórekpomidorszczawszparagiszpinakNa jakie
owoce jest teraz sezon?Tutaj lista jest zdecydowanie krótsza, ale wciąż warta zapamiętania:
gruszkijabłkaW maju i czerwcu do tego
grona dołączy jeszcze:
agrestczereśnieczerwona porzeczkamalinapoziomkarabarbartruskawkaJak wiosną wykorzystać sezonowe warzywa i owoce?
Pisałam już o tym po części we wpisie, który przywołałam na początku, ale tym razem chciałabym dokładniej omówić temat. Przede wszystkim warto korzystać z tego, że mamy sezonowe
warzywa i owoce, aby je po prostu zamrozić, kiedy kupimy ich większą ilość. Wbrew utartym przekonaniom mrożenie nie niweluje składników odżywczych i witamin, a pozwala korzystać z produktów nawet długi czas po ich zakupie. Wystarczy, że odpowiednio przygotujesz sezonowe
warzywa i owoce do zamrożenia – obierasz, kroisz, a następnie pakujesz w pojemniczki lub woreczki.Jeśli nie masz zbyt dużo miejsca w swojej lodówce, nic straconego! Sezonowe
warzywa i owoce nie tylko warto mrozić, ale też tworzyć z nich pyszne
przetwory szczelnie zamykane w słoikach, które również przez długi czas zachowują swoją świeżość. Możesz przygotować gotowe dania, takie jak potrawki, sosy czy zupy lub zamarynować swoje sezonowe
warzywa i owoce na później.Wegetariańskie oraz wegańskie przepisy z sezonowych
warzyw i owoców – inspiracjeeBook Lekki oraz eBook Surówkowy to kopalnia inspirujących przepisów z sezonowych
warzyw i owoców, jakie dostępne są wiosną. To właśnie w nich odkryjesz wiele genialnych receptur na wykorzystanie sezonowych produktów – szczególnie wiosną oraz latem. Daj się zainspirować i sprawdź, co możesz przygotować z poszczególnych sezonowych warzyw oraz
owoców – a możliwości jest mnóstwo! W dalszej części wpisu znajdziesz też kilka przepisów z bloga, które idealnie wpisują się w tematykę wiosennej sezonowośc i .Wegańskie przepisy z eBooków – wykorzystaj sezonowe
warzywa i owoceJakie wegańskie, wiosenne przepis y znajdziesz w moich eBookach? Sprawdź przykładowe opcje!eBook Moje ulubione lekkie przepisy :Marynowany
jarmuż – idealny jako dodatek do obiadu czy wrapów;Marynowana
marchewka – świetnie sprawdzi się jako składnik surówek lub sałatek;Hummus z
burakami – genialna, szybka przekąska w towarzystwie warzyw oraz pasta do kanapek;
Tarta ciecierzycowa z
jarmużem – przepyszna propozycja obiadowa;Zupa pieczarkowa – pożywna, aromatyczna zupa;Spring rollsy z
sałat y – świetna propozycja na kolację lub szybką przekąskę ;Muffiny
jabłkowe – idealne na pyszny, wiosenny dese r;
Jabłka z posypką – nietypowa propozycja na genialne, wegańskie śniadanie .eBook Moje ulubione surówki :Marynowana
cebula – przepyszny dodatek do sałatek, burgerów czy wrapów;Klasyczny coleslaw – ponadczasowa propozycja, która jest idealnym towarzyszem tradycyjnych obiadów. Po prostu comfort food wśród surówek;Coleslaw z
czerwonej kapusty – wykorzystaj ją do wrapów lub burgerów, a nabiorą zupełnie nowego smaku;Marynowana
czerwona kapusta – świetny towarzysz każdej sałatki – warto wypróbować!Pamiętaj, że niektóre przepisy z eBooka możesz wypróbować już teraz – znajdziesz je we wpisie: Surówka do obiadu z najnowszego eBooka Surówkowego.Wiosenne przepisy z bloga:Kotleciki
marchewkowe z
tofu – przepyszna propozycja na szybki, wegański obiad z wykorzystaniem
marchewki;Zupa
porowo-dyniowa – nie masz pomysłu na to, co przygotować z pora? Zupa
porowo-dyniowa poleca się na obiad;Koktajl z
jarmużu i
granatu – jeśli nie przepadasz za
jarmużem, wypróbuj go wiosną, kiedy jest w naprawdę świetnej cenie i przygotuj przepyszny, wegański koktajl, a smak z pewnością Cię zaskoczy;Burgery z
buraków – wpadają do Ciebie znajomi? Przygotuj im burgery z
buraków, które są szybkie w przygotowaniu, a do tego niezwykle pyszne;Wegańskie
ciasto drożdżowe z
gruszkami – sezonowe
warzywa i owoc e pozwalają też na przygotowanie genialnych deserów. Co powiesz na
ciasto drożdżowe z gruszkami?
Zioła w diecie, czyli nie tylko sezonowe
warzywa i owoceWiosną oraz latem warto sięgać nie tylko po sezonowe
owoce i warzywa, lecz także po
zioła, do których wtedy mamy naprawdę świetny dostęp. Można wykorzystać je, aby podkreślić smak potraw lub przygotować z nich samodzielne dania – na przykład genialne pesto z
bazylii lub
natki pietruszki! Z tak przygotowaną pastą możesz zrobić, co tylko chcesz.Pesto wykorzystasz ją jako:pastę na kanapki czy grzanki,sos do
makaronu lub sałatki,dodatek do obiadu,przepyszny farsz do naleśników lub sakiewek z
ciasta francuskiego.Koniecznie daj znać, jakie są Twoje sposoby na wykorzystanie sezonowych
warzyw i owoców!