Wykonanie
Wiem jak ciężko jest przygotować rozsądną bezglutenową dietę, szczególnie jeśli nie jemy
mięsa. Dlatego przeglądając strone Vegetarian Times zajrzałam na sekcje bezglutenową i wyłapałam kilka ciekawych przepisów. Mam nadzieję, że Wam się spodobają!1.
Śniadaniowe muffiny z komosą
ryżową i
siemieniem lnianym.1 ½ szkl. ugotowanej komosy ryżowej (3/4 szkl. przed gotowaniem),1 cup chudej
maślanki,3 łyżki mielonego
siemienia lnianego,1 szkl.
rodzynków (opcjonalnie),2 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych (np. ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej, gryczanej itp.),2 łyżeczki
sody,½ łyżeczki
soli,¼ łyżeczki
cynamony,2 duże
jajka,⅓ szkl.
oleju,½ szkl.
miodu,½ szkl.
cukru,1 szkl. posiekanych
orzechów włoskich (opcjonalnie),Sprawa wydaje się dosyć prosta. Ugotowaną komosę,
siemie lniane i
maślankę mieszamy i odstawiamy na 30minut. Następnie zajmujemy się
rodzynkami (ja ten etap pomijam, mam uczulenie na
winogrona) zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na 10-30minut.
Mąki mieszamy z
sodą i
cynamonem.
Jajka roztrzepujemy z
olejem,
miodem i
cukrem i dodajemy do mieszanki komosy. Na końcu dodajemy wymieszane
mąki i mieszamy tylko do połączenia składników. Na końcu możemy dodać np. posiekane
orzechy i
rodzynki. Pieczemy w 180st C przez 20 do 25 minut. Wychodzi około 14 muffinek.Dokładny przepis tutaj .2. Burgery z czerwonej komosy i
cukinii.2 szkl.
bulionu warzywnego,1 średni słodki
ziemniak (posiekany),1 szklanki czerwonej komosy ryżowej (nieugotowanej),1 szl.
ciecierzycy z puszki lub ugotowanej,1 mała
cukinia (starta na tarce),½ szkl. pestek dyni,5 ½ łyżek
siemienia lnianego,3 ½ łyżeczek posiekanych listków
bazylii,1 łyżeczka
soli,½ świeżo zmielonego
pieprzu,½ łyżeczka
chili w proszku,½ łyżeczka posiekanego
tymianku,2 łyżki
oliwy.Kolejna propozycja z komosą, która jest niesamowicie zdrowa i stanowiła główne pożywienie w państwie Inków kilka tysięcy lat temu. Tutaj wykorzystujemy
bulion, pokrojone w kostę słodkie
ziemnaki oraz czerwoną komose. Wszystko umieszczamy w garnku i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut lub do napęcznienia komosy. Odstawiamy do wystudzenia. W drugiej misce mieszamy
ciecierzycę, startą na tarce
cukinię, testki dyni,
siemię lnianę oraz
przyprawy. Dodajemy wszystko do mieszanki komosy. Rozgniatamy większość słodkich
ziemniaków i
cieciorki (to będzie nasze spoiwo). Formujemy 8 burgerów, które podsmażamy na
oliwie po 2-3 minuty z każdej strony do zrumienienia, następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st C przez 15 minut. Do podania dla „glutenowców” polecam moje ulubione
bułki hamburgerowe.Dokładny przepis tutaj.3.
Chipsy ze słodkich
ziemniaków z
rozmarynem1 duży słodki
ziemniak,2 łyżki
oliwy,1 łyżka
soku z cytryny,1 łyżeczka suszonego
rozmarynu (rozgniecionego np. w moździerzu),½ łyżeczka
soli.Wyglądają pięknie i mam na nie bardzo ochotę. W przygotowaniu prostę, chociaż potrzebujemy do tego maszyny do
suszenia warzyw.
Ziemniaka kroimy w cieniutkie plastry, wkładamy do miski i mieszamy z
oliwą i
sokiem z cytryny. Następnie dodajemy
sól i
rozmaryn, pokrywamy wszystko równomiernie w przyprawach i układamy plastry obok siebie w maszynce do suszenia (pamiętamy żeby na siebie nie nachodziły). Suszymy 6-10 godzin, albo aż staną się chrupkie, studzimy. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku do kilku tygodni.Dokładny przepis tutaj.4. Polenta z
musztardą żurawinową½ szkl. mrożonych
ziaren kukurydzy, rozmrożonych (myślę, że mogą być też świeże),¾ szklanki grysiku kukurydzianego,1 łyżeczka
soli,
woda,
olej do smażenia.Blaszkę do pieczenia wykładamy folią. Przy użyciu blendera obimy puree z
kukurydzy oraz 1/2 szklanki
wody. Przekładamy do garnka razem z 3 szklankami
wody oraz
solą. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy polente (grysik) i gotujemy przez 2 minuty ciągle mieszając. Zmniajszamy ogień na niski i gotujemy ciągle mieszając około 18 minut, albo aż
zrobi się bardzo gęste. Przekładamy do blaszkę wyłożoną folią, pozwalamy odpocząć minutkę i przy pomocy
łopatki rozkładamy na blaszce do uzyskania kwadratu o
boku 19-20 cm. Pozwalamy ochłodzić się do temperatury pokojowej, wtedy przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny (może leżeć w lodówce aż do 2 dni), żeby się ścieła. Kroimy polente na 25 kawałków. Patelnię smarujemy równomiernie
olejem (np. przy pomocy papieru do pieczenia) lub używamy
oleju w sprayu. Podsmażamy kwadraty polenty na średnim ogniu po 4 minuty z każdej strony bądź do lekkiego zarumienienia.Przepis na
żurawinową musztardę (chociaż moim zdaniem można użyć zwykłej i wymieszać ją np. z
dżemem z
borówek) oraz dokładny przepis na polente znajdziecie tutaj.5.
Ziołowy serek z
orzechów makadamia i
migdałów.Baza serowa:1 szkl. surowych
orzechów macadamia,1 szkl. zblanszowanych
migdałów,¼ łyżeczki proszku probiotycznego (myślę, że takie jak tutaj się nadadzą),
woda.Dodatki:¼ szkl. posiekanej
czerwonej cebuli,¼ szkl. posiekanej
natki pietruszki,¼ szkl.
orzeszków piniowych,2 łyżki posiekanego
szczypiorku,2 tyżki posiekanego
koperku,2 łyżki
soku z cytryny,1 łyżeczki
soli,¼ łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu.Zawsze sobie obiecuję, że w końcu spróbuje zrobić wegański
ser. Ten mnie naprawdę zachęcił do tego i teraz jest przepisem pierwszym na liście.
Orzechy macadamia i
migdały namoczymy przez 6 – 8 godzin. Odcedzamy. W maklakserze lub blenderze mielimy
orzechy z 1 szklanką
wody i proszkiem probiotycznym, aż powstanie gładka masa. Całość wykładamy na durszlak wyłożony gazą, odkładamy w ciepłe miejsce do sfermentowania. Po dwóch godzinach przyciskamy całość dodatkowo obciążnikiem (np. talerzem i puszka czy kubekiem wypełnionym ziarnami). Pozwalamy fermentować kolejne 8-12 godzin, sprawdzając co 2-3 godziny i wyciskając dodatkowy płyn. Po tym czasie przesypujemy
ser do miski, dodajemy wszystkie dodatki i mieszamy. Przechowujemy w lodówce do tygodnia.Dokładny przepis tutaj.Jak Wam się podobają moje dzisiejsze inspiracje? :) Czujecie się zainspirowani do bezglutenowo-wegetariańskich eksperymentów w kuchni? Lubicie takie inspiracje czy przepisy są zbyt skomplikowane?InspiracjeTagiAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisBezglutenowe pancakes
czekoladoweNastępny wpisBezglutenowe tiramisu (bez
jajek)Bezglutenowe placuszki z
twarogiemŚwietny przepis, idealny na pyszne śniadanie dla b [...] Czytaj dalej +Bezglutenowe ciasto z
rabarbarem i
olejem rzepakowymWiosna już na dobre zagościła za naszymi oknami. O [...] Czytaj dalej +Wegańskie brownie bezglutenoweMyślę, że to ciasto zadowoli wszystkich: wielbicie [...] Czytaj dalej +Bezglutenowe leniwe z
batatów + inspiracjeOstatnio pogoda płata nam
figle. Już cieszyliśmy s [...] Czytaj dalej +