ßßß Cookit - przepis na Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą

Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą

nazwa

Wykonanie

Share the post "Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą"
W zeszłym tygodniu miałam ogromną przyjemność uczestniczenia w warsztatach z kuchni włoskiej „Amore Mio”, które poprowadził sam Karol Okrasa
Warsztaty zorganizował Lidl, gdzie od trwa właśnie tydzień włoski, który wg. naszych informacji zostanie wydłużony do 2 tygodni. Cieszy mnie to przeogromnie, gdyż uwielbiam te ich włoskie produkty!
Przyznam się szczerze, że jechałam na te warsztaty z duszą na ramieniu, gdyż w Warszawie trwał właśnie „atak zimy” w związku z czym, drogi były ledwo przejezdne. Udało mi się jednak szczęśliwie dotrzeć do mojego ulubionego studia kulinarnego CookUp na ulicy Racławickiej 99 i bez problemu zaparkować na ich sporym parkingu (które są w Warszawie niestety rzadkością).
Stresowałam się też trochę przed spotkaniem z Karolem Okrasą, gdyż znałam go tylko z programów telewizyjnych i kampanii reklamowej Lidla, jednak zupełnie niepotrzebnie. Przesympatyczny facet z doskonałym poczuciem humoru i ogromną pasją do gotowania:)
Po wstępnych powitaniach i nauce przyrządzania potraw przystąpiliśmy do dzieła.
Takim też sposobem powstały przepyszne dania:
Peperonata oraz suszone pomidory z medalionami wołowymi
Składniki:
4 medaliony wołowe po ok 70 g
1 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka żółta
1 szt. cukinia
2 szt. cebula dymka
kilka listków bazylii
140 g pomidory pelati
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 cytryna
szczypta cukru
łyżka masła
pieprz czarny kruszony
oliwa do smażenia
Sos z suszonych pomidorów:
1 mały słoiczek suszonych pomidorów
1 cytryna
szczypta suszonego tymianku
oliwa
Pomidory posiekać drobno, dodać tymianek, otartą skórkę z cytryny i odrobinę soku. Wymieszać z oliwą i odstawić na ok 20 min.
Medaliony zamarynować w odrobinie oliwy i bazylii świeżej oraz plastrów czosnku. Następnie przesmażyć na patelni z obydwu stron, doprawiając tylko pieprzem.
Warzywa pokroić w grubą kostkę 2/2 cm, czosnek w plasterki.
Na patelni przesmażyć warzywa , krótko by pozostały chrupiące. Zdjąć warzywa.
Patelnie zalać pomidorami pelati (dolać ok. 100 ml wody) i doprawić sosami, sojowym i ostrygowym.
Dodać skórkę z połowy cytryny starta na drobnej tarce oraz sok. Dodać cukier i masło. Gotować ok. 5-7 min. aż sos zgęstnieje.
Dodać warzywa i zagotować, doprawić posiekana bazylią. Podawać z medalionami.
Saltimbocca z łososia oraz Risotto Milanese z mascarpone z pesto bazyliowym
Składniki:
4 kawałki łososia pokrojonego na plastry grubości 2 cm
4 plastry szynki parmeńskiej
4 listki szałwii
100 g ryżu do risotto
2 łyżki sera Mascarpone
2 g szafranu (nitki)
3 łyżki posiekanego drobno pora (białe części)
1 ząbek czosnku
250 ml wywar drobiowy
100 ml wino białe wytrawne
1 szt. cytryna
sól, pieprz biały mielony i oliwa
Risotto:
Ryż delikatnie zeszklić z czosnkiem na oliwie (bez koloru) dodać szafran i zalać winem białym wytrawnym.
Gdy wino odparuje prawie w całości dodawać porcjami wywar drobiowy, by za każdym razem dorównać powierzchni ryżu. Gotować by ryz był al dente. Uwaga – trzeba risotto często mieszać by się nie przypaliło!
Doprawić skórką z cytryny , sola i pieprzem.
Dodać na koniec mascarpone i posiekanego świeżego pora.
Pesto bazyliowe:
1 pęczek bazylii
1 pęczek natki pietruszki (listki)
50 g sera parmezan
4 -5 filetów anchois
1 ząbek czosnku
40 g orzeszków sosnowych upalonych
oliwa
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze, dolewając oliwy do konsystencji gęstej pasty.
Można zmniejszyć ilośc sera lub orzeszków jeśli chcemy mieć delikatniejsze pesto.
Ryba:
Łososia rozłożyć na płasko i doprawić pieprzem.
Na każdym kawałku ułożyć duży listek szałwii i przykryć złożona szynka parmeńską.
Spiąć wykałaczką.
Oprószyć delikatnie mąką(od strony ryby) i smażyć na złoty kolor z każdej strony.
Podawać z risotto i pesto.
Pasta z bakłażana
1 szt. upieczony bakłażan
1 szt. upieczona i obrana papryka czerwona
2 szt. dymka
1 łyżka posiekanej mięty
1 szt. cytryna
sól, pieprz oliwa
Bakłażana obrać i posiekać. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać bakłażana z papryką, dodać posiekana cebulę.
Doprawić oliwą, miętą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem
Po czym zasiedliśmy do pysznej kolacji.
Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie!
Share the post "Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą"
Źródło:http://karmelowy.pl/warsztaty-z-kuchni-wloskiej-z-karolem-okrasa