Wykonanie
Share the post "Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą"W zeszłym tygodniu miałam ogromną przyjemność uczestniczenia w warsztatach z kuchni włoskiej „Amore Mio”, które poprowadził sam Karol OkrasaWarsztaty zorganizował Lidl, gdzie od trwa właśnie tydzień włoski, który wg. naszych informacji zostanie wydłużony do 2 tygodni. Cieszy mnie to przeogromnie, gdyż uwielbiam te ich włoskie produkty!Przyznam się szczerze, że jechałam na te warsztaty z duszą na ramieniu, gdyż w Warszawie trwał właśnie „atak zimy” w związku z czym,
drogi były ledwo przejezdne. Udało mi się jednak szczęśliwie dotrzeć do mojego ulubionego studia kulinarnego CookUp na ulicy Racławickiej 99 i bez problemu zaparkować na ich sporym parkingu (które są w Warszawie niestety rzadkością).


Stresowałam się też trochę przed spotkaniem z Karolem Okrasą, gdyż znałam go tylko z programów telewizyjnych i kampanii reklamowej Lidla, jednak zupełnie niepotrzebnie. Przesympatyczny facet z doskonałym poczuciem humoru i ogromną pasją do gotowania:)

Po wstępnych powitaniach i nauce przyrządzania potraw przystąpiliśmy do dzieła.


Takim też sposobem powstały przepyszne dania:Peperonata oraz
suszone pomidory z medalionami wołowymi

Składniki:4 medaliony wołowe po ok 70 g1 szt.
papryka czerwona1 szt.
papryka żółta1 szt.
cukinia2 szt.
cebula dymkakilka listków
bazylii140 g
pomidory pelati2 szt. ząbek
czosnku2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
sosu ostrygowego1
cytrynaszczypta
cukrułyżka
masłapieprz czarny kruszony
oliwa do smażeniaSos z
suszonych pomidorów:1 mały słoiczek
suszonych pomidorów1
cytrynaszczypta suszonego
tymiankuoliwaPomidory posiekać drobno, dodać
tymianek, otartą
skórkę z cytryny i odrobinę soku. Wymieszać z
oliwą i odstawić na ok 20 min.Medaliony zamarynować w odrobinie
oliwy i
bazylii świeżej oraz plastrów
czosnku. Następnie przesmażyć na patelni z obydwu stron, doprawiając tylko
pieprzem.Warzywa pokroić w grubą kostkę 2/2 cm,
czosnek w plasterki.Na patelni przesmażyć warzywa , krótko by pozostały chrupiące. Zdjąć warzywa.Patelnie zalać
pomidorami pelati (dolać ok. 100 ml
wody) i doprawić sosami,
sojowym i
ostrygowym.Dodać skórkę z połowy
cytryny starta na drobnej tarce oraz sok. Dodać
cukier i
masło. Gotować ok. 5-7 min. aż sos zgęstnieje.Dodać warzywa i zagotować, doprawić posiekana
bazylią. Podawać z medalionami.Saltimbocca z
łososia oraz Risotto Milanese z
mascarpone z pesto
bazyliowym
Składniki:4 kawałki
łososia pokrojonego na plastry grubości 2 cm4 plastry
szynki parmeńskiej4 listki
szałwii100 g
ryżu do risotto2 łyżki
sera Mascarpone2 g
szafranu (
nitki)3 łyżki posiekanego drobno
pora (białe części)1 ząbek
czosnku250 ml
wywar drobiowy100 ml
wino białe wytrawne1 szt.
cytrynasól,
pieprz biały mielony i
oliwaRisotto:
Ryż delikatnie zeszklić z
czosnkiem na
oliwie (bez koloru) dodać
szafran i zalać
winem białym wytrawnym.Gdy
wino odparuje prawie w całości dodawać porcjami
wywar drobiowy, by za każdym razem dorównać powierzchni
ryżu. Gotować by ryz był al dente. Uwaga – trzeba risotto często mieszać by się nie przypaliło!Doprawić
skórką z cytryny ,
sola i
pieprzem.Dodać na koniec
mascarpone i posiekanego świeżego
pora.Pesto
bazyliowe:1 pęczek
bazylii1 pęczek
natki pietruszki (listki)50 g
sera parmezan4 -5 filetów
anchois1 ząbek
czosnku40 g orzeszków sosnowych upalonych
oliwaWszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze, dolewając
oliwy do konsystencji gęstej pasty.Można zmniejszyć ilośc
sera lub orzeszków jeśli chcemy
mieć delikatniejsze pesto.
Ryba:
Łososia rozłożyć na płasko i doprawić
pieprzem.Na każdym kawałku ułożyć duży listek
szałwii i przykryć złożona
szynka parmeńską.Spiąć wykałaczką.Oprószyć delikatnie
mąką(od strony
ryby) i smażyć na złoty kolor z każdej strony.Podawać z risotto i pesto.Pasta z
bakłażana1 szt. upieczony
bakłażan1 szt. upieczona i obrana
papryka czerwona2 szt.
dymka1 łyżka posiekanej
mięty1 szt.
cytrynasól,
pieprz oliwaBakłażana obrać i posiekać.
Paprykę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać
bakłażana z
papryką, dodać posiekana
cebulę.Doprawić
oliwą,
miętą,
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzemPo czym zasiedliśmy do pysznej kolacji.

Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie!Share the post "Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą"



