Wykonanie
Danie z pewnością znane i bardzo lubiane. Nie jest trudne w przygotowaniu, tylko wymaga przestrzegania zasad zamieszczonych w przepisie. Przygotowując ratatouille na szybko uzyskamy gulasz warzywny a tego nie chcemy. Ważne aby warzywa zachowały swój smaki i konsystencję, dlatego dodajemy je osobno.
SKŁADNIKI :2 -3 małe
cukinie, bez dużych pestek1
bakłażan4 dojrzałe, mięsiste
pomidory, sparzone i obrane ze skórki1 puszka
pomidorów ( niekoniecznie )2
cebule, można użyć również czerwonej2
czerwone papryki2
żółte papryki4 łyżki
oleju do pieczenia3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę
sólpieprz1 łyżeczka
cukru1
kostka rosołowapłaska łyżeczka
bazylii suszonej1
kostka rosołowa ( dla wzbogacenia smaku )PRZYGOTOWANIE :
Bakłażana i
cukinię kroimy w dużą kostkę, posypujemy ( opcjonalnie )
solą, przekładamy do miski i zostawiamy na około 20 minut aż puszczą sok. Sok zlewamy, warzywa należy opłukać i lekko odcisnąć.
Papryki i
cebule kroimy w kostkę, przekładamy do dużego garnka, wlewamy
olej i dusimy warzywa pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, doprawiamy je lekko
solą i
pieprzem.
Papryka powinna być miękka ale nadal lekko chrupiąca.Następnie dodajemy
bakłażana z
cukinią,
paprykę,
czosnek,
bazylię,
kostkę rosołową, pokrojone
pomidory i dodatkowo puszkę
pomidorów ( dla ładnego koloru i smaku).Wszystko dusimy kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając nasze danie.Kiedy warzywa są już miękkie doprawiamy je do smaku.Ratatouille dekorujemy
natką pietruszki, podajemy na ciepło.