ßßß Cookit - przepis na WARZYWNE RATATOUILLE

WARZYWNE RATATOUILLE

nazwa

Wykonanie

Danie z pewnością znane i bardzo lubiane. Nie jest trudne w przygotowaniu, tylko wymaga przestrzegania zasad zamieszczonych w przepisie. Przygotowując ratatouille na szybko uzyskamy gulasz warzywny a tego nie chcemy. Ważne aby warzywa zachowały swój smaki i konsystencję, dlatego dodajemy je osobno.
SKŁADNIKI :
2 -3 małe cukinie, bez dużych pestek
1 bakłażan
4 dojrzałe, mięsiste pomidory, sparzone i obrane ze skórki
1 puszka pomidorów ( niekoniecznie )
2 cebule, można użyć również czerwonej
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
4 łyżki oleju do pieczenia
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru
1 kostka rosołowa
płaska łyżeczka bazylii suszonej
1 kostka rosołowa ( dla wzbogacenia smaku )
PRZYGOTOWANIE :
Bakłażana i cukinię kroimy w dużą kostkę, posypujemy ( opcjonalnie )solą, przekładamy do miski i zostawiamy na około 20 minut aż puszczą sok. Sok zlewamy, warzywa należy opłukać i lekko odcisnąć.
Papryki i cebule kroimy w kostkę, przekładamy do dużego garnka, wlewamy olej i dusimy warzywa pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, doprawiamy je lekko solą i pieprzem. Papryka powinna być miękka ale nadal lekko chrupiąca.
Następnie dodajemy bakłażana z cukinią, paprykę, czosnek, bazylię, kostkę rosołową, pokrojone pomidory i dodatkowo puszkę pomidorów ( dla ładnego koloru i smaku).
Wszystko dusimy kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając nasze danie.
Kiedy warzywa są już miękkie doprawiamy je do smaku.
Ratatouille dekorujemy natką pietruszki, podajemy na ciepło.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/08/warzywne-ratatouille.html