Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor melder1

Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Połowa
piersi z kurczakaPuszka
fasoli czerwonejPół strąka
papryki czerwonej1 średnia
cebula .3-4
pieczarkiPół
cukiniWegeta do smakuŁyżeczka płaska
zioł prowansalskichPieprz do smaku
Koncentrat pomidorowy ok. 2 łyzeczkiLeczo na inny sposób - sposób przygotowania: Pierś przysmażamy na
oleju. Gdy już będzie miękka przekładamy do garnka.
Paprykę kroimy w paseczki i wrzucamy do piersi.
Cebule,
pieczarki,
cukinie kroimy w małe kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy
wodą i dusimy na małym ogniu. Przyprawiamy
vegetą,
ziołami,
pieprzem. Gdy wszystkie składniki będą miekkie na koniec wrzucamy
fasolę czerwoną i dodajemy ok 2 łyżeczek
koncentratu pomidorowego. Wszystko razem mieszamy.Gulasz, leczo, langosze - węgierskie inspiracje

: Kinga Rudnicka Klasyczne węgierskie leczo przygotowuje się z
papryki,
pomidorów i
cebuli z dodatkiem paprykowej
kiełbasy. Istnieją jednak także inne warianty tego dania, na przykład z
boczkiem (jak w poniższym przepisie),
cukinią czy
ziemniakami. Leczo Kingi łyżka
smalcu 20 dag
boczku 20 dag
Kura marynowana w cytrynach

żaroodpornego naczynia, w którym marynował się
kurczak. Przykrywam
mięsem i wszystkimi składnikami marynaty, posypuję
oliwkami i wkładam do piekarnika nagrzanego do ok. 200st. Piekę ok. 1 godziny pod przykryciem. Następnie ściągam pokrywkę, podkręcam temperaturę do ok. 220st.
Mięso powinno się zrumienić leczSmak Węgier

Węgry - dużo
wina i
papryki. Warzywo, które jest nieodłącznym elementem madziarskich pól, jest także jednym z głównych składników węgierskiej kuchni. Bardziej "
paprykową" niż leczo potrawę trudno sobie wyobrazić. Stworzone właśnie z nadmiaru owego warzywa danie stało się towaremBędąc
młodą kucharką...

Ania Martynowska (28 lat) i Sylwia Bukała (27 lat) dzień zaczynają na głodniaka. Obie lubią spać do południa i obie przed jedenastą muszą być w pracy. Ania - szefowa kuchni w restauracji
Oregano w Białołęce; Sylwia - szefowa zmiany w restauracji Hotelu Mazurkas w Ożarowie. Żyją w ciągłym biegu. ZdarWalentynkowa inspiracja:
Cynamonowe ciastka z Almette Fruit z
Morelą i
Wanilią
ok. 25
ciasteczek Czas przygotowania: 50 min Składniki: 120 g
masła 120 g
cukru pudru 2
żółtka 150 g
mąki krupczatki 110 g
mąki ziemniaczanej 1 łyżka
cynamonu 1
serek Almette Fruit z
Morelą i
Wanilią Przygotowanie:
Masło ucieramy z
cukrem pudrem, dodajemy
żółtka. Miksujemy wszysPiegusek dla Pippi

Ciasto
makowo-
pomarańczowe (na 8-10 porcji) Ciasto: 1/3 szklanki suchego
maku, 1/2 szklanki
mleka, 18 dag miękkiego
masła, 1 szklanka drobnego
cukru, kilka kropli
olejku waniliowego, 3
jajka, 1-2 łyżeczki skórki z
pomarańczy (otartej na tarce o drobnych oczkach), 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego sokFrittataZe
szpinakiem i
grzybami (100 g - 156 kcal) 6
jajek 25 dag
borowików lub
pieczarek 12 dag liści
szpinaku 6 dag
boczku wędzonego (bez skóry) 1 ząbek
czosnku 2 łyżki startego
parmezanu 3 łyżki
oliwy sól,
pieprz Boczek pokroić w małą kostkę. Oczyszczone
grzyby opłukać, osączyć i pokroić na ćwiaWęgierska
słodycz
Budapeszteńska
cukiernia Jozsefa Dobosa była pracowitym miejscem. Właściciel uparcie mieszał składniki, mierzył proporcje i wyciągał z pieca coraz to nowe wynalazki. Swoje wskazówki spisywał i wydał blisko piętnaście książek kucharskich, które stały się źródłem nieocenionej
wiedzy dla przyszłych pok