ßßß
Tatra z morelamiKruche ciasto:200 g mąki100 g masła100g cukru pudru1 żółtkoMasa sernikowa:200g serka waniliowego do serników4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego1/2 szklanki cukru pudru1 jajkomoreleNa stolnicę przesiać mąkę i cukier puder.Dodać pokrojone zimne masło i całość posiekać nożem.Do ciasta dodać żółtko i szybko wyrobić ciasto.Ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce.Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na wielkość formy na tartę i wyłożyć nim blaszkę dociskając do brzegów.Formę z ciastem włożyć do lodówki.W tym czasie nagrzać piekarnik do 180ºC.Tartę wyłożyć folią aluminiową i obciążyć grochem.Tartę upiec w piekarniku około 15 minut po czym ściągnąć groch i folię i dopiec przez około 10 minut.Tartę ostudzić.Morele wypestkować i ułożyć na ostudzonym cieście.Składniki na masę zmiksować do połączenia i masę wylać na morele.Tartę ponownie włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut po czym odstawić do wystudzenia.Smacznego!!
