Wykonanie
Pyszne danie dla wielbicieli
kurczaka i
pieczarek.Składniki : (1 porcja)* 150 g
piersi z kurczaka (1 duża),* 100 g
pieczarek,* 1 łyżka
masła,* 1 łyżka
mąki,* 1/3 szklanki rosołu,* 4 łyżki
śmietany,* 1
żółtko,* 1 łyżka posiekanej
cebuli,* 1 łyżka
soku z cytryny,* 1/2
czerwonej papryki,Przygotowanie :
Pierś z kurczaka lekko obgotować, następnie podzielić na kawałki wielkości około 1cm na 1cm.
Pieczarki obrać i pokroić w nieduże kawałki.Na dużej patelni rozgrzać
masło, dodać
pieczarki i podsmażyć przez około 3 minuty. Wymieszać z
mąką, szczyptą
soli i
pieprzu.Zdjąć z ognia i stopniowo dodać rosół i
śmietanę cały czas mieszając.Postawić na mały ogień i mieszać do czasu aż sos zgęstnieje.Ponownie zdjąć z ognia, dodać
żółtko jajka,
cebulę,
sok z cytryny i
kurczaka.Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając około 5 minut.Dodać pokrojoną w paski
paprykę i gotować kolejne 5 minut.Podawać zaraz po przygotowaniu z
makaronem lub
ryżem.