ßßß Cookit - przepis na Leczo

Leczo

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Leczo
Autor Natalia Korcelli-Włodarska
Fot. Łukasz Zandecki / AG
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia węgierska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Leczo - składniki:
1 kg zielonej papryki
60 dag dojrzałych pomidorów
1 duża cebula
5 dag (2 plasterki) wędzonego boczku
8 dag smalcu
1 łyżeczka sproszkowanej węgierskiej papryki
sól
Leczo - sposób przygotowania: Papryki kroimy na pół, usuwamy ogonki i gniazda nasienne, myjemy i osuszamy w ręczniku papierowym. Połówki papryk kroimy wzdłuż na paski. Pomidory sparzamy wrzątkiem, wkładamy do zimnej wody i zdejmujemy skórkę. Kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. Bierzemy największą patelnię, jaką dysponujemy - warzywa nie powinny być nazbyt stłoczone. Na rozgrzanej patelni smażymy kostki boczku, aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy smalec, czekamy, aż się roztopi i wrzucamy cebulę. Kiedy cebula się lekko przyrumieni, posypujemy ją sproszkowaną papryką i natychmiast dorzucamy paski zielonej papryki i ćwiartki pomidorów. Solimy. Smażymy na dość dużym ogniu, a kiedy większość wody zawartej w warzywach się wygotuje, ogień zmniejszamy. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż papryka będzie miękka. Leczo można podawać jako dodatek do mięsa lub poddusić w nim kilka parówek, serdelków lub plasterków wędzonej kiełbasy i podać razem jako samodzielne danie. Można też wymieszać je z ugotowanym ryżem lub wbić do gotowego leczo kilka jajek i dusić chwilę, dopóki się nie zetną.
Gulasz, leczo, langosze - węgierskie inspiracje
: Kinga Rudnicka Klasyczne węgierskie leczo przygotowuje się z papryki, pomidorów i cebuli z dodatkiem paprykowej kiełbasy. Istnieją jednak także inne warianty tego dania, na przykład z boczkiem (jak w poniższym przepisie), cukinią czy ziemniakami. Leczo Kingi łyżka smalcu 20 dag boczku 20 dag
Kura marynowana w cytrynach
żaroodpornego naczynia, w którym marynował się kurczak. Przykrywam mięsem i wszystkimi składnikami marynaty, posypuję oliwkami i wkładam do piekarnika nagrzanego do ok. 200st. Piekę ok. 1 godziny pod przykryciem. Następnie ściągam pokrywkę, podkręcam temperaturę do ok. 220st. Mięso powinno się zrumienić lecz
Smak Węgier
Węgry - dużo wina i papryki. Warzywo, które jest nieodłącznym elementem madziarskich pól, jest także jednym z głównych składników węgierskiej kuchni. Bardziej "paprykową" niż leczo potrawę trudno sobie wyobrazić. Stworzone właśnie z nadmiaru owego warzywa danie stało się towarem
Będąc młodą kucharką...
Ania Martynowska (28 lat) i Sylwia Bukała (27 lat) dzień zaczynają na głodniaka. Obie lubią spać do południa i obie przed jedenastą muszą być w pracy. Ania - szefowa kuchni w restauracji Oregano w Białołęce; Sylwia - szefowa zmiany w restauracji Hotelu Mazurkas w Ożarowie. Żyją w ciągłym biegu. Zdar
Walentynkowa inspiracja: Cynamonowe ciastka z Almette Fruit z Morelą i Wanilią
ok. 25 ciasteczek Czas przygotowania: 50 min Składniki: 120 g masła 120 g cukru pudru 2 żółtka 150 g mąki krupczatki 110 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka cynamonu 1 serek Almette Fruit z Morelą i Wanilią Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka. Miksujemy wszys
Piegusek dla Pippi
Ciasto makowo-pomarańczowe (na 8-10 porcji) Ciasto: 1/3 szklanki suchego maku, 1/2 szklanki mleka, 18 dag miękkiego masła, 1 szklanka drobnego cukru, kilka kropli olejku waniliowego, 3 jajka, 1-2 łyżeczki skórki z pomarańczy (otartej na tarce o drobnych oczkach), 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego sok
Frittata
Ze szpinakiem i grzybami (100 g - 156 kcal) 6 jajek 25 dag borowików lub pieczarek 12 dag liści szpinaku 6 dag boczku wędzonego (bez skóry) 1 ząbek czosnku 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki oliwy sól, pieprz Boczek pokroić w małą kostkę. Oczyszczone grzyby opłukać, osączyć i pokroić na ćwia
Węgierska słodycz
Budapeszteńska cukiernia Jozsefa Dobosa była pracowitym miejscem. Właściciel uparcie mieszał składniki, mierzył proporcje i wyciągał z pieca coraz to nowe wynalazki. Swoje wskazówki spisywał i wydał blisko piętnaście książek kucharskich, które stały się źródłem nieocenionej wiedzy dla przyszłych pok
Więcej o Leczo
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940749/leczo/p