Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!LeczoAutor Natalia Korcelli-Włodarska

Fot. Łukasz Zandecki / AGPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia węgierskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Leczo - składniki:1 kg
zielonej papryki60 dag dojrzałych
pomidorów1 duża
cebula5 dag (2 plasterki)
wędzonego boczku8 dag
smalcu1 łyżeczka sproszkowanej węgierskiej
paprykisólLeczo - sposób przygotowania:
Papryki kroimy na pół, usuwamy ogonki i gniazda nasienne, myjemy i osuszamy w ręczniku papierowym. Połówki
papryk kroimy wzdłuż na paski.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, wkładamy do zimnej
wody i zdejmujemy skórkę. Kroimy w ćwiartki.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
Boczek kroimy w kostkę. Bierzemy największą patelnię, jaką dysponujemy - warzywa nie powinny być nazbyt stłoczone. Na rozgrzanej patelni smażymy kostki
boczku, aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy
smalec, czekamy, aż się roztopi i wrzucamy
cebulę. Kiedy
cebula się lekko przyrumieni, posypujemy ją sproszkowaną
papryką i natychmiast dorzucamy paski
zielonej papryki i ćwiartki
pomidorów. Solimy. Smażymy na dość dużym ogniu, a kiedy większość
wody zawartej w warzywach się wygotuje, ogień zmniejszamy. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż
papryka będzie miękka. Leczo można podawać jako dodatek do
mięsa lub poddusić w nim kilka
parówek, serdelków lub plasterków
wędzonej kiełbasy i podać razem jako samodzielne danie. Można też wymieszać je z ugotowanym
ryżem lub wbić do gotowego leczo kilka
jajek i dusić chwilę, dopóki się nie zetną.Gulasz, leczo, langosze - węgierskie inspiracje

: Kinga Rudnicka Klasyczne węgierskie leczo przygotowuje się z
papryki,
pomidorów i
cebuli z dodatkiem paprykowej
kiełbasy. Istnieją jednak także inne warianty tego dania, na przykład z
boczkiem (jak w poniższym przepisie),
cukinią czy
ziemniakami. Leczo Kingi łyżka
smalcu 20 dag
boczku 20 dag
Kura marynowana w cytrynach

żaroodpornego naczynia, w którym marynował się
kurczak. Przykrywam
mięsem i wszystkimi składnikami marynaty, posypuję
oliwkami i wkładam do piekarnika nagrzanego do ok. 200st. Piekę ok. 1 godziny pod przykryciem. Następnie ściągam pokrywkę, podkręcam temperaturę do ok. 220st.
Mięso powinno się zrumienić leczSmak Węgier

Węgry - dużo
wina i
papryki. Warzywo, które jest nieodłącznym elementem madziarskich pól, jest także jednym z głównych składników węgierskiej kuchni. Bardziej "
paprykową" niż leczo potrawę trudno sobie wyobrazić. Stworzone właśnie z nadmiaru owego warzywa danie stało się towaremBędąc
młodą kucharką...

Ania Martynowska (28 lat) i Sylwia Bukała (27 lat) dzień zaczynają na głodniaka. Obie lubią spać do południa i obie przed jedenastą muszą być w pracy. Ania - szefowa kuchni w restauracji
Oregano w Białołęce; Sylwia - szefowa zmiany w restauracji Hotelu Mazurkas w Ożarowie. Żyją w ciągłym biegu. ZdarWalentynkowa inspiracja:
Cynamonowe ciastka z Almette Fruit z
Morelą i
Wanilią
ok. 25
ciasteczek Czas przygotowania: 50 min Składniki: 120 g
masła 120 g
cukru pudru 2
żółtka 150 g
mąki krupczatki 110 g
mąki ziemniaczanej 1 łyżka
cynamonu 1
serek Almette Fruit z
Morelą i
Wanilią Przygotowanie:
Masło ucieramy z
cukrem pudrem, dodajemy
żółtka. Miksujemy wszysPiegusek dla Pippi

Ciasto
makowo-
pomarańczowe (na 8-10 porcji) Ciasto: 1/3 szklanki suchego
maku, 1/2 szklanki
mleka, 18 dag miękkiego
masła, 1 szklanka drobnego
cukru, kilka kropli
olejku waniliowego, 3
jajka, 1-2 łyżeczki skórki z
pomarańczy (otartej na tarce o drobnych oczkach), 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego sokFrittataZe
szpinakiem i
grzybami (100 g - 156 kcal) 6
jajek 25 dag
borowików lub
pieczarek 12 dag liści
szpinaku 6 dag
boczku wędzonego (bez skóry) 1 ząbek
czosnku 2 łyżki startego
parmezanu 3 łyżki
oliwy sól,
pieprz Boczek pokroić w małą kostkę. Oczyszczone
grzyby opłukać, osączyć i pokroić na ćwiaWęgierska
słodycz
Budapeszteńska
cukiernia Jozsefa Dobosa była pracowitym miejscem. Właściciel uparcie mieszał składniki, mierzył proporcje i wyciągał z pieca coraz to nowe wynalazki. Swoje wskazówki spisywał i wydał blisko piętnaście książek kucharskich, które stały się źródłem nieocenionej
wiedzy dla przyszłych pokWięcej o Leczo