Wykonanie
            [Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Moje nie wyglądają co prawda tak idealne, ale to kwestia dopracowania. Jeśli chodzi o smak, to nie mam nic do zarzucenia :)]kruche 
ciastka z 
marmoladą(ps. kruxъje t ě stъka zъ sma ž enъjьmi ovotjьmi)

składniki:310 g 
mąki pszennej [łącznie ma być 350 g 
mąki - pszennej i ziemniaczanej]40 g 
mąki ziemniaczanej [dałem 50, zgodnie z przepisem, ale 
ciasteczka są aż nazbyt kruche]220 g 
masła, w temperaturze pokojowejok. 100 g 
cukru pudru2 
żółtka1 łyżeczka ekstraktu z 
wanilii (lub łyżeczka 
cukru wanilinowego)szczypta 
solikilka łyżek twardej 
marmoladyMasło utrzeć mikserem na puszystą masę. Nie przestając miksować dodawać 
cukier puder, ekstrakt z 
wanilii i 
żółtka. Powoli wsypywać 
mąkę pszenną i ziemniaczaną (najlepiej naprzemiennie) oraz 
sól. Ucierać. Masa musi być naprawdę gładka, aby 
ciasteczka wyszły, więc trzeba ją wyrabiać przez dłuższy czas.Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z "gwiazdkową" końcówką (6 ząbków) lub maszynki do robienia 
ciastek [ja jeszcze takowej nie posiadam, więc próbowałem robić rękawem, ale wyciska się naprawdę ciężko]. Wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę 
ciasteczka w okrągłym kształcie [nie mogą być za cienkie, bo 
potem będą się rozsypywały], pozostawiając 
między nimi niewielkie odstępy. Na środek każdego 
ciastka wycisnąć kleks 
marmolady.Piec przez 15-20 min. w 180 o C. Wyjąć i wystudzić.

Porada : jeśli nie macie rękawa lub maszynki do 
ciastek (lub po prostu nie macie siły, by wyciskać ciasto z rękawa), możecie formować kulki i robić w nich otworki, napełniając je następnie 
marmoladą. Dobrym pomysłem, który podpatrzyłem w komentarzach na wspominanym na początku blogu jest także formowanie 
ciastek (placuszków), a następnie odciskanie na nich jakiegoś wzorku, np. za pomocą denka pokala lub słoiczka.