Wykonanie
Trzeba wybrać naprawdę słodkie
morele. Nie za małe, bo to one mają dominować w tych ciasteczkach. Kruche ciasto ma być tylko bazą i podstawą
ciasteczka, chociaż bez niego nie było by tak smacznie. Przepis z Ciast i deserów Ewy Aszkiewicz - książki, z której w ciemno
mogę robić każdą słodkość i wiem, że będzie pysznie.
Składniki:20 dag
mąki krupczatki (+
mąka do posypania stolnicy), 15 dag
masła, 2 kopiaste łyżki
cukru pudru, dwa
żółtka, szczypta
soli, 15-18 połówek słodkich
moreli,
cynamon i
cukier do posypania (puder, gruboziarnisty, brązowy)Przygotowanie:Składniki ciasta wkładamy do malaksera albo do miski i miksujemy wszystko mikserem ze spiralnymi końcówkami. Wykładamy na blat, formujemy kulę. Dokładnie wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy na godzinę do zamrażalnika lodówki. Gdy się wychłodzi, dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na lekko podsypanej
mąką stolnicy. Wykrawamy krążki o średnicy większej od połówek
moreli. Na każdy kładziemy po jednej połówce i zawijamy brzegi krążków do środka. Układamy na blasze i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 o C. Zrumienione
ciasteczka zsuwamy z blachy, układamy na kratce do wystygnięcia. Posypujemy
cynamonem i
cukrem.Najlepiej przechowywać je owinięte w folię, pozostaną dobre przez kilka dni.