Wykonanie
Przepis na szybkie i proste ciasto? Się robi! A że sezon na
śliwki trwa - szkoda ich nie wykorzystać :)Składniki:200 g
mąki40 g
cukru pudruszczypta
soli2
żółtka100 g
masłaopcjonalnie: 2-3 łyżki zimnej
wodyok. 1 kg
śliwek (po usunięciu pestek powinno ich być ok. 700-800 g), polecam wybrać kwaśniejszą odmianę4-6 łyżek
cukru pudru1-2 łyżeczki
cynamonuMąkę z
cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę i dodajemy
soli. Wbijamy
żółtka i dodajemy pokrojone w kostkę
masło. Całość szybko zagniatamy na jednolite, miękkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się zagniatać - dodać do niego 2-3 łyżki zimnej
wody - trzeba ją dodawać stopniowo i obserwować, jak się zachowuje ciasto.Wyrobione ciasto wkładamy na ok. 30 minut do lodówki, po czym wyjmujemy, wałkujemy na kształt koła. Wykładamy formę* tak, żeby brzegi ciasta wystawały poza nią. Na tak przygotowane ciasto wykładamy
śliwki, które z wierzchu posypujemy
cukrem pudrem i
cynamonem. Wystające brzegi ciasta zakładamy na
śliwki.Pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.*Wiecie co jest najlepsze w tym cieście? Że wcale nie trzeba
mieć żadnej formy - można po prostu rozłożyć ciasto na papierze do pieczenia, wyłożyć nim
śliwki i zawinąć brzegi :)Smacznego :)