Wykonanie
W ubiegłym roku na święta piekłam
ciasteczka Linzer ze strony Marthy Stewart. W tym roku postanowiłam sięgnąć znowu do tego samego źrodła.W oryginale przepis nosi nazwę Lime Meltaways a na tej stronie można obejrzeć jak te pychoty piecze Martha w swoim programie.Myślę, że na świąteczny stół czy też świąteczny słodki podarunek będą również pasowały Śniegowe kuleczki Kubusia Puchatka, które piekłam na Dzień Dziecka.Te pachnące
wanilią i
cytryną ciasteczka są miłą odmianą od piernków.

Składniki :3/4 szklanki (165 g)
masła w temperaturze pokojowej,1 szklanka
cukru pudru,skórka otarta z 2 cytryn/limonek,2 łyżki soku cytrynowego/limonkowego,1 łyżka ekstraktu
waniliowego,1 3/4 szklanki
mąki + dodatkowe 2 łyżki
mąki,2 łyzki
mąki ziemniaczanej,1/4 łyżeczki
soli.Wykonanie :Do miski wsypać 1/3 kubka
cukru pudru oraz
masło. Dokładnie zmiksować. Dodać
skórkę cytrynową,
sok cytrynowy,
aromat waniliowy – zmiksować dokladnie.W osobnej misce wymieszać
mąkę,
mąkę ziemniaczaną,
sól. Dodać do masy
maślanej. Dokładnie zmiskować.Podzielić ciasto na połowę. Każdą połowę ciasta połozyć na papierze do pieczenia i zrobić wałek o średnicy około 3 cm. Zawinąć dokładnie w papier i zostawić w lodówce na co najmnie 1 godzinę.Wyjąć ciasto i pokroić na 5 mm
ciasteczka. Piec około 13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Studzić około 6-10 minut i otoczyć w cukrze pudrze kiedy będą jeszcze ciepłe. Można zrobić to tak jak Martha –
ciasteczka wrzucać do worka z
cukrem pudrem i potrząsać