Wykonanie
To kolejna propozycja świąteczna :) Tym razem dla tych, którzy nie lubią pierników, lub dla tych, którzy nie zaopatrzyli się w choinkowe i gwiazdkowe foremki do ich wycinania. Do wycięcia ksztaltu tych światecznych
ciasteczek wystarczy zwykła szklanka a do nadania im światecznego charakteru potrzebna będzie jedynie
czekolada lub trochę kolorowego lukru.
Ciasteczka są też świetnym pomysłem na prezent dla najmłodszych łasuchów. Bo chyba każde z dzieci, ba a nawet zaryzykuje stwierdzenie, że większość z dorosłych uśmiechnie się na widok takiego renifera :)Składaniki:180 g zminego
masła200 g
cukru pudru350 g
mąki pszennej1
jajo od kur z wolnego wybiegu1
żółtko2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub opcjonalnie 1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soliPrzygotowanie:1. Składniki włożyć do misy i zmiksować do połączenia skłądników lub posiekać nożem a następnie krótko zagnieść, uformować kulę, owinąć ją folią i odstawić na około godzinę do lodówki.2. Po upływie tego czasu ciasto wyjąć, odrywać mniejsze kawałki, krótko zagniatać, rozwałkowywać na około 3 milimetry grubości i wycinać szklanką okrągłe kształty.3. Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 180°C.4. Wycięte
ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy a następnie pieczemy około 12 minut.Gotowe
ciastka zdejmujemy z blaszki dopiero po ostudzeniu.Do dekoracji można używać: roztopionej
czekolady, lukru (przepis na
lukier znajdziecie w Szybkich pierniczkach). Noski reniferów można też robić z
cukierków, przytwierdzając je lukrem do
ciastka.Ja tym razem dekorowałam lukrem, który pozostał mi po produkcji pierników. :)
Ciasteczka są bardzo smaczne i kruche.Moja rada jest taka, żebyście nie zrażali się konsystencjąc ciasta przed jego schłodzeniem, bo jest ono wtedy kruche i ciężko się z nim pracuje. Zagniećcie je jedynie do połączenia składników, uformujcie kulę i włóżcie do lodówki. Po schłodzeniu będzie już lepiej. Trzeba je schładzać minimum pół godziny a maksymalnie 2 dni, mozna je też zamrozić. Żeby nie przywierało do wałka podczas wałkowania najlepiej wałkować przez folię :) to lepszy sposób niż podsypywanie
mąką i sprawdzony więc polecam.Od samego patrzenia na te
ciasteczka poprawia się humor, więc je Wam polecam :)Pomysł na nie pochodzi od Pani Doroty z Moich wypieków, której dziękuję za kolejną smaczną inspirację :)Smacznego łasuchowania Wam życzę :)