Wykonanie
Ciasteczka 'melting snowman cookies' popularne na zagranicznych blogach kulinarnych były tak niezwykle urocze, że musiały się znaleźć i na MW :-). Buzia sama się do nich
śmieje, prawda? Podstawę stanowią kruche maślane
ciastka, bałwanek to pianka marshmallow i
lukier królewski. Bałwanki można również wykonać na podstawie z pierniczków. Świetna przedświąteczna zabawa dla dzieci!Skladniki na około 35
ciastek (8 cm średnicy):290 g
masła, zimnego1/2 - 3/4 szklanki
cukru pudru*1 duże
jajko2,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soliWszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie
mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić na kratce.Upieczone
ciasteczka udekorować - piankę marshmallow przykleić na
lukier królewski, z którego zrobić również resztę dekoracji.*
ciasteczka dekorowane lukrem królewskim nie potrzebują aż 3/4 szklanki
cukru pudruSmacznego :-).