ßßß
Z uwagi na chęć uporządkowania swojej wiedzy, jak i zebrania różnych informacji w jednym miejscu piszę więcej artykułów na temat diet oraz rzeczy praktycznych związanych z pożywieniem...w końcu jest na po trochę czasu;) Zapraszam do lektury... może ktoś dowie się czegoś nowego i przyda mu się to;)Czyli, krótko o tym jak przechowywać niektóre produkty spożywcze...Na początek garstka informacji:- kupiona mrożonka winna w ciągu godziny trafić do zamrażalnika- w zamrażalniku zapasy należy układać ciasno, aby trzymały temperaturę- w lodówce natomiast układamy produkty luźno, aby był pomiędzy nimi przepływ powietrza- pomidory, ogórki i ziemniaki winno się przechowywać w temperaturze nie niższej niż 10 st. C, ponieważ pogarsza im ona smak- wszystkie warzywa, które przechowujemy w lodówce powinny mieć zapewniony dostęp powietrza - dzięki temu wytrzymają nam dłużej - nie poleca się żadnych foliiJa z własnego doświadczenia wiem,iż np. najlepszym sposobem na przechowywanie pieczarek jest otwarty pojemnik wyłożony ręcznikiem papierowym - ręcznik wchłonie wodę, która się wytworzy - dzięki temu warzywa wytrzymają dłużej, a szczypiorek, natka czy koper zawinięte w mokre ręcznik papierowy i schowane tak w foliówce w lodówce zachowają świeżość na dłużej. Przy małych zamrażalnikach dobrym sposobem przechowywania są torebki z zamknięciem - oszczędzą nam miejsca.Z warzyw najlepiej mrozić zblanszowany groszek, brukselkę oraz liście pora i selera - praktycznie nie tracą smaku. Z ziół idealnie mrozi się bazylia, koperek, natka pietruszki, lubczyk, tymianek oraz mięta. Pamiętajmy tylko, aby je dokładnie osuszyć przed mrożeniem.Przechowywanie:W szafkachJakie Produkty?kasze,makarony,mąki, ryże, cukier, pieczywo, konserwy, przetwory owocowe i warzywne, soki, octy, oleje i suszone grzybyW Czym Przechowywać?szczelne słoiki, torby, lniane woreczki w lodówce i zamrażalniku10-15 st. C (zazwyczaj drzwi lodówki)Jakie Produkty?napoje, mleka, musztardy, ketchupy, chrzany, gotowe sosy, otwarte oleje i oliwy, jajkaW Czym Przechowywać? w opakowania producenckich, pojemnikach szklanych i ceramicznych8 st. C(zazwyczaj najdalsza połka od zamrażalnika)Jakie Produkty?kefiry, jogurty, masła,margaryny, otwarte kartony mleka, dżemy, sery twardeW Czym Przechowywać? w opakowania producenckich, pojemnikach szklanych i ceramicznych5 st. C (zazwyczaj środkowe półki)Jakie Produkty?twarogi, wędliny, gotowe potrawy, na półce nad szufladami mięso, drób i rybyW Czym Przechowywać?pojemniki na żywność, ser lubią zamykane pojemniki, a wędliny papier spożywczy, garnki, szkło10 st. C (pólka na warzywa)Jakie Produkty?warzywa korzenne, owoce, sałata, ogórki, kapusta, świeże zioła, sery dojrzewająceW Czym Przechowywać?papier śniadaniowy, odkryte pojemniki-22 st. C (zamrażalnik)Jakie Produkty?mięso, ryby, warzywa, owoce, pieczywo, surowe ciasto francuskie i kruche, sery, pierogi, pyzy, drożdże buliony, ziołaW Czym Przechowywać?torebki, pojemniki, formy do zamrażalnikaJak Długo?ryby,wędliny,dania mączne i gotowe potrawy - 6-8 miesięcymięso 3-12 miesięcy( mielone 2 miesiące)masło oraz drób 6-8 miesięcywarzywa i owoce 12 miesięcyciasta i sery 2 miesiące