Wykonanie
Z uwagi na chęć uporządkowania swojej
wiedzy, jak i zebrania różnych informacji w jednym miejscu piszę więcej artykułów na temat diet oraz rzeczy praktycznych związanych z pożywieniem...w końcu jest na po trochę czasu;) Zapraszam do lektury... może ktoś dowie się czegoś nowego i przyda mu się to;)Czyli, krótko o tym jak przechowywać niektóre produkty spożywcze...Na początek garstka informacji:- kupiona mrożonka
winna w ciągu godziny trafić do zamrażalnika- w zamrażalniku zapasy należy układać ciasno, aby trzymały temperaturę- w lodówce natomiast układamy produkty luźno, aby był pomiędzy nimi przepływ powietrza-
pomidory,
ogórki i
ziemniaki winno się przechowywać w temperaturze nie niższej niż 10 st. C, ponieważ pogarsza im ona smak- wszystkie warzywa, które przechowujemy w lodówce powinny
mieć zapewniony dostęp powietrza - dzięki temu wytrzymają nam dłużej - nie poleca się żadnych foliiJa z własnego doświadczenia wiem,iż np. najlepszym sposobem na przechowywanie
pieczarek jest otwarty pojemnik wyłożony ręcznikiem papierowym - ręcznik wchłonie
wodę, która się wytworzy - dzięki temu warzywa wytrzymają dłużej, a
szczypiorek,
natka czy
koper zawinięte w mokre ręcznik papierowy i schowane tak w foliówce w lodówce zachowają świeżość na dłużej. Przy małych zamrażalnikach dobrym sposobem przechowywania są
torebki z zamknięciem - oszczędzą nam miejsca.Z warzyw najlepiej mrozić zblanszowany
groszek,
brukselkę oraz liście
pora i
selera - praktycznie nie
tracą smaku. Z
ziół idealnie mrozi się
bazylia,
koperek,
natka pietruszki,
lubczyk,
tymianek oraz
mięta. Pamiętajmy tylko, aby je dokładnie osuszyć przed mrożeniem.Przechowywanie:W szafkachJakie Produkty?
kasze,
makarony,
mąki,
ryże,
cukier,
pieczywo, konserwy,
przetwory owocowe i warzywne,
soki,
octy,
oleje i
suszone grzybyW Czym Przechowywać?szczelne słoiki, torby, lniane woreczki w lodówce i zamrażalniku10-15 st. C (zazwyczaj drzwi lodówki)Jakie Produkty?
napoje,
mleka,
musztardy,
ketchupy,
chrzany, gotowe sosy, otwarte
oleje i
oliwy,
jajkaW Czym Przechowywać? w opakowania producenckich, pojemnikach szklanych i ceramicznych8 st. C(zazwyczaj najdalsza połka od zamrażalnika)Jakie Produkty?
kefiry,
jogurty,
masła,
margaryny, otwarte kartony
mleka,
dżemy,
sery twardeW Czym Przechowywać? w opakowania producenckich, pojemnikach szklanych i ceramicznych5 st. C (zazwyczaj środkowe półki)Jakie Produkty?
twarogi,
wędliny, gotowe potrawy, na półce nad szufladami
mięso,
drób i
rybyW Czym Przechowywać?pojemniki na żywność,
ser lubią zamykane pojemniki, a
wędliny papier spożywczy, garnki, szkło10 st. C (pólka na warzywa)Jakie Produkty?warzywa korzenne,
owoce,
sałata,
ogórki,
kapusta, świeże
zioła,
sery dojrzewająceW Czym Przechowywać?papier
śniadaniowy, odkryte pojemniki-22 st. C (zamrażalnik)Jakie Produkty?
mięso,
ryby, warzywa,
owoce,
pieczywo, surowe
ciasto francuskie i kruche,
sery, pierogi, pyzy,
drożdże buliony,
ziołaW Czym Przechowywać?
torebki, pojemniki, formy do zamrażalnikaJak Długo?
ryby,
wędliny,dania mączne i gotowe potrawy - 6-8 miesięcy
mięso 3-12 miesięcy( mielone 2 miesiące)
masło oraz
drób 6-8 miesięcy
warzywa i owoce 12 miesięcyciasta i
sery 2 miesiące