ßßß Cookit - przepis na Co kiedy jeść?

Co kiedy jeść?

Wykonanie

PODZIA Ł WARTO Ś CI OD Ż YWCZYCH W CI Ą GU DNIA – przykłady posiłków
Ś NIADANIE (7:30-8:30)
Tu po przebudzeniu organizm potrzebuje energii wi ę c nasze ś niadanie powinno obfitowa ć przede wszystkim w w ę glowodany. Wa ż ne, by nie wychodzi ć z domu bez ś niadania, bo zwalnia wtedy metabolizm, organizm wchodzi w stan „g ł odowania” i zaczyna magazynowa ć t ł uszcze.
§ Müsli z mlekiem
§ Kluski lane na mleku
§ P ł atki owsiane na mleku lub na wodzie z dodatkami (otr ę by, miód, syrop z agawy, bakalie, nasiona s ł onecznika lub dyni, siemi ę lniane, owoce ś wie ż e lub suszone)
§ Omlet owsiany z dodatkami (owoce ś wie ż e, gorzka czekolada)
§ Nale ś niki z m ą ki orkiszowej, owsianej lub pe ł noziarnistej z owocami
§ Kasza jaglana/manna/kukurydziana z bia ł ym serem i bakaliami
§ Ry ż na mleku z dodatkiem owoc ó w
§ Chleb pe ł noziarnisty z pomidorem, cebulk ą lub szczypiorkiem
§ Chleb razowy z ł ososiem w ę dzonym na zimno lub ciep ł o i ogórkiem korniszonym
§ Jajko na mi ę kko
DRUGIE Ś NIADANIE (10:00-11:30)
Drugie ś niadanie to drugie podej ś cie do uzupe ł nienia w ę glowodan ó w.
§ Owoce (jab ł ko, banan, kiwi)
§ Sa ł atka z marchewki i jab ł ka
§ Sa ł atka z pomidora, grapefruita i ruccoli
§ Sa ł atka z winogron, gruszki, orzech ó w i suszonej ż urawiny
§ Koktajl owocowy (truskawkowy, jagodowy, mango)
OBIAD (13:00-14:00)
Obiad powinien sk ł ada ć si ę opr ó cz w ę glowodan ó w tak ż e z bia ł ka.
§ Makaron pe ł noziarnisty z duszonym kurczakiem i grillowan ą cukini ą
§ M ł ode ziemniaczki z grillowanym filetem z indyka i zielonymi warzywami (szparagi, broku ł, groszek, fasolka szparagowa)
§ Kasza gryczana/j ę czmienna/kuskus z pieczonym lub duszonym mi ę sem (jagni ę cina, dr ó b, wo ł owina)
§ Grillowany ł oso ś z pieczonymi batatami i szpinakiem
§ Leczo warzywne z kawa ł kami kurczaka
§ Tarta warzywna na pe ł noziarnistym spodzie z dodatkiem grillowanego kurczaka
PODWIECZOREK (15:30-16:30)
Czym dalej w dzie ń tym wi ę c potrzeba organizmowi bia ł ka. Podwieczorek powinien zatem sk ł ada ć si ę z niego.
§ Serek wiejski ze szczypiorkiem
§ Twaro ż ek bia ł y z jogurtem naturalnym i rzodkiewk ą
§ Kefir/jogurt naturalny
§ Budy ń na chudym mleku bez cukru
KOLACJA (18:00-19:00)
Ostatni posi ł ek w ci ą gu dnia powinien zawiera ć g ł ó wnie czyste bia ł ko, gdy ż w czasie snu dochodzi do regeneracji zu ż ytych w ci ą gu dnia mi ęś ni. Wa ż ne, by odpu ś ci ć wtedy w ę glowodany, bo te mog ą zosta ć jedynie zmagazynowane jako tkanka t ł uszczowa.
UWAGA! – Produkty mleczne nie s ą czystym bia ł kiem, zawieraj ą wiele cukr ó w naturalnych wi ę c nie powinno si ę ich je ść przed samym snem.
§ Ryba z grilla lub duszona
§ Zupa pikantna z drobiem
§ W ę dzona makrela
§ Mix sa ł at z tu ń czykiem w sosie w ł asnym i jajkiem
§ Gotowana na parze pier ś z kurczaka
§ Jajecznica na parze, jajko na mi ę kko
§ Carpaccio z ł ososia z tart ą mozarell ą
§ Sa ł atka z fet ą, pomidorem i sa ł at ą lodow ą
§ Omlet z warzywami
§ Sałatka ze szpinaku, truskawek i mozarelli
§ Placuszki z dyni
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/p/podzia-warto-s-ci-od-z-ywczych-w-ci-gu.html