Wykonanie
PODZIA Ł WARTO Ś CI OD Ż YWCZYCH W CI Ą GU DNIA – przykłady posiłkówŚ NIADANIE (7:30-8:30)Tu po przebudzeniu organizm potrzebuje energii wi ę c nasze ś niadanie powinno obfitowa ć przede wszystkim w w ę glowodany. Wa ż ne, by nie wychodzi ć z domu bez ś niadania, bo zwalnia wtedy metabolizm, organizm wchodzi w stan „g ł odowania” i zaczyna magazynowa ć t ł uszcze.§ Müsli z
mlekiem§ Kluski lane na
mleku§ P ł
atki owsiane na
mleku lub na wodzie z dodatkami (otr ę by,
miód,
syrop z agawy,
bakalie, nasiona s ł onecznika lub dyni,
siemi ę lniane,
owoce ś wie ż e lub suszone)§ Omlet owsiany z dodatkami (
owoce ś wie ż e,
gorzka czekolada)§ Nale ś niki z m ą ki orkiszowej, owsianej lub pe ł noziarnistej z
owocami§
Kasza jaglana/manna/kukurydziana z bia ł ym
serem i
bakaliami§ Ry ż na
mleku z dodatkiem
owoc ó w§
Chleb pe ł noziarnisty z
pomidorem,
cebulk ą lub
szczypiorkiem§
Chleb razowy z ł
ososiem w ę dzonym na zimno lub ciep ł o i
ogórkiem korniszonym§
Jajko na mi ę kkoDRUGIE Ś NIADANIE (10:00-11:30)Drugie ś niadanie to drugie podej ś cie do uzupe ł nienia w ę glowodan ó w.§
Owoce (jab ł ko,
banan,
kiwi)§ Sa ł
atka z
marchewki i jab ł ka§ Sa ł
atka z
pomidora, grapefruita i ruccoli§ Sa ł
atka z
winogron,
gruszki,
orzech ó w i suszonej ż
urawiny§ Koktajl
owocowy (
truskawkowy,
jagodowy,
mango)OBIAD (13:00-14:00)Obiad powinien sk ł ada ć si ę opr ó cz w ę glowodan ó w tak ż e z bia ł ka.§
Makaron pe ł noziarnisty z duszonym
kurczakiem i grillowan ą
cukini ą§ M ł ode ziemniaczki z grillowanym
filetem z indyka i zielonymi warzywami (
szparagi, broku ł,
groszek,
fasolka szparagowa)§
Kasza gryczana/j ę czmienna/kuskus z pieczonym lub duszonym mi ę sem (jagni ę
cina, dr ó b, wo ł
owina)§ Grillowany ł oso ś z pieczonymi
batatami i
szpinakiem§ Leczo warzywne z
kawa ł
kami kurczaka§
Tarta warzywna na pe ł noziarnistym spodzie z dodatkiem grillowanego
kurczakaPODWIECZOREK (15:30-16:30)Czym dalej w dzie ń tym wi ę c potrzeba organizmowi bia ł ka. Podwieczorek powinien zatem sk ł ada ć si ę z niego.§
Serek wiejski ze
szczypiorkiem§
Twaro ż ek bia ł y z
jogurtem naturalnym i
rzodkiewk ą§ Kefir/jogurt naturalny§ Budy ń na chudym
mleku bez
cukruKOLACJA (18:00-19:00)Ostatni
posi ł ek w ci ą gu dnia powinien zawiera ć g ł ó wnie czyste bia ł ko, gdy ż w czasie snu dochodzi do regeneracji zu ż ytych w ci ą gu dnia mi ęś ni. Wa ż ne, by odpu ś ci ć wtedy w ę glowodany, bo te mog ą zosta ć jedynie zmagazynowane jako tkanka t ł uszczowa.UWAGA! –
Produkty mleczne nie s ą czystym bia ł kiem, zawieraj ą wiele
cukr ó w naturalnych wi ę c nie powinno si ę ich je ść przed samym snem.§
Ryba z grilla lub duszona§ Zupa pikantna z drobiem§ W ę
dzona makrela§ Mix sa ł at z tu ń czykiem w sosie w ł asnym i
jajkiem§ Gotowana na parze pier ś z
kurczaka§ Jajecznica na parze,
jajko na mi ę kko§ Carpaccio z ł
ososia z tart ą
mozarell ą§ Sa ł
atka z fet ą,
pomidorem i sa ł at ą lodow ą§ Omlet z warzywami§
Sałatka ze
szpinaku,
truskawek i
mozarelli§ Placuszki z dyni