Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Tomek Woźniak

Fot. Marcin KlabanCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Pieczony
łosoś - składniki:1 cały (ok. 3 kg) wypatroszony i oczyszczony
łosośkawałek (1 cm) korzenia
imbiru2 ząbki
czosnku2 bulwy
kopru włoskiego1 pęczek
majeranku2
limonki2
papryczki chilli (czerwone lub zielone)
sólpieprzoliwaSalsa miętowa:1 pęczek
mięty1/2
cytryny1
awokadosólpieprzSalsa buraczana:3 ugotowane
buraki1 łyżka
musztardy Dijon
sól1 łyżeczka
chrzanusólpieprzPieczony
łosoś - sposób przygotowania:
Łososia nacieramy od środka startym
imbirem, do brzucha wkładamy mu obrane ząbki
czosnku, pokrojony w piórka
koper włoski i gałązki
majeranku. Skórę
ryby nacinamy w kilku miejscach (według tych nacięć będzie nam
potem łatwiej kroić na porcje). W nacięcia wkładamy plasterki
limonki.
Łososia układamy na blasze wyściełanej pergaminem, posypujemy posiekanymi
papryczkami chilli, solimy,
pieprzymy, skrapiamy
oliwą. Pieczemy 30 minut w 180 st. C, następnie zwiększamy temperaturę do 220 st. C i pieczemy jeszcze 15 minut - w wysokiej temperaturze skórka
zrobi się chrupiąca. Miksujemy składniki salsy miętowej, przekładamy ją do miseczki. Miksujemy składniki salsy buraczanej, gotową rozsmarowujemy na półmisku. Na tej warstwie układamy porcje
łososia, a obok ustawiamy miseczkę z salsą
miętową.3719 Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny > źródło: Okazje.info Zamiast
rozmarynu,
łososia możesz posmarować przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i posypać świeżym, posiekanym
koperkiem. Pieczony
łosoś z salsą
pomidorową 600 g surowego filetu z
łososia zeJeśli zamiast dwóch dań wolisz jedno, za to bardziej sycące, możesz dodać do tej zupy nieco
mięsa drobiowego lub wołowego (ugotuj na nim
bulion), a w wersji wegańskiej - pokrojonego w kostkę
tofu. Wiosenna zupa z
makaronem Rosół wegetariański: 2 kg
włoszczyzny oczyszczonej i pokrojonej na kawałkiWarzywa
kapustne bogate są przede wszystkim w cenną dla naszej odporności witaminę C, a także wspierającą krzepliwość witaminę K. Zupa z
włoskiej kapusty i
selera naciowego 3 łyżki
oliwy cebula 3 ząbki
czosnku 3
liście laurowe 4
ziela angielskie 2
łodygi selera naciowego pokrojone w plasterkiMiseczka takiego delikatnego, złocistego
bulionu na bazie warzyw ukoi po ciężkim dniu. Zobacz przepis na
bulion warzywny z
ryżem . Pesto z
rukoli to świetny dodatek do grzanek,
makaronu. Tutaj dodaliśmy je do pieczonego
łososia . Zamiast pinii, do przygotowania pesto, możesz wykorzystać
orzechyGlony (wodorosty)

marketach. Zupa miso shiro
Tofu na zimni Suimono z
krewetkami Sushi Sushi z pieczonym
łososiem Sushi ze
świeżym tuńczykiem i
ogórkiemTrzcina cukrowa. Posypać
pietruszką. Doskonały z pieczonym
łososiem,
piersią kurczaka (przepis powyżej).Sushi wciąż kusi

tatar z
łososia kładziemy odrobinę przygotowanego
majonezu oraz
kawioru i posypujemy
sezamem. Sushi z pieczonym
łososiem (Dla 3 osób) 1 filet z
łososia 5 łyżek stołowych
sosu teriyaki 4 łyżki
sosu sojowego 1 łyżka
cukru trzcinowego 250 g
ryżu do sushi 3 łyżki zaprawy do
ryżu sushi (1 łyżka
octu ryżowegoPlan na dobry dzień!

posypać ziarnami Bakalland "Chrupiąca
sałatka". Smacznego! Lunch Pieczony
łosoś z
migdałami i
serem Składniki (na 4 porcje): Duży filet z
łososia (bez skóry i ości) 2 łyżki
płatków migdałowych Bakalland 50 g
sera żółtego Sól morska i
czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Filet z