Wykonanie
Kurczaki pieczone, zawsze są dobre, nie zależnie z jakimi
przyprawami je zrobimy, wystarczy dodać
soli,
pieprzu i
papryki czerwonej, aby
mieć udaną potrawę. Robimy
kurczaki pieczone na różne sposoby, ale jednym z najbardziej ulubionych przepisów jest przygotowanie go, ze świeżą
bazylią. Potrawa prosta w przygotowaniu i smaczna. Najczęściej jemy z pieczonymi
ziemniakami i zieloną
fasolką ugotowaną na parze.
Składniki:
*
kurczak (1 sztuka, my zazwyczaj robimy od razu dwa, aby na następny dzień zrobić drugiego
kurczaka w sosie
śmietanowym)* świeża
bazylia*
czosnek (kilka ząbków)*
imbir (mały obrany kawałek)*
cytryna (1 sztuka, sparzyć we wrzątku)*
chilli (kilka paseczków papryczki)*
sól*
pieprz*
oliwa z oliwek (100 ml)Wykonanie:
W moździerzu, ucieramy
pieprz, dodajemy
sól, pokrojony
czosnek,
chilli, startą
skórkę cytryny, dodajemy świeże listki
bazylii, całość ucieramy, dolewamy
oliwy z oliwek.
Uzyskaną z utarcia w moździerzu składników, masę, wsuwamy pod skórę
kurczaka. Cała sztuka polega na tym aby umiejętnie włożyć palce pod skórę
kurczaka i nie rozrywając jej całej, rozprowadzić masę na całej powierzchni
mięsa. Zarówno na podudziu jak i na piersiach. Dzięki
czemu kurczak, będzie bardzo aromatyczny i soczysty. Na koniec, skórę
kurczaka również nacieramy masą i kładziemy na blachę wyłożoną folią aluminiową skropioną
olejem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni C) 1,5 godziny, odwracając
kurczaka w trakcie pieczenia na drugą stronę. Pod koniec pieczenia (10 minut) smarujemy
wodą z
solą, dzięki
czemu skórka będzie chrupka. Możemy dołożyć w trakcie pieczenia
kurczaka, gotowane
ziemniaki, i również je upiec. Ja zawsze gotuję w mundurkach, a później obrane piekę w aromatycznym
oleju, który wytrąca się w trakcie pieczenia
kurczaka.
Ziemniaki posypujemy
ziołami (np.
rozmaryn lub czomber).
Smacznego.