ßßß Cookit - przepis na PIECZONE POMIDORY

PIECZONE POMIDORY

nazwa

Wykonanie

Przepis na pieczone pomidory był już zamieszczony na moim blogu… ale jako danie towarzyszące. Dzisiaj pojawia się jako bohater tytułowy, bo stanowczo jest tego wart!
Pomidory upieczone… a może uduszone w oliwie są wprost FENOMENALNE!
Po 120 minutach spędzonych w 120 stopniach są miękkie, cudownie aromatyczne ale nadal w całości i jędrne!
Jestem pewna, że będziecie zachwyceni!
Można je podawać na ciepło lub na zimno. Jako dodatek do pieczonego/grillowanego mięsa czy ryb, ale także do wędlin i serów. Zmiksowane „ubarwią” pęczotto lub pieczone warzywa. Trudno nawet wymienić wszystkie możliwości…
A na koniec najważniejsze! Robią się same :)
Baaardzo gorąco polecam :)
Składniki:
1/2 kg podłużnych „mięsistych” pomidorów pokrojonych na połówki
1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek
2 drobno posiekane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanych liści bazylii
1 łyżeczka posiekanego oregano/tymianku/rozmarynu (wg gustu)
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli (opcjonalnie)
sól i pieprz
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 120 stopni.
Dużą płaską żaroodporną formę wysmarować oliwą. Pomidory posypać solą i pieprzem, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym przeciętą stroną do dołu.
Oliwę wymieszać z sokiem i skórką otartą z cytryny, bazylią, ziołami oraz czosnkiem.
Zalać pomidory przygotowaną oliwą. Wstawić do piekarnika i piec 2 godziny (temperatura 120 stopni).
Upieczone pomidory wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Delikatnie zdejmować z każdego skórkę (schodzi bez problemu!) i układać w słoju. Całość zalać oliwą z pieczenia.
Przykłady zastosowania:
– dodatek do pieczonego/grillowanego mięsa/ryb/warzyw,
– składnik sałatki,
– zmiksowane na krem jako sos do kaszy jęczmiennej lub pełnoziarnistego makaronu,
– jako dodatek do różnego rodzaju past, np. baba ganoush .
Na zdjęciu poniżej jako składnik „tortu” z bakłażana (grillowany bakłażan, pieczone pomidory, okrawki z pieczonego kurczaka)
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/07/11/pieczone-pomidory