Wykonanie
Przepis na pieczone
pomidory był już zamieszczony na moim blogu… ale jako danie towarzyszące. Dzisiaj pojawia się jako bohater tytułowy, bo stanowczo jest tego wart!
Pomidory upieczone… a może uduszone w
oliwie są wprost FENOMENALNE!Po 120 minutach spędzonych w 120 stopniach są miękkie, cudownie aromatyczne ale nadal w całości i jędrne!Jestem pewna, że będziecie zachwyceni!Można je podawać na ciepło lub na zimno. Jako dodatek do pieczonego/grillowanego
mięsa czy ryb, ale także do
wędlin i
serów. Zmiksowane „ubarwią” pęczotto lub pieczone warzywa. Trudno nawet wymienić wszystkie możliwości…A na koniec najważniejsze! Robią się same :)Baaardzo gorąco polecam :)
Składniki:1/2 kg podłużnych „mięsistych”
pomidorów pokrojonych na połówki1/2 szklanki dobrej
oliwy z oliwek2 drobno posiekane ząbki
czosnku2 łyżki posiekanych liści
bazylii1 łyżeczka posiekanego oregano/tymianku/rozmarynu (wg gustu)1 łyżeczka skórki otartej z
cytryny1-2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka posiekanej
papryczki chilli (opcjonalnie)
sól i
pieprzWykonanie:Rozgrzać piekarnik do 120 stopni.Dużą płaską żaroodporną formę wysmarować
oliwą.
Pomidory posypać
solą i
pieprzem, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym przeciętą stroną do dołu.
Oliwę wymieszać z
sokiem i skórką otartą z
cytryny,
bazylią,
ziołami oraz
czosnkiem.Zalać
pomidory przygotowaną
oliwą. Wstawić do piekarnika i piec 2 godziny (temperatura 120 stopni).Upieczone
pomidory wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Delikatnie zdejmować z każdego skórkę (schodzi bez problemu!) i układać w słoju. Całość zalać
oliwą z pieczenia.
Przykłady zastosowania:– dodatek do pieczonego/grillowanego mięsa/ryb/warzyw,– składnik sałatki,– zmiksowane na krem jako sos do
kaszy jęczmiennej lub pełnoziarnistego
makaronu,– jako dodatek do różnego rodzaju past, np. baba ganoush .Na zdjęciu poniżej jako składnik „tortu” z
bakłażana (grillowany
bakłażan, pieczone
pomidory, okrawki z pieczonego
kurczaka)Smacznego :)