ßßß
Przepis na pieczone pomidory był już zamieszczony na moim blogu… ale jako danie towarzyszące. Dzisiaj pojawia się jako bohater tytułowy, bo stanowczo jest tego wart!Pomidory upieczone… a może uduszone w oliwie są wprost FENOMENALNE!Po 120 minutach spędzonych w 120 stopniach są miękkie, cudownie aromatyczne ale nadal w całości i jędrne!Jestem pewna, że będziecie zachwyceni!Można je podawać na ciepło lub na zimno. Jako dodatek do pieczonego/grillowanego mięsa czy ryb, ale także do wędlin i serów. Zmiksowane „ubarwią” pęczotto lub pieczone warzywa. Trudno nawet wymienić wszystkie możliwości…A na koniec najważniejsze! Robią się same :)Baaardzo gorąco polecam :)
Składniki:1/2 kg podłużnych „mięsistych” pomidorów pokrojonych na połówki1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek2 drobno posiekane ząbki czosnku2 łyżki posiekanych liści bazylii1 łyżeczka posiekanego oregano/tymianku/rozmarynu (wg gustu)1 łyżeczka skórki otartej z cytryny1-2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli (opcjonalnie)sól i pieprz
Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do 120 stopni.Dużą płaską żaroodporną formę wysmarować oliwą. Pomidory posypać solą i pieprzem, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym przeciętą stroną do dołu.Oliwę wymieszać z sokiem i skórką otartą z cytryny, bazylią, ziołami oraz czosnkiem.Zalać pomidory przygotowaną oliwą. Wstawić do piekarnika i piec 2 godziny (temperatura 120 stopni).Upieczone pomidory wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Delikatnie zdejmować z każdego skórkę (schodzi bez problemu!) i układać w słoju. Całość zalać oliwą z pieczenia.
Przykłady zastosowania:– dodatek do pieczonego/grillowanego mięsa/ryb/warzyw,– składnik sałatki,– zmiksowane na krem jako sos do kaszy jęczmiennej lub pełnoziarnistego makaronu,– jako dodatek do różnego rodzaju past, np. baba ganoush .Na zdjęciu poniżej jako składnik „tortu” z bakłażana (grillowany bakłażan, pieczone pomidory, okrawki z pieczonego kurczaka)Smacznego :)