Wykonanie
Nigdy nie piekłam ryb, ogólnie u mnie w domu
jada się ich mało. Kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu Kuchenne fantazje - od razu się w nim zakochałam! Mój M. jest wielkim fanem
łososia, wiedziałam więc ,że jest to danie, które szybko zniknie. Nie myliłam się:)
Ryba wyszła soczysta i aromatyczna, z ręką na
sercu powiem, że to najlepszy
łosoś, jakiego kiedykolwiek
jadłam (nie jest tego dużo, ale jednak coś tam próbowałam kilka
razy:). Co do talarków z
buraka - M. stwierdził, że otworzymy biznes i będziemy je piec i sprzedawać jako zdrowe
chipsy:) Są super!Jak Wam się podoba moja pierwsza rybka?
Potrzebujemy:Do
ryby:0,5 kg filetu z
łososia2 ząbki
czosnku1/4 szklanki
oliwy z oliweksok z 1/2
cytrynysól,
pieprz1. Przygotowujemy marynatę: do naczynia wlewamy
oliwę z oliwek,
sok z cytryny, wciskamy
czosnek i solimy i
pieprzymy. Układamy
łososia skórą do góry. Marynujemy conajmniej pół godziny.W tym czasie możemy zrobić talarki z
buraka. Potrzebujemy:1 lub 2
burakioliwę z oliwek2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
soliSkładniki (oprócz
buraka) łączymy ze sobą i odstawiamy na 5 minut żeby się przegryzły.
Buraka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Smarujemy powstałą marynatą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy
sól, tak żeby przykryła całe dno. Układamy
łososia skórą do dołu.
Po 5 minutach pieczenia talarków z
buraka wstawiamy również
łososia i razem pieczemy jeszcze około 20 minut.
Podajemy z talarkami i
cytrynką:) Smacznego!