ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie piekłam ryb, ogólnie u mnie w domu jada się ich mało. Kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu Kuchenne fantazje - od razu się w nim zakochałam! Mój M. jest wielkim fanem łososia, wiedziałam więc ,że jest to danie, które szybko zniknie. Nie myliłam się:) Ryba wyszła soczysta i aromatyczna, z ręką na sercu powiem, że to najlepszy łosoś, jakiego kiedykolwiek jadłam (nie jest tego dużo, ale jednak coś tam próbowałam kilka razy:). Co do talarków z buraka - M. stwierdził, że otworzymy biznes i będziemy je piec i sprzedawać jako zdrowe chipsy:) Są super!
Jak Wam się podoba moja pierwsza rybka?
Potrzebujemy:
Do ryby:
0,5 kg filetu z łososia
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
1. Przygotowujemy marynatę: do naczynia wlewamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, wciskamy czosnek i solimy i pieprzymy. Układamy łososia skórą do góry. Marynujemy conajmniej pół godziny.
W tym czasie możemy zrobić talarki z buraka. Potrzebujemy:
1 lub 2 buraki
oliwę z oliwek
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Składniki (oprócz buraka) łączymy ze sobą i odstawiamy na 5 minut żeby się przegryzły.
Buraka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Smarujemy powstałą marynatą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy sól, tak żeby przykryła całe dno. Układamy łososia skórą do dołu.
Po 5 minutach pieczenia talarków z buraka wstawiamy również łososia i razem pieczemy jeszcze około 20 minut.
Podajemy z talarkami i cytrynką:) Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/07/pieczony-osos-z-talarkami-z-buraka-moja.html